Opdag Skuldelev 5s hemmeligheder

Skuldelevskibe er det lille langskib fra begyndelsen bygget af både nyt træ og genbrugstømmer.
2023-08-14

Tag med på en rundvisning og bliv klogere på vikingerne, vikingeskibene og deres hemmeligheder.

Vikingernes skibe gjorde det muligt at nå verdener, langt fra det kendte. I sørejsernes knudepunkter opstod nye, sammensatte kulturer og byer, netværk og fællesskaber. Rejserne forbandt kyster verden over og førte mennesker sammen, på tværs af tanker, tro og traditioner. Men vikingernes fremfærd i udlandet medførte også en del fjender og fare for angreb.

I den sene vikingetid blev et system af spærringer etableret i Roskilde Fjord, der gjorde det muligt at kontrollere søvejen til en af Danmarks største konge- og kirkebyer. Tre udtjente skibe slæbes ud til det smalleste sted ud for landsbyen Skuldelev. Skibene fyldes med sten og sænkes i Peberrenden, den mest direkte rute til Roskilde. Efter 20 år forstærkes spærringen med endnu to skibe.

Der skulle gå næsten 1000 år, før de igen så dagens lys.

Vikingeskibenes hemmeligheder

I Vikingeskibshallen er de 5 Skuldelev skibe nu udstillet, med deres forhenværende hjem - Roskilde Fjord- som bagtæppe. De smukke - men tavse skibe - gemmer på hemmeligheder, og særligt Skuldelev 5 er bemærkelsesværdig.

Noget af det, der er særligt ved Skuldelev 5 er, at skibet helt fra starten er bygget med en blanding af nyt og genbrugt tømmer. Planker blev taget fra et andet skib og tilpasset, så de kunne genanvendes. Én af disse planker har en udskåret dekoration i Ringerike stil - den eneste udsmykning af denne slags, vi har set på fund af danske vikingeskibe. Skroget indeholder også flere forskellige træsorter, end man typisk finder på danske skibe fra vikingetiden. 

Vikingeskibene dengang til i dag

Alt dette og meget mere kan du blive klogere på ved at følge med i rundvisningen i Vikingeskibshallen. Rundvisningen fører dig først gennem de rå vikingeskibshal, hvor de smukke, gamle skibsfund står udstillet. Senere hen bliver du ført udenfor til museumshavnen, hvor I kommer til at se på museets rekonstruktioner, for til sidst at stå blandt træspånerne på bådeværftet, hvor der fortælles om den nyeste rekonstruktion, der er i fuld gang med at blive til.

Du bliver ført gennem vikingeskibenes forvandling, fra oldgamle fund på havets bund - til nybyggede skibe på havets overflade, hvilket giver en forståelse for hvorfor de forskellige skibe er rekonstrueret som de er.  

Information om rundvisningen

Hvornår: Hver dag kl. 11.00 og kl. 13.00
Varighed: ca. 50 minutter
Sprog: Engelsk
Mødested: Vikingeskibshallen ved siden billetsalget

Rundvisningen finder sted til og med den 17. september.

Det er gratis at deltage, når der er købt entrébillet til Vikingeskibsmuseet.

Entré:
Familiebillet: 300 DKK - 2 voksne og børn under 18 år
Voksne: 160 DKK
Sæsonkort: 180 DKK
Børn 0-17 år: Gratis


Created by Carla Kjeldgaard Clausen