Seminar fredag den 17. januar 2025
Kystvejlederuddannelsen ved Vikingeskibsmuseet inviterer i samarbejde med Sejladssamrådet og Friluftsvejlederuddannelsen på Københavns Universitet til et spændende seminar om kystfriluftsliv.
Sejlads, håndværk og nye vinde
Det er sjovt og livsbekræftende at sejle. Sejlads giver natur- og kulturoplevelser – ofte for livet. Sejlads kan desuden styrke fællesskab, historie og selvforståelse.
Derfor er vi også mange der gerne vil styrke sejlads og friluftsliv i Danmark. Men hvordan får vi flere i bådene?
Det er hovedspørgsmålet på årets kystvejlederseminar. Et andet centralt spørgsmål for årets seminar handler om håndværk. Hvordan arbejder vi med håndværk i tilknytning til både og bådkultur? Og hvilke værdier er der ved det?
I år har vi særligt fokus på unge
- Mette Brask, Ulf Damkjer og Mathilde Høstrup fortæller i deres respektive oplæg om deres erfaringer med at etablere bådelaug og lave delebådsordninger.
- Merete Laurent og Carsten Hvid, der begge er faglærere på FGU Roskilde, fortæller om det maritime ungdomsmiljø, der er på Vikingeskibsmuseet.
- Ture Møller fra Kystliv Holbæk vil berette om deres projekt omkring sejlads og håndværk med unge i alderen 16-26 år i Holbæk.
- Rebekka og Kristine Haahr fortæller i deres beretning, hvorfor sejladsen ’Øhavet Rundt’, der foregår i det sydfynske øhav, kan blive ved med at lokke unge og familier til.
De forskellige inspirationsoplæg afløses af små workshops, hvor der diskuteres, hvordan man kan få flere i bådene.
I frokostpausen er der infostande, hvor man kan få mere at vide om Kystvejlederuddannelsen, Sejladssamrådet og Friluftsvejlederuddannelsen. Er der andre foreninger eller uddannelsesinstitutioner, som er interesserede i at få en stand på seminaret, er I velkomne. Kontakt Jakob Haahr for mere information.
Eftermiddagens program har fokus på håndværk, workshops og tankesmedjer.
Værkstedsworkshops og tankesmedjer
- Ulf Damkjær og Silas Ravn har værksteder knyttet til kniven og øksen. Der arbejdes i træ og vi diskuterer værdierne ved at arbejde med maritime håndværk.
- Mads Brodersen sætter i sin tankesmedje fokus på bådene. Hvor er de og hvordan gør vi dem tilgængelige?
- Endelig er der et tankeværksted, der handler om Sejladssamrådet. Her belyses Sejladssamrådets historie og vi diskuterer, hvordan flere institutioner og organisationer kommer i gang med at bruge Sejladssamrådets uddannelsesretningslinjer.
Derefter er der foredrag ved nordmanden Dag Larsen, der har sejlet i en smakkejolle fra de dybe dale i det indre Telemark i Norge till Gøteborg i Sverige. Fortællingen giver et indblik i, hvordan en sejltur kan blive til et eventyr, når man er på langtur i en lille båd.
Dagen sluttes af med en opsamling og vi diskuterer i fællesskab, hvordan vi kommer videre med dagens væsentligste læring.
Efter seminaret kan dem der har lyst deltage i et åbent sejladssamrådsmøde.
» Se hele programmet her (PDF)
Tid: 17. januar 2025, kl. 8.30 - 15.30
Sted: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde
Pris for seminar:
350 kroner inklusiv frokostsandwich, kaffe og rundstykke
175 kroner for studerende
(Seminaret er momsfritaget)
Tilmeldingsfrist: Mandag den 13. januar 2025
Tilmelding: Tilmelding og betaling sker via YourTicket
» Tilmeld dig her...
Arrangør: Kystvejlederuddannelsen på Vikingeskibsmuseet i samarbejde med Sejladssamrådet og Friluftsvejlederuddannelsen på Københavns Universitet
Vi gør opmærksom på, at tilmeldingen er bindende og vi forbeholder os retten til at aflyse ved for få tilmeldte.
Om Kystvejlederuddannelsen
Vejlederuddannelsen i sejlads, kystkultur og kystfriluftsliv i traditionelle åbne brugsbåde består af en kursusrække på seks kurser af 3-4 dages varighed og et praktikforløb på Vikingeskibsmuseet på fem dage.
Uddannelsen henvender sig til alle, der har lyst til at uddanne sig til vejledere i sejlads- og kystfriluftsliv.
Hvornår: Kurserne afholdes fra april 2025 til september 2025. Imellem hvert kursus skal de studerende styrke egne færdigheder igennem at tage på tur på egen hånd og desuden tilegne sig teori.
Hvor: Kurserne foregår primært fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Et kursus foregår på Strynø. Friluftslivet og kystkulturen er et vigtigt omdrejningspunkt for kurserne. Derfor vil der på kurserne være både sejlads og overnatning ude i telt.
» Mere information om uddannelsen på Vikingeskibsmuseets hjemmeside...
Henvendelser om seminaret eller kystvejlederuddannelsen rettes til Uddannelsesleder Jakob Haahr, Tlf: 20132578; jha(at)vikingeskibsmuseet.dk
Om Friluftsvejlederuddannelsen:
Friluftsvejlederuddannelsen er en snart 30 årig uddannelse, der hører hjemme under Københavns Universitet. Uddannelsen uddanner vejledere, der på et højt sikkerhedsmæssigt og pædagogisk-didaktisk niveau kan tage deltagere med ud i dansk natur – med kajakken, kanoen og meginjollen som turredskab. Uddannelsen har pt. et speciale i sejlads og kystfriluftsliv.
Om sejladssamrådet
Sejladssamrådet består af organisationer og sammenslutninger, der arbejder for at fremme sejlads, sikkerhed, kystkultur og friluftsliv i ro- og sejlbåde.
Læs mere om Sejladssamrådet og dets uddannelsesstruktur her:
» http://sejladssamraadet.dk/