Foredrag den 6. oktober: 'Trediveårskrigen og Torstensonfejden i europæisk perspektiv'

Søslaget i Femern Bælt 13. oktober 1644 mellem danske og svenske skibe. Tusch og sepialavering af Willem van de Velde d.ä. - Skoklosters slot, Sverige - Public Domain.
Søslaget i Femern Bælt 13. oktober 1644 mellem danske og svenske skibe. Tusch og sepialavering af Willem van de Velde d.ä. - Skoklosters slot, Sverige.
2021-09-16

Onsdag den 6. oktober 2021 kl. 19.30 følger det næste foredrag i efterårets og vinterens foredragsrække knyttet til særudstillingen 'I Røg og Brand - Slaget i Femern Bælt 1644'. Denne gang vil historiker og forfatter Hans Christian Bjerg se nærmere på Trediveårskrigen og Torstensonfejden i europæisk perspektiv.

Foredrag ved historiker Hans Christian Bjerg: 'Trediveårskrigen og Torstensonfejden i europæisk perspektiv'.

Onsdag den 6. oktober 2021 kl. 19.30

Da den danske og svenske flåde tørnede sammen i Femern Bælt i 1644, var det kulminationen på næsten 250 års rivalisering. Slaget blev et vendepunkt i magtbalancen i Norden og markerede undergangen for den danske stormagtsposition. Tiden der fulgte var præget af utallige krige udløst af danske drømme om revanche.

Hans Christian Bjerg vil i foredraget redegøre for Trediveårskrigens forudsætning, forløb og følger. Herunder hvordan denne krig i form af den såkaldte Torstensonfejde også udviklede sig til en søkrig mellem Danmark-Norge og Sverige, der endte med slaget ved Femern 13. oktober 1644.

Hans Christian Bjerg

Oktober måneds foredragsholder er en kapacitet indenfor dansk marinehistorie.

Både som historiker, forfatter og foredragsholder har Hans Christian Bjerg specialiseret sig i det danske militær og søværns historie gennem tiden. Hans flotte karriere har budt på flere opgaver knyttet til hans mangeårige forskning i dansk marinehistorie; bl.a. historisk konsulent ved Søværnet og underviser på Søværnets Officersskole. Og i kraft af hans tidligere stilling som overarkivar ved Rigsarkivet, var han ligeledes medlem af det såkaldte Wamberg-udvalg (Kontroludvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester).

Hans Christian Bjerg er grundlægger af Marinehistorisk Tidskrift, og forfatter til en lang række flotte publikationer, heriblandt:
Ligaen.Den danske militære efterretningstjeneste 1940-45 fra 1885, Dannebrog - historien om et kristent og nationalt symbol fra 2006, Dansk orlogshistorie 1510-2010, udgivet i forbindelse med Søværnets 500-års jubilæum i 2010 samt Vi Kæmpede Til Lands Og Til Vands fra 2014.

» Læs også Hans Christian Bjergs essay i udstillingens digitale formidlingsunivers...

Historisk skibsgryde før foredraget

Før foredraget serverer Café Knarr en skibsgryde, der er inspireret af resterne af de sidste måltider, der blev fundet ombord på to af de skibe, der gik tabt 13. oktober 1644 i Slaget i Femern Bælt.

På det nederlandske skib SWARTE ARENT fandt marinarkæologerne et stort kobberkar i kabyssen. Karrets indhold er et øjebliksbillede i historien. Flere kilo ben fra okse og svin var ved at blive kogt til suppe, da skibet gik ned. Inden i kobberkarret stod et mindre lerkar, hvor de bedste kødstykker måske blev gemt til officererne ombord.

På det danske krigsskib LINDORMEN lå rester af okseknogler i kabyssen. Om skibskokken nogensinde nåede at tilberede et varmt måltid mad, inden skibet eksploderede tidligt på eftermiddagen, er usikkert.

Foredragsrække om en dramatisk tid i Danmarkshistorien

Foredraget er en del af foredragsrækken, der afholdes i forbindelse med, at Vikingeskibsmuseet viser særudstillingen 'I Røg og Brand – Slaget i Femern Bælt, 1644'. Udstillingen tager udgangspunkt i tre skibe, der gik tabt i søslaget, og som Vikingeskibsmuseets marinarkæologer har undersøgt gennem de senere år. Særudstillingen kan ses på Vikingeskibsmuseet frem til 1. marts 2022.

Skibene har kastet nyt lys over 'Torstenssonfejden', der udspillede sig fra 1643 til 1645, og med efterårets og vinterens foredragsrække stiller vi skarpt på 1600-tallets skibe og en dramatisk periode i Danmarkshistorien.

Fakta om foredrag og historisk mad

Fakta om foredragsrækken:

Datoer: 6. oktober, 1. december 2021 og 5. januar og 28. februar 2022
Hvor: Vikingeskibshallen 
Tidspunkt: 19.30, dørene åbner kl. 19.00, så interesserede kan se særudstillingen inden foredraget.
Varighed: ca. 60 min.
Pris, foredrag: 150 DKK

Fakta om foredrag + spisning i Café Knarr:

Tidspunkt for spisning: kl. 18.00 - 19.00 (foredrag kl. 19.30 i Vikingeskibshallen)
Sted: Café Knarr på Vikingeskibsmuseet
Menu: Skibsgryde inspireret af besætningens sidste måltid
Samlet pris: 249 DKK eks. drikkevarer

I tilfælde af for få solgte billetter til middag i Café Knarr aflyses spisningen, og den del af billetten refunderes.


Created by Trine Harvøe Kristensen