Sulen

Vikingeskibsmuseets bådeværft byggede i 2018 to store færøbåde med 10 årer i hver side - på færøsk 'teinæringur'- der skal bruges til sejlads med museets gæster. Bådene har plads til hver 20 gæster og to sejladsinstruktører. De to både blev bygget lige efter hinanden - den første båd, Sulen, blev færdig i januar 2018, og den anden, Storkjoven, stod færdig i slutningen af 2018. 

’Sulen’ er opkaldt efter den store havfugl af sammen navn, og kan kendes på den lyse, klart blå stribe under essingen, der har samme farve, som sulens øjne. Suler lever både på Færøerne og i Danmark.

Bådebygning uden brug af en tegning

De klinkbyggede både fra Mykerne på Færøerne er efterkommere af vikingernes skibe. Bådene bliver stadig bygget på klamp og øjemål - det vil sige helt uden tegninger eller skabeloner, men ved hjælp af viden, der er videreført fra mester til lærling gennem århundreder.

Hanus Jensen, der står for byggeriet af de to både, er traditionel bådebygger fra Færøerne. Én af bare en håndfuld skandinaviske bådebyggere, der stadig kan bygge en båd uden en tegning. 'Bare' ved hjælp af enkelte mål og en masse overleveret erfaring og kendskab til det farvand, båden blev bygget til.

Bådebyggeren er selv designeren og konstruktøren, indenfor den tradition han nu er en del af. Ligesom i vikingetiden. 'Moderne' træbådebyggere bygger både efter en tegning, som en skibskonstruktør har tegnet. 

» Læs mere om byggeriet her... 

Informationer om Sulen

Værft: Vikingeskibsmuseets bådeværft
Bådebygger: Hanus Jensen
Ejer: Vikingeskibsmuseet
Byggeår: 2018

Længde: 14,7 m
Bredde: 2,7 m
Årer: 10 par
Sejl: 25 m2 trapezformet sejl