I 25 år har fjordens træbåde samlet folk om en levende kulturarv

I år er det 25 år siden, man første gang samlede fjordens lokale træbåde til 'Træf Fjordens Træbåde'. Foto fra 2005, hvor træffet også gæstede Museumshavnen
I år er det 25 år siden, man første gang samlede fjordens lokale træbåde til 'Træf Fjordens Træbåde'. Foto fra 2005, hvor træffet også gæstede Museumshavnen
2024-08-13

I år markeres et kvart århundrede med fejring af fjordenes unikke træbådstraditioner. Jubilæumstræffet sætter fokus på de særlige bådtyper, der har hjemme i Roskilde Fjord og Isefjord, og samler sejlere og entusiaster i en fælles hyldest til vores lokale sejlende kulturarv.

25-års jubilæumstræf fejrer fjordens lange træbådstraditioner

I år er det 25 år siden, man første gang samlede fjordenes lokale træbåde til 'Træf Fjordens Træbåde'. Dengang deltog kun fem lokale træbåde, mens hele 35 både er tilmeldt det traditionsrige træf i jubilæumsåret.

Formålet med træffet har altid været at fremhæve de særlige bådtyper fra Roskilde Fjord og Isefjord, og styrke miljøet omkring dem for at bevare fjordtraditionerne levende.

Fjordens træbåde samler folk om en levende tradition

Træbådsspecialisten Karsten Munkvad, der har været drivkraften bag 'Træf Fjordens Træbåde' siden den spæde start i 1999, så behovet for et årligt træf som afgørende for at bevare de gamle bådtyper og holde det lokale træbådsmiljø levende. Ved at samle bådene til et årligt træf, sikres bådene i deres rette element, så de ikke blot kan ses som udstillingsgenstande på museerne.

Beskyttelse gennem benyttelse

Op til det første træf i 1999 havde flere af fjordens originale både modtaget støtte fra blandt andet Skibsbevaringsfonden til restaurering og tilbageføring til deres oprindelige udtryk. For Karsten Munkvad var det næste skridt at sikre, at de fysiske bevaringsplaner for de originale fjordbåde blev fulgt op af indsatser, hvor bådene blev brugt aktivt;

"Det var ikke nok at opbevare bådene på et museum, og tanken om en levende formidling opstod i samarbejde med - og med kræfter fra - de lokale museer," fortæller Karsten Munkvad, da han bliver spurgt om idéen bag træbådstræffet.

I indbydelserne til det første stævne er formålet meget klart: ”Ideen med stævnet er, at ejerne og brugerne af gamle og nye træbåde med udspring i Isefjords- og Roskilde Fjord-traditionen skal mødes og lære hinanden at kende for dermed at øge interessen for at bevare de sidste fartøjer fra fjordene.

Det første træf i 1999

Siden det første træf i 1999, som blev afholdt i Jyllinge og Frederikssund, har formålet været det samme: At samle erfarne og nye træbådssejlere, der i kraft af deres interesse for de lokale bådtyper er med til at bevare områdets sejlende kulturarv.

For det er sådan med traditioner, at de forsvinder, hvis ikke der findes entusiastiske mennesker, der lægger blod, sved og kræfter i at bevare den viden og kunnen, der skal til for at holde de gamle træbåde sejlende. Samtidig er træffet med til at styrke interessen for at sejle i ældre brugsbåde, og det har øget efterspørgslen, så der igen bliver bygget nye både i tråd med de gamle traditioner.

Program for træffet

Træf Fjordens Træbåde 2024 afvikles på Vikingeskibsmuseet i Roskilde den 16.-18. august:

Fredag 16. august:
17.00-19.00: Træbådene ankommer til museumshavnen

Lørdag 17. august:
9.45: Åbning af træffet på værftspladsen
10.30: Præsentationssejlads med speak
13.00: Kapsejlads i Indre Bredning
14.00 - 17.00: Infoboder om Nyt Vikingeskibsmuseum, Nationalparkens aktiviteter, Lejre Højskole og Kystlivsuddannelsen.
15.30: Alle både tilbage i museumshavnen
15.30: ’Åben båd’ for alle interesserede, museumshavnen

Søndag 18. august:
9.00: Overrækkelse af præmier og banner til værten for næste års træf

Alle træbåde er velkomne

Selvom træffet oprindeligt blev skabt for at samle fjordens originale brugsbåde, er det ikke et krav for deltagelse. Alle træbåde er velkomne, og man kan derfor opleve historiske brugsbåde fra mange steder i Danmark og Norden, herunder Limfjorden, Det Sydfynske Øhav, Smålandsfarvandet, Norge og Færøerne, samt lystbåde bygget af eksotiske træsorter.

