Byg Båd på museumsøen

Det populære publikumsværksted Byg Båd er åbent hele sommeren, og kreative børn og voksne kan her teste deres bådebyggerevner.
Published 07th May 2024

Det populære publikumsværksted Byg Båd er åbent hele sommeren, og kreative børn og voksne kan her teste deres bådebyggerevner.

Byg Båd værkstedet ligger på værftspladsen, så I kan lade jer inspirere af de rigtige bådebyggere, mens I konstruerer og bygger jeres egen båd. Der er også et vandbassin – en 'test tank' – så I kan afprøve jeres båddesign og måske vende tilbage til byggeprocessen for at forfine designet.

Værkstedet indbyder til leg og eksperimenter, samtidig med at I lærer om skibskonstruktion og bådebygning. Der er plads til hele 15 familier i værkstedet, hvor der er høvlebænke og værktøj nok til alle.

Kan I designe og bygge et sødygtigt fartøj?

Byg-selv-bådene bygges af trærester, karduspapir, snor mm., og i værkstedet er der fif, tricks, idéer og inspiration til, hvordan I bedst konstruerer en båd, så alle - fra ca. 8 år og opefter - nemt kan komme i gang med at designe og bygge et sødygtigt fartøj.

"Jeg synes, det er rigtig sjovt, og jeg har sammen med min familie bygget to flotte både, som vi har testet i vandet, og de kunne begge to sejle. Jeg fik lidt hjælp med hammeren og til at sætte sejlet fast, men ellers kunne jeg det meste selv. Jeg vil tage min båd med hjem og gemme den og huske på denne dag på museet," fortæller 10-årige Frederik.

Modelbåde med kreativitet, idérigdom og finesse

Væggene i værkstedet er dekoreret med modelbåde, som andre museumsgæster har bygget. Gæster langvejs fra må indimellem efterlade deres både, fordi der ikke er plads i flybagagen til modelbåde. Og så er det heldig vis en lille trøst, at båden istedet kan bruges som inspiration for andre modelbådebyggere.

Det er imponerende at se, hvor stor kreativitet, idérigdom og finesse modelbådene er bygget med, og det er tydeligt, at de inspirerer nye bygmestre til, hvordan deres både skal se ud.

Vikingeskibe bygges med økser, modelbåde bygges med sav

Men det er ikke kun modelbådene, der giver gode idéer til konstruktionerne. Lige ved siden af Byg Båd-værkstedet er museets erfarne bådebyggere i fuld gang med at bygge en rekonstruktion af et krigsskib fra vikingetiden.

Bådebyggerne på værftspladsen bruger økser, der er kopier af fund fra vikingetiden. I Byg Båd-værkstedet er det dog tilladt at bruge sav, selv om det ikke er et værktøj, der blev brugt af vikingetidens bådebyggere.

Men i værkstedet er det eksperimentet som vej til ny viden, der er i fokus: Tænk. Prøv. Test. Lær af dine erfaringer, og tag den læring med i videreudviklingen af din idé.

Alle er velkomne til at prøve idéer af i Byg Båd værkstedet – og selvfølgelig til at have det sjovt, mens I sammen bygger jeres helt igennem fantastiske skib!

Byg Båd værkstedet er åbent alle dage

Hvornår: 
Alle dage 10.00 - 17.00
1. maj - 20. oktober 2024. 

Pris:
Aktiviteteten er gratis, når entrébillet til museet er betalt

Alder:
Aktiviteten er tilrettelagt, så den passer til børn fra omkring 8 år og voksne. 

Læs mere om Byg Båd værkstedet her

Der er så meget mere at udforske på museet!

Gå med på museets daglige rundvisninger
På rundvisningerne kan du fordybe dig i historien bag de berømte Skuldelevskibe eller følge med i processen, når de dygtige bådebyggere skaber reskonstruktioner af vikingeskibe.

På museumsøen kan du bl.a. besøge bådeværftet
Her kan børn bygge deres egne mini-vikingeskibe, mens museets bådebyggere arbejder på rekonstruktionen af Skuldelev 5-skibet lige ved siden af.

Udforsk Marinarkæologernes Værksted
Lær alt om arkæologernes arbejde med at udforske de skjulte skatte på de danske havbunde. Få indsigt i alt fra dykkerundersøgelser til avancerede 3D-skannere.

Sejladser på fjorden
Hver dag kan du stige ombord på de traditionelle, nordiske træbåde, hvor du kan blive klogere på kunsten at sejle med årer og råsejl. Museet tilbyder også aftensejladser, dagskurser og gruppesejladser. 

Vikingetidens håndværk
Bliv klogere på vikingernes håndværk, når bl.a. smeden, sejlmageren og træskæreren demonstrerer deres færdigheder på museet.