36 meter langt vikingeskib genskabes

Morten Gøthche ved 1:10 modellen af Roskilde 6 - et ægte tredimentionelt puslespil på omkring 220 brikker. Foto Werner Karrasch
Morten Gøthche ved 1:10 modellen af Roskilde 6 - et ægte tredimentionelt puslespil på omkring 220 brikker
2009-06-28

Vikingeskibsmuseet er i gang med det indledende arbejde med at genskabe skrogformen på Roskilde 6 - resterne af verdens hidtil længste fundne vikingeskib.

Det er et stort og kompliceret puslespil, der i øjeblikket samles i museets arkæologiske værksted. Med små papstykker og knappenåle sættes brikkerne sammen til det, som skal ende med en 1:10 model af skrogformen på det hidtil længste skibsfund fra Vikingetiden.

Forud for arbejdet ligger mange hundrede timers arbejde med at udgrave og dokumentere alt skibstræet. Arbejdet, der blev afsluttet i 2008, gik ud på at registrere alt, hvad der var muligt at iagttage på de fundne planker og andre dele. Først og fremmest formen, huller til jern- og trænagler samt værktøjsspor. Arbejdet foregik med moderne digitale teknikker, og alle skibes dele ligger nu gemt i tredimensionelle filer.

"I første omgang har jeg printet skibsfundets enkelte dele ud i 1:10 og limet dem op på pap, som efterfølgende er skåret til, så de udgør en præcis model af alle delene. Langsomt bygger jeg modellen op omkring den ca. tre meter lange køl og efterhånden begynder modellen at tage form", fortæller museets skibsrestaureringsarkitekt Morten Gøthche, som står for selve rekonstruktionen.

Morten fortæller: "Målet er at kunne genskabe det oprindelige skibs skrogform, så Nationalmuseet kan foretage en konservering af fundet. Og her er den enkelte plankes form helt afgørende. De enkelte dele skal frysetørres, og når denne proces er afsluttet, er det ikke længere muligt at ændre på formen."

Udstilling på Nationalmuseet

Roskilde 6 er blot et af ni skibsvrag fra Vikingetid og tidlige middelalder. Vragene dukkede op, da Vikingeskibsmuseet i 1996-97 anlagde den nuværende museumsø. Alle skibsfundene tilhører Nationalmuseet, og det er herfra opgaven med genskabelsen af Roskilde 6 er givet.

Når skibets skrogform er fastlagt og plankerne er konserveret, er det planen at de originale dele af vraget udstilles med rekonstrueret linjeføring i fuld skala, og skal i 2012 indgå i en Vikingetidsudstilling på Nationalmuseet.

 

Fakta
Byggeår: efter 1025
Byggested: Foreløbigt ukendt
Type: Langskib / krigsskib
Besætning: 78 roere / 100 mand
Længde: ca. 36 meter
Bredde: ca. 3,7 meter
Bevaret længde (kølen): 32 meter i tre større dele
Bevaret bredde: 3 meter
Bevaret højde: 70 cm
Antal bevarede planker: 30
Antal bevarede spanter og knæ: 40

I arkæologisk værksted er det på enkelte dage muligt at følge arbejdet med opbygning af modellen.

» <link internal-link internal link in current>Læs mere om Roskilde 6...

 

 


Created by Preben Rather Sørensen