Træbådstræffet afholdes hvert år i august og skifter mellem fjordens havne. Jubilæumstræffet afholdes i Museumshavnen på Vikingeskibsmuseet den 16.-18. august, og alle er meget velkomne til at lægge vejen forbi og opleve synet af de mange træbåde i havnen og på vandet.

Levende historie for fulde sejl

I løbet af fredag eftermiddag og tidlig aften ankommer de mange udenbys træbåde til museumshavnen, hvor de lægger sig ’skulder ved skulder’, så havnen nærmest bliver landfast fra øst til vest. I alt vil man kunne opleve mere end 50 træbåde i havnen i løbet af weekenden. Den propfyldte havn med de farvestrålende træbåde, duften af trætjære og den hyggelige havnestemning er en oplevelse, man ikke skal snyde sig selv for.

Præsentation af træbådene

Lørdag sejler de deltagende både én efter én ud på fjorden i den traditionsrige præsentationssejlads. Træbådsspecialist Karsten Munkvad, der har været en af drivkræfterne siden træffets start, fortæller i løbet af præsentationen om bådene, deres historie, og hvad de oprindeligt har været brugt til. Flere af museets både sejler også med ud, og det er et ret enestående syn at se 30-35 træbåde for fulde sejl på vandet samtidigt.

Kapsejlads lørdag kl. 13

Senere på lørdagen strammes skøderne, når startskuddet lyder til årets kapsejlads, hvor træbådene dyster mod hinanden på en trekantsbane. Kapsejladsen, der foregår i synsafstand fra havnen, bliver speaket, så alle kan følge med. Man er meget velkommen til at tage campingstolen og kikkerten med for at få den fulde oplevelse.

Efter kapsejladsen vender alle de mange træbåde tilbage til museumshavnen, hvor de igen kan opleves i den stemningsfyldte atmosfære, som træffet danner rammen om. Søndag formiddag forlader bådene havnen for at sejle hjem til Holbæk, Frederikssund eller hvor de nu har hjemmehavn i fjordene.

Hør om Nyt Vikingeskibsmuseum 

Lørdag fra kl. 14 til 17 kan du få stillet din nysgerrighed om det nye Vikingeskibsmuseum. Projektchef Kristoffer Birkebæk Kejser viser planerne for det nye museum frem, giver en status på projektet, og hvad der kommer til at ske fremadrettet. 

Infoboder om kystliv og sejladsuddannelser i fjordene

Nationalpark Skjoldungernes Land vil også være til stede med en infobod, hvor de i anledning af træffet informerer om, hvordan du nu kan opleve Nationalparken fra Fjordsiden i de nybyggede, lokale både, som Vikingeskibsmuseets bådeværft har bygget til Nationalparken.

Hvis du får lyst til at lære mere om sejlads i træbåde, kan du møde den nystartede Lejre højskole, der udover at deltage i træffet med en af deres to nybyggede isefjordsjoller, også står klar til at fortælle om deres kommende maritime højskoletilbud. Isefjordjollerne er bygget på Kystliv Holbæk.

For at sikre, at der også i fremtiden findes mennesker, der kan undervise i træbådssejlads og lære fra sig til nye generationer, er der gennem de senere år udviklet en vejlederuddannelse i kystfriluftsliv. Uddannelsen udbydes på Vikingeskibsmuseet, og på lørdag er det muligt at møde underviser Jacob Haahr, der gerne fortæller om uddannelsen og alt det, den kan bruges til.

En folkefest for alle

Træf Fjordens Træbåde fejrer alle de mennesker, der utrætteligt bygger, vedligeholder og sejler lokale, traditionelle træbåde, og som derved er med til at videreføre vores maritime kulturarv. Samtidig er træffet også en unik mulighed for at stifte bekendtskab med vores lokale træbådstraditioner og måske blive inspireret til at blive en del af de stærke fællesskaber i fjordens træbådsmiljøer.


Created by Rikke Tørnsø Johansen