Archieved

Havhingsten på land

Med Søren Nielsen som dirigent, blev Havhingsten trukket på land og gjort vinterklar
Published: 03/11-2006
Archieved: 31/12-2008

I weekenden blev skibet trukket ud af sit rette element og gjort klar til vinteren. Næste gang det sker, er Havhingsten i Dublin.

”Har de mon husket den?

Et besætningsmedlem på Havhingsten kigger nysgerrigt under masten, som efter en times arbejde lørdag formiddag er lagt ned og klar til at blive løftet på land.

Og jo… Vikingeskibsmuseets bådebyggere har skam lagt en mønt under masten, da de byggende Havhingsten. Enhver sømand ved, at det bringer lykke om bord på et sejlskib og der ligger en 5-krone, hvor den skal.

Derefter løfter museets traktor – bedre kendt som ’den blå elefant’ – masten på land.

Ballast på vægten

Det er tid at tømme Havhingsten for de 15 tons sten, som udgør skibets ballast. Emil på fem år kæmper bravt med sten i alle størrelser, som han rækker videre til skibets ældste, Jens Knudsen, som rækker stenene videre til de folk på land, der placerer stenene i bunker klar til at blive vejet.

Med et målebånd bliver Havhingsten målt op på millimeter, så det er muligt til foråret at kontrollere, om skibet har givet efter.

Og ved frokosttid lægger 40 besætningsmedlemmer og lige så mange hjælpere fra de andre bådelaug alle kræfter i og trækker skibet på land. Skipper er tilfreds – arbejdet er gjort flere timer hurtigere end i fjor.

Værdifuldt snavs

Søndagen er sat af til det beskidte arbejde at skure og vaske, skrubbe og skrabe Havhingsten ren indvendig.

To støvsugere fjerner de sidste rester af sæsonens efterladenskaber i bunden af skibet; et stykke papir fra en pakke chokoladekiks, et cigaretskod der er kommet på afveje og høvlspåner fra bådebyggernes reparationer. Alt sammen blandet op med det mørke bundvand til en mudret masse, som vel bedst kan betegnes som pludder.

Paradoksalt nok priser nutidens arkæologer sig lykkelige for, at vikingerne ikke havde støvsugere. Snavs fundet i bunden af skibsvrag fra vikingetiden er nemlig værdifuldt arkæologisk materiale.

Et korn, et par jernspåner eller noget helt tredje er vidnesbyrd om livet om bord på vikingeskibene dengang. 

I det lys har besætningen om bord på Havhingsten med sin ihærdige grundighed næppe været særligt gavmilde overfor fremtidens arkæologer denne weekend.

Havhingsten er flot at skue, når den er i sit rette element på havet, men ikke mindre imponerende på land, hvor du bedre kan fornemme skibets størrelse. Kom selv og se! Havhingsten søsættes 14.-15. april 2007.


Created by Henrik Kastoft