Sejl som vikingerne

Der er plads til 20 personer om bord på de traditionelle både, som sejler museumsgæster ud på Roskilde Fjord.
2023-06-01

Vidste du, at man hver eneste dag hele sommeren kan sejle med ud på fjorden i Vikingeskibsmuseets nordiske træbåde?

Selvom vi har gjort det i mere end 30 år, er der stadig mange, der ikke kan forestille sig, at det er muligt at få lov at sejle ud på Roskilde Fjord i Vikingeskibsmuseets træbåde. 

Vikingeskibenes efterkommere

Bådene er efterkommere af vikingernes berømmede skibe. Den helt særlige nordiske, bådebygningstradition, der kendes tilbage fra før vikingetiden, er nemlig bevaret i Nordens traditionelle bådtyper, og på Vikingeskibsmuseet kan man opleve træbåde fra Norge, Sverige, Danmark og Færøerne.

Mange af bådene er bygget på museets bådeværft, men andre kommer fra bådværksteder rundt omkring i Norden. Går man en tur langs kajer og broer på Vikingeskibsmuseet, vil man kunne se de mange store og små både, men oplevelsen stopper ikke der.

For hver eneste dag hele sommeren, fra 1. maj til 30. september, er det nemlig muligt at sejle med ud på Roskilde Fjord i museets både. 

Sejladser hver dag

Det er ikke nødvendigt at book plads på forhånd. Dagens sejladsbilletter sælges fra billetsalget på museumsøen fra kl. 10.00 efter 'først-til-mølle' princippet. 

Se de daglige tidspunkter for sejladser her og tag med ud på Roskilde Fjord …

Der er altid en sejladsinstruktør og en gast med ombord på skibene, og alle sejladser starter med en gennemgang af sikkerheden ombord. 

På sejlturen fortæller sejladsinstruktøren om bådenes brug og den maritime historie. Alle hjælper med at sætte det traditionelle rå-sejl og ro de traditionelle træbåde.

To færøske både: Sulen og Storkjoven

Oftest går turene afsted i en af museets to store, færøske både Sulen og Storkjoven.

Bådene er bygget på museets bådeværft i 2018. Der er plads til 20 gæster ombord, ud over instruktør og gast og de to store færøbåde har hele 10 årer i hver side - på færøsk kalder man bådene for 'teinæringur'.

De to både blev bygget af Hanus Jensen, der er traditionel bådebygger fra Færøerne. Han er én af bare en håndfuld skandinaviske bådebyggere, der stadig kan bygge en båd uden en tegning. De fleste moderne bådebyggere i dag bygger efter nøjagtige opmålte skitsetegninger.

Hanus bygger 'bare' ved hjælp af enkelte mål og en masse overleveret erfaring og kendskab til materialer, byggemetode, sejlteknik samt det farvand, båden bygges til. Fuldstændig den samme intuition, som vi regner med at bådebyggere i vikingetiden brugte, når de skabte deres skibe.

En unik oplevelse

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er det eneste sted i verden, hvor man som gæst kan gå direkte fra oplevelsen af originale skibe, og ned i en båd, der er bærer af den samme bådkultur og bådtradition, der i dette tilfælde spænder over 1000 år.

Og, når vinden fører båden fremad eller årene taktfast bryder vandoverladen, så høres ekkoet fra vores fælles fortid så tydeligt, at vi stadig kan mærke, hvordan de maritime traditioner binder folk sammen på tværs af tid og sted. 

Praktiske informationer

Billetter og booking

Billetsalg foregår på Museumsøen på dagen for dit besøg efter først-til-mølle princippet.

Bookingen kan ikke oplyse om antallet af ledige billetter på dagen.

Booking online: Vil man være sikker på at få en plads ombord, kan man købe en billet til en af de udvalgte afgange, der sælges online.

» Køb billetter online på Visit Fjordlandets billetportal til et udvalgt antal afgange her...

Priser

Daglig sejlads: 
130 kr. i tillæg til entrébilletten (per person)

Museumsentré:
voksen:
 160 kr.
Barn: Børn under 18 år har gratis adgang
Familiebillet: 300 kr. (2 voksne + alle børn under 18 år)

Køb af sejladsbillet forudsætter køb af entrébillet til Vikingeskibsmuseet.

Sikkerhed

Børn ombord: Der er enkelte pladser om bord til børn (mellem 4 og ca. 14 år) og andre der ikke kan ro. Der skal minimum 4 ro-dygtige gæster til en afgang, før den kan gennemføres. Børn under 4 kan desværre ikke deltage i sejladser. Børn skal altid ledsages af en voksen.

Vejr og vind: Vi forbeholder os ret til at aflyse, hvis der ikke er deltagere nok, eller hvis vejret er en risiko for sikkerheden. Medbring altid praktisk tøj.

Udstyr: Alle sejlture er inklusiv udlevering af redningsvest og introduktion til skib, roning og sejlads.

Mandskab: Alle sejladser med museumsgæster ledes af en af vores erfarne sejladsinstruktører og med ombord er også en erfaren gast som skibsassistent. . 

 


Created by Rikke Tørnsø Johansen