Medlemsnyt 7/2024 fra foreningen Vikingeskibsmuseets Venner

28. november fortæller marinarkæologer fra Vikingeskibsmuseets marinarkæologiske team om deres arbejde, blandt andet slår de ned på de skibsvrag, de har udgravet i Københavns Havn. Foto: Morten Johansen
28. november fortæller marinarkæologer om deres arbejde, blandt andet om de skibsvrag, de har udgravet i Københavns Havn. Foto: Morten Johansen
2024-11-20

Næste foredrag i foreningen Vikingeskibsmuseets Venner: Opslugt af Havet. 28. november hører vi om marinarkæologernes spændende fund af skibsvrag i Københavns Havn, sunkne verdener fra stenalderen og to kvinder fra Orehoved Sejlrende, der har været med til at ændre det, vi ved om de ældste folk fra det område, vi i dag kalder Danmark.

Kære medlemmer af Vikingeskibsmuseets Venner

Tak for en inspirerende og meget velbesøgt foredragsaften sidste torsdag i selskab med arkæolog og direktør i Sagnlandet Lejre, Lars Holten.
Det næste spændende foredrag i Venneforeningens efterårsprogram løber af stablen om en uge, den 28. november.

Foredrag 28. november kl. 19.30: Opslugt af havet. Marinarkæologi afslører sunkne verdener og forliste skibe.

Vikingeskibsmuseets marinarkæologiske team udgøres af 14 fuldtidsansatte marinarkæologer, der sammen med dygtige landarkæologer og studentermedhjælpere har ansvaret for al arkæologi i farvandene omkring Sjælland, øerne øst for Storebælt og Bornholm. Og der er rift om dem, for der bygges på havet som aldrig før.

Museumsinspektør og leder af marinarkæologien på Vikingeskibsmuseet, Morten Johansen, og museumsinspektør Mikkel Haugstrup Thomsen har lovet at give et kig ind i deres arbejdsfelt og de verdener, som arkæologerne afdækker under havets overflade.

Fakta om foredraget 28. november

Opslugt af havet: Marinarkæologi afslører sunkne verdener og forliste skibe
Mød marinarkæologerne: Museumsinspektør og leder af marinarkæologien på Vikingeskibsmuseet Morten Johansen og museumsinspektør Mikkel Haugstrup Thomsen

Hvornår: 28. november kl. 19.30. Dørene åbner kl. 19.00
Hvor: Foredraget finder sted  i Vikingeskibshallen

Gratis for medlemmer:
Foredragene er gratis for foreningens medlemmer, og medlemmer kan medbringe en ledsager.
Foredragene er åbne for ikke-medlemmer, og er man ikke så heldig at kunne følges med et medlem, så koster foredraget 50 kroner.

Socialt samvær og kaffe/te:
Efter foredraget er der socialt samvær og plads til en snak om vores historie og fortid. 
Foreningen byder på en kop kaffe eller te og en småkage.

Vi håber at se mange af jer.

Skibene fra Københavns Havn

I 2023 udgravede marinarkæologerne to skibsvrag tæt ved Københavns Havn. Skibene blev fundet, fordi anlægsselskabet By og Havn skulle uddybe og omlægge en sejlrende i forbindelse med etableringen af Lynetteholm. Og da skibene ikke kunne bevares på deres findested, blev de udgravet og hævet i løbet af foråret og sommeren sidste år. Lige siden har arkæologerne arbejdetmed at opmåle og 3D-scanne alle de mange skibsdele - et arbejde, som museets gæster kan følge i Arkæologisk DokuLab på museumsøen. De arbejder i værkstedet alle hverdage, hvor man kan følge processen nøje og tage de originale fund i øjesyn. 

Husk, at med et medlemskab af Vikingeskibsmuseets Venner kan du - og en ledsager -besøgeværkstedet så ofte, som du har lejlighed til. Både udgravningen og dokumentationen er bygherrebetalt, så det er By og Havn, der finansierer det store arbejde. Mikkel Haugstrup Thomsen står for det omfattende dokumentationsarbejde af skibene, og han fortæller både om skibsfundene og om, hvordan man med moderne scanningsudstyr kan genskabe skibene digitalt.

