Oplev Vikingeskibsmuseets største - og mest berømte - genskabte vikingeskib, Havhingsten

Stig ombord på Havhingsten i museumshavnen
Stig ombord på Havhingsten i museumshavnen.
2024-06-24

I år er det 20 år siden, at langskibet Havhingsten fra Glendalough første gang ramte vandet. I forbindelse med 20-års jubilæet, kan du blive klogere på det ikoniske skib.

Hele sommeren vil museets gæster kunne se de røde, gule og blå planker helt tæt på, når Havhingsten ligger fortøjret i Museumshavnen ved Strandengen. Her kan man gå ud på den lave anlægsbro og stige ombord på det 30 meter lange skib, der har tilbagelagt mange tusinde sømil de sidste 20 år.

Havhingsten blev verdensberømt, da skibet sejlede fra Roskilde til Dublin med en besætning på hele 65 gaster. På den barske tur til Irland, tilbagelagde skibet og dets gaster omkring 1.000 sømil hver vej i al slags vejr.

Når du stiger ombord kan du prøve at stille dig ved agterstævnen, lukke øjnene, og forestille dig hvordan livet ombord på skibet har været. Især de mange dage på åbent hav er let at forestille sig som både barske og begivenhedsrige.

På langskibet har 65 besætningsmedlemmer levet helt tæt under de mange ugers intens rejse over Nordatlanten. Her har de har sovet, tisset og spist side om side. 

Rundvisninger på Havhingsten

Hver dag kan I tage med på familierundvisningen Krigstogtet. Her vil I træne, ligesom vikingerne gjorde, inden I følger jeres konge på den imaginære rejse over ukendt farvand ombord på det prægtige krigsskib Havhingsten.

Familierundvisningen 'Krigstogtet' finder sted hver dag kl. 12.30 og 14.00 og begynder ved teltet på Strandengen foran Vikingeskibshallen. 

På særlige dage kan du også høre mere om den imponerende sejlads over Nordatlanten og fortællinger om, hvordan det var at være til søs i vikingetiden. 

Havhingsten fra Glendalough

Havhingsten fra Glendalough er en rekonstruktion af det originale langskib Skuldelev 2, som er en del af Vikingeskibsmuseets faste arkæologiske udstilling. Analyser af tømmerets årringsmønster viser, at langskibet er bygget af egetræ i Dublinområdet omkring år 1042.

Den sejlende rekonstruktion af Skuldelev 2-skibet blev bygget på museets bådeværft i 2000 – 2004.

I år arbejder bådebyggerne på museets anden rekonstruktion af krigsskibet Skuldelev 5, der også er udstillet i Vikingeskibshallen. Den første rekonstruktion af Skuldelev 5, Helge Ask, ligger i museumshavnen det meste af sommeren - hvis den da ikke lige er på togt rundt om Sjælland - læs mere om togtet her...

Sommeraktiviteter på Strandengen 29. juni til 31. august:

Strandengen er åben i hele museets åbningstid kl. 10 – 17.
Adgang til Strandengen er inkluderet i entrébilletten.

Familierundvisninger:
Alle dage: 12.30 og 14.00
Varighed: ca. 30 minutter
Sprog: Dansk og engelsk
Mødested: Strandengen
Familierundvisningerne er gratis, når der er købt entrébillet.

Vikingelege
Prøv-selv aktiviteter: Alle dage kl. 10 – 17

Gå ombord i langskibet
Vikingeskibet er åbent for besøgende kl. 10 – 17.

Flere sommeraktiviteter:

Der foregår mange spændende aktiviteter på museet om sommeren:

Sejl ud på Roskilde Fjord i nordiske træbåde
Hver dag kan du stige ombord på de traditionelle, nordiske træbåde, hvor du kan blive klogere på kunsten at sejle med årer og råsejl. Museet tilbyder også aftensejladser, dagskurser og gruppesejladser. 

Gå med på museets daglige rundvisninger
På rundvisningerne kan du fordybe dig i historien bag de berømte Skuldelevskibe eller følge med i processen, når de dygtige bådebyggere skaber rekonstruktioner af vikingeskibe.

Besøg bådeværftet og byg din egen mini-båd på Museumsøen 
I Byg Båd værkstedet kan børn og barnlige sjæle bygge deres eget mini-vikingeskib, mens museets bådebyggere arbejder på rekonstruktionen af Skuldelev 5-skibet lige ved siden af.

Udforsk Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen
Lær alt om arkæologernes arbejde med at udforske de skjulte skatte på den danske havbund. Få indsigt i alt fra dykkerundersøgelser til avancerede 3D-scannere.

Åbningstid
Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage kl. 10 - 17.


Created by Carla Kjeldgaard Clausen