I ly for regnen...

Stig ombord
'Stig ombord' i Vikingeskibshallen og oplev en virtuel sejlads over åbent vand og besøg BørneBygden.
Published 12th Jul 2024

Det danske sommervejr, er ikke altid solskin og til udendørsoplevelser. Hvis det regner og blæser, så er det meget rart, at der også er flere indendørs oplevelser, hvor man lige kan komme ind og få regntøjet af.

I Vikingeskibshallen er de fem originale vikingeskibe udstillet, og her kan I komme tæt på skibene og de spændende historier om livet i vikingetiden.

Tidslinje

Som noget nyt er der i år opsat en tidslinje på bagvæggen i Vikingeskibshallen ved Skuldelev 5, et mindre dansk langskib, hvor fokus er tiden før, under og efter at skibet blev bygget.

Grunden til at Skuldelev 5 bliver sat i fokus er, at der i disse år arbejdes på endnu en rekonstruktion af skibet på Vikingeskibsmuseets bådeværft. Vikingeskibsmuseet har før rekonstrueret Skuldelev 5 på bådeværftet og resultatet, det rød- og gulstribede langskib Helge Ask, ses i museumshavnen og sejlende på Roskilde Fjord i sommerhalvåret.

Tidslinjen i Vikingeskibshallen giver en bedre forståelse af den samtid som skibet er bygget i, og forstå hvilken verden danerne levede i dengang. Det var en urolig tid, hvor de store vikingetogter ude i verden var aftaget, men hjemme herskede der ufred. Her kæmpede konger og jarler med deres krigsvante vikingeflåder om magten i Norden.

Audioguide og MuseumsMysteriet

Udover at dykke ned i tidslinjen ved Skuldelev 5, så kan I også fordybe jer i Audioguiden om alle de 5 Skuldelev skibe og udgravningen i Roskilde Fjord. Audioguiden findes i Useeum app'en, som downloades på din egen mobil. Lydfortællingerne kan høres i 3 forskellige 'spor', der passer til forskellige aldre, og den tid man har til museumsbesøget.

Det børnevenlige spor er den korteste udgave, mens det mere voksenvenlige spor har flere detaljer og tager lidt længere tid at lytte til. For besøgende der gerne vil dykke dybere ned i det faglige, er der også et spor, hvor eksperterne fortæller. 

MuseumsMysteriet er et digitalt spil på telefonen, hvor I hjælper Astrid med at stoppe tyven Heinriech, der vil stjæle noget meget værdifuldt fra Vikingeskibsmuseet. Spillet tager jer rundt på hele museet, og mysteriet kan kun løses ved at man bevæger sig rundt og finder de ledetråde, som Astid giver.

BørneBygden

I underetagen på museets er et nyt rum for de mindste, en perfekt oplevelse på en regnvejrsdag. BørneBygden, er et frirum for børn, hvor I kan tage 1000 år tilbage i tiden til vikingernes hverdag. 

Oplevelserne i BørneBygden tager udgangspunkt i aktiviteter, som børnene allerede kender. Det traditionelle legekomfur er skiftet ud med et ildsted, og legemaden består af de varer og ingredienser, der var til rådighed for mennesker i Norden for 1000 år siden.

Et andet sted kan man lege med nogle af de legesager, som børn i vikingetiden har leget med, eller gå på opdagelse i nogle af de håndværkstraditioner, der var essentielle for, at vikingerne kunne drage til søs.

Rundvisninger

Hver dag er der også flere forskellige rundvisninger i Vikingeskibshallen. På de daglige rundvisninger i hallen går vi tæt på de fem originale vikingeskibe fra Skuldelev, der sejlede på Roskilde Fjord for 1000 år siden. Skibene varierer i størrelse, udseende og form, og deres forskelligheder afslører hemmeligheder om de mennesker, der sejlede og brugte skibene til krig, handel og deres daglige liv i vikingetiden. De fortællinger som formidleren fortæller jer på rundvisning, tilfører de originale skibe liv og giver nye indblik i vikingetidens maritime kultur. 

Stig ombord

Udstillingen Stig Ombord er en fordybende og lærerig oplevelse, der bringer vikingernes maritime historie til live. Ved at give de besøgende mulighed for fysisk at interagere med rekonstruerede skibe giver denne udstilling en unik mulighed for at træde ind i vikingernes verden og udforske livet om bord. Uanset om du er historieentusiast, en familie på udkig efter en spændende udflugt eller bare er nysgerrig på vikingetiden, giver Stig Ombord en mindeværdig rejse over havet i storm og torden og når det er havblik og stjernerne glimter i natten.

Flere sommeraktiviteter:

Der foregår mange spændende aktiviteter på museet om sommeren:

Sejl ud på Roskilde Fjord i nordiske træbåde
Hver dag kan du stige ombord i de traditionelle, nordiske træbåde, hvor du kan blive klogere på kunsten at sejle med årer og råsejl. Museet tilbyder også aftensejladser, dagskurser og gruppesejladser. 

Gå med på museets daglige rundvisninger
På rundvisningerne kan du fordybe dig i historien bag de berømte Skuldelevskibe eller følge med i processen, når de dygtige bådebyggere skaber rekonstruktioner af vikingeskibe på bådeværftet.

Besøg bådeværftet og byg din egen mini-båd på Museumsøen 
I Byg Båd værkstedet kan børn og barnlige sjæle bygge deres eget mini-vikingeskib, mens museets bådebyggere arbejder på rekonstruktionen af Skuldelev 5-skibet lige ved siden af.

Udforsk Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen
Lær alt om arkæologernes arbejde med at udforske de skjulte skatte på den danske havbund. Få indsigt i alt fra dykkerundersøgelser til avancerede 3D-scannere.

Åbningstid og priser
Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage kl. 10 - 17.