10.000 år besættelseshistorie under vand

Morten Johansen tager os med på en lille rundtur i nogle af de mest spændende og overraskende steder, som arkæologerne arbejder på i øjeblikket. Han vender tilbage til området omkring Storstrømmen, hvor byggeriet af den nye bro fortsætter med at give ny viden om 10.000 års bosættelseshistorie. 

Blandt arkæologernes mange tusinde fund træder to frem som noget helt særligt. De er del af et omfattende genstudie, der har kortlagt menneskets indvandring til det danske område i perioden efter den seneste istid. Studiet er udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature og rummer afsløringer, der er kommet bag på mange fagfolk - og helt bestemt ikke svarer til det, vi engang lærte i skolen.

Alletiders julegaveidé - giv et medlemskab

Som medlemmer af Vikingeskibsmuseets Venneforening gør I en afgørende forskel for museet. Hvert år donerer vi penge til at understøtte museets vigtige arbejde. Så jo flere vi er, jo større en forskel gør vi. 

Derfor kommer her en gaveidé: Måske kender du en, som kunne have glæde af et medlemskab til foreningen?

Som medlem får du:
- Fri adgang til museet for dig som medlem hele året med en ledsager. 

  1. Fri adgang til foreningens fem-seks årlige foredrag inklusiv en ledsager.
  2. Fri adgang til foreningens Familiedag med sejlads på fjorden for hele familien.
  3. Medlemsrabat på 15% ved det fleste af museumsbutikkens varer samt 30% på museets egne bogudgivelser over 100 kr.
  4. 10 % rabat på regningen på café Knarr fra 1. oktober til og med 30. april ved fremvisning af medlemskort.

Forny dit medlemskab

Det er desuden tid til at betale det årlige kontingent for 2025 - tilmeld betaling til betalingsservice. Sådan her gør du: 

Kontingentet udgør 350,00 kr. for almindeligt medlemskab og 125,00 kr. for medlemmer af et bådelaug. 
Betalingen sker via betalingsservice.

Vi opfordrer alle medlemmer til at tilmelde sig betalingsservice, da foreningen sparer en del penge og porto på ikke at skulle sende girokort ud, og man skal ikke selv huske på at få betalt girokortet. 
Vi vil hellere bruge penge på gode foredrag og donation til museet end til frimærker.

Har man ikke allerede tilmeldt sin kontingentbetaling til betalingsservice, kan man gøre det senest 17. januar 2025. 

For at tilmelde sig betalingsservice kan man trykke på følgende link Tilmelding til betalingsservice. Man skal bruge sit MitID for at tilmelde sig og så udfylde med CPR, bankoplysninger og sit kundenummer i Venneforeningen. Kundenummer er det samme som medlemsnummeret og det fremgår af medlemskortet. 

Alternativt kan man tilmelde sig gennem sin netbank. Her skal man bruge følgende oplysninger: PBS nr.: 8348588, Debitorgr.nr.: 1, Kundenummer: Medlemsnummer som fremgår af medlemskortet.

På forhånd tak for dit kontingent til Venneforeningen via betalingsservice.

Næste års første foredrag: 6. februar 2025 kl. 19.30: 

Foredraget kommer til at handle om at være velklædt i Vikingetiden. 
Ulla Mannering fra Nationalmuseet besøger os og fortæller om det spændende og tidskrævende arbejde, det er at rekonstruere tøj fra vikingetiden – og om den betydning tøj havde i Vikingetiden. 

Har du tanker eller input til bestyrelsens arbejde eller gode foredrags-idéer, så skriv endelig til bestyrelsesformand Thomas Maarup på thomas(at)maarup.dk 


Mange hilsner
Venneforeningens Bestyrelse


Created by Foreningen Vikingeskibsmuseets Venner