Gislinge Båden Open Source Projekt
Gislingebåden er en 7.7 m lang arbejdsbåd fra år 1130. Gislinge projektet handler om open source bådebygning. Projektet begyndte i 2015 og var en ny satsning for os som museum. Ideen var at gøre bådebygningsprocessen så åben og tilgængelig som muligt. For første gang gjorde vi arbejdstegningerne tilgængelige, så alle havde mulighed for at bygge deres egen version. Udover at gøre tegningerne tilgængelige præsenterede vi også hele bygningsprocessen her på hjemmesiden, på Facebook og på Instagram. Dermed skabte vi et virtuelt Gislingebåd-fællesskab for dem, der var interesserede i at følge byggeriet.
I løbet af vinteren 2016 genanalyserede museets skibsrekonstruktør Vibeke Bischoff dokumentationen vedrørende den originale Gislingebåd. Hun opdagede nogle detaljer, der førte til ændringer af den model, der udgjorde grundlaget for de to foregående rekonstruktioner, Estrid (1995) og Gisle (2015). Det var derfor en revideret version af Gislingebåden, som blev bygget i løbet af 2016 og den blev søsat i april 2017 med navnet Langóe.
Siden da har Gislingebåd-projektet fået sit eget liv. Hundredvis af mennesker fra hele verden har downloadet tegninger. Nogle har givet sig i kast med en 1:1 rekonstruktion af båden, mens andre har brugt tegningerne til at bygge en mindre model, eller som inspiration til en båd i deres eget design.
Arbejdstegninger fra både Gisle og Langóe, som er to forskellige fortolkninger af det samme arkæologiske fund, er stadig gratis tilgængelige. For at downloade tegningerne skal du klikke på linket nedenfor. Et nyt vindue vil åbne i din browser, hvorfra du kan downloade arbejdtegningerne til henholdsvis Gisle fra 2015 og de reviderede tegninger til Langóe fra 2016.
» Klik her for at downloade tegningerne...
Held og lykke med dit eget projekt og hold os gerne opdateret om hvordan det går!
Følg os på Facebook
Vi har oprettet en lukket Facebook-gruppe for jer, der ønsker at udveksle ideer og nyheder om jeres egne Gislingebåd-projekter.
Læs mere
Du kan stadig finde information om Gislinge projektet på museet hjemmeside, hvor der ligger flere blogindlæg og beskrivelser af bådebygningsprocessen, der måske kan være brugbare i dit eget projekt.