Skab en hyggelig juletradition på Vikingeskibsmuseet

Juleferie på Vikingeskibsmuseet. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage i juleferien fra 10.00-16.00
2024-12-04

Tag familien med på Vikingeskibsmuseet i juleferien. Hver dag vil der være kreative værksteder for børn og deres voksne og vi slutter dagen af med "at drikke solen ned og lyset tilbage".

Skab en juletradition fra vikingetiden sammen med din familie eller dine venner. Vi har åbent hver dag i juleferien; også juleaftensdag!

Julen har i årtusinder været en af årets store højtider - hvis ikke den største i Norden. Her i den mørkeste tid samledes man omkring bordet for at drikke for fred og spise godt.

Når vi sætter os til bords for at spise og drikke den gode julemad og juleøl, er det altså en tusindårig gammel, nordisk skik vi holder i hævd.

Kreative værksteder for børn og deres voksne

På Vikingeskibsmuseet inviterer vi jer hver dag i juleferien ind i varmen, så I kan tage en pause fra julearrangementerne og fordybe jer i kreative aktiviteter for både børn og deres voksne i Børnebygden.

Tre gange om dagen vil der være workshop, hvor man kan afprøve vikingetidens håndværk med at spinde uld på håndten til tråd og lave det til små armbånd.

I kan farvelægge vikingetidsmønstre eller fordybe jer i runealfabetet og øve jer i at mestre de 1000 år gamle skrifttegn, så I kan skrive et julekort med runer.  

Juleferie på Vikingeskibsmuseet
21. - 31. december kl. 10.00 - 16.00

Aktiviteter hele dagen i Børnebygden:
Skriv julekort med runer
Farvelæg vikingemønstre

Workshop i Børnebygden:
Lav uldsnor til armbånd
Tre gange dagligt: kl. 10.00-11.00; 12.00-12.30 & 14.00-15.00

Rundvisninger i Vikingeskibshallen: 
De fem vikingeskibe fra Roskilde Fjord
To gange dagligt: kl. 11.00-11.45 & 13.00-13.45

Vi drikker solen ned og lyset tilbage:
Vi skåler i mjød eller æblemost på hovedtrappen eller i loungen alt efter vejret.
Dagligt: kl. 15.00

En kongelig juleskål for en lysere tid.

Jul eller jól er et ord, der kun findes i flertal, og kan oversættes med fester. Ordet dækker altså over en række fester og betyder en festtid eller festperiode.

Til jólens fester samledes man til mad, ofrede til guderne, aflagde løfter og skålede ”til år og fred”.

Inden Danmark blev kristent i 900-tallet, og inden julen blev en fejring af Jesu fødsel, var den hedenske jól en lysfest. 

Den ældste kilde, der nævner jul, er et skjaldekvad om vikingekongen Harald Hårfager, som ville ud og ‘drikke jul’ på havet. 

Hver eftermiddag i juleferien “drikker vi solen ned og lyset tilbage” ved siden af vikingeskibene i hallen i enten mjød eller æblemost.

Vi håber, I har lyst til at mødes med os til en særlig skål for, at vi efter den 21. december går en lysere tid i møde.