Venneforeningens efterårsprogram 2020 er udkommet

Sejlads og skibstrafik er en livsnødvendighed i de islandske sagaer, hvor vi læser om helte, der sejler til Helleland, Markland og Vinland.
2020-08-28

Efteråret byder på spændende foredrag, der blandt andet sætter fokus på Islændingesagaerne, DNA-revolution indenfor arkæologi og hvordan vikingerne åd og drak julen væk.

Foreningen Vikingeskibsmuseets venner afholder hvert år en række foredrag, og nu ligger programmet for efteråret 2020 klar. Alle foredrag finder sted i Vikingeskibshallen på Vikingeskibsmuseet, og er gratis for medlemmer med ledsager. 

Billetter koster 50,00 DKK for ikke-medlemmer. Billetter sælges ved indgangen, dørene åbnes kl. 19.00.

Torsdag den 17. september kl. 19.30
Annette Lassen, lektor, Den Arnamagnæanske Samling

Til søs med islændingesagaerne
Sejlads og skibstrafik er en livsnødvendighed for islændingene i sagaerne, hvor vi blandt andet læser om helte, der sejler til Helleland, Markland og Vinland. Nogle gange bygger de små skibsmodeller og en enkelt sagaingeniør bygger endda et skib med hjul. Det er en maritim og maskulin verden, hvor oprør ulmer, farer lurer, modet testes og kvinder kun sjældent har adgang. Foredraget giver et indblik i islændingesagaernes mangfoldige fortællinger om sejlads og skibe med et sideblik til oldtidssagaerne.


Torsdag den 29. oktober kl. 19.30
Kristian Kristiansen, professor, dr. Phil, Göteborg Universitet, formand for Sagnlandet Lejre

DNA-revolutionen. Et nyt syn på forhistorien og vikingerne
Arkæologien gennemlever netop nu en naturvidenskabelig revolution. Det skyldes, at genetikerne siden 2010 har kunnet lave DNA analyser på forhistoriske skeletter, samt at strontium analyser af tænder og ben kan fortælle om mobilitet. De nyeste undersøgelser afslører også vikingernes mobilitet. Forskere i København under ledelse af genetikeren Eske WiIllerslev og i Göteboerg under ledelse af arkæologen Kristian Kristiansen har bidraget til denne revolution siden 2011.Vi skal høre om det nye syn på forhistorien, som nu udkrystalliserer sig.


Torsdag den 19. november kl. 19.30
Marie Kanstrup, ph.d., forsker i isotoparkæologi, Aarhus Universitet

Vikingerne åd og drak Julen væk – isotopanalyser er en gave for koststudier
Kost er et essentiel emne inden for kulturhistorie. Kildermaterialet til rådighed i studiet af forhistorisk kost er meget forskelligartet. Og som med alt andet arkæologi gælder det om at undersøge emnet fra mange forskellige vinkler for at få et så fyldestgørende billede som muligt. Isotopanalyser er en nyere, naturvidenskabelig metode, der helt elementært kan afsløre spændende ting om forhistorisk kost på et overordnet plan – men også mere specifikt i vikingetiden

Bliv ven med Vikingeskibsmuseet!

Venneforeningen blev etableret i 1990 og tæller omkring 600 medlemmer. Foreningen er rundet af et ønske om at bakke Vikingeskibsmuseet op i den formidling og forskning af nordisk skibs- og bådebygningkultur og marinearkæologi museet er sat i verden for at udøve.

Som medlem af foreningen støtter du museets arbejde gennem en årlig økonomisk donation. Hvert år donerer foreningen omkring en tredjedel af medlemsbetalingen til specifikke projekter på museet. Foreningen afholder også årligt fem til seks foredrag, og støtter ydermere museet gennem medlemmers frivillige arbejde.

Som medlem af Venneforeningen får du:
• Fri adgang til Vikingeskibsmuseet hele året inkl. en ledsager
• Fri adgang til foreningens fem til seks årlige foredrag inkl. en ledsager
• Medlemsrabat på 15% ved de fleste af museumsbutikkens varer samt 30% på museets egne bogudgivelser over 100 kr. 

» Læs mere om venneforeningen...
» Download venneforeningens foredragsprogram for foråret 2020... 


Created by Sabine Østergaard