Arkiveret

Alle veje fører til… Orkney

Stromness Harbour på Orkney. Foto: VisitOrkney
Udgivet: 29/01-2007
Arkiveret: 31/12-2008

I midten af juli rejser en lille gruppe danske turister til Orkney og Shetland. Ud over øernes mange attraktioner håber de at møde… et vikingeskib.

Søndag den 1. juli sætter 65 mand og et vikingeskib kurs mod Orkney-øerne. En par uger senere gør en lille gruppe danske turister det samme. Og håber, at møde verdens største rekonstruktion af et vikingeskib på kanten af Atlanterhavet.

Det er rejsebureauet Historiske og Kulturelle Studieture, som står bag rejsen. Hanne Brandt Djupdræt er rejseleder på turen, og hun siger:

”Vi vil blive meget glade for at inddrage Havhingsten så meget som muligt i programmet. Det vil være helt fantastisk at opleve skibet på de kanter. Hvis Havhingsten lægger til kaj i nærheden af, hvor vi befinder os, vil vi utroligt gerne lægge et besøg ind i vores program,” siger Hanne Brandt Djupdræt.

Spor fra vikingerne

Om alt går vel, får besætningen om bord på Havhingsten også lejlighed til i et par dage at hvile ud og lege turister. Planen er nemlig at bruge Orkney-øerne som stop på halvvejen, hvor dele af besætningen skal skiftes ud med nye kræfter, der tager den sidste tørn til Dublin.

Og der er såmænd nok at kaste sig over for den som stiger i land på Orkney-øerne. Henning Pedersen er forfatter og højskolelærer. Til sommer vil han være guide på turistrejsen til Orkney og Shetland. Og her er hans bud på nogle af de vigtigste attraktioner:

Vikingetid og Anden Verdenskrig 

”Hvis man får 2-3 dage foræret vil jeg – uanset vejret – pege på St. Magnus Cathedral og Tankerness House i Kirkwall som vigtige at besøge. Derudover oldtidsbyen og oldtidsmuseet ved Skara Brae på hovedøens vestkyst. Churchill Barriers med det italienske kapel – bygget af italienske krigsfanger under Anden Verdenskrig – er også et besøg værd. Dermed er tre historiske perioder repræsenteret”.

”Og så er der jo ikke at forglemme øernes natur, hvor Marwick Head fremviser det mest imponerende fuglefjeld. Det var fire steder, men en tur til byens hyggelige næststørste by, Stromness, bør nu også være et must”.

”På Shetlandsøerne er den nordligste ø, Unst, med de fantastiske fuglefjelde ved Hermaness et absolut must. I hovedbyen Lerwick er Shetlandsmuseet værd at se. En sejltur til den lille ø Noss eller en tur tværs over øen til Scalloway, hvor der også er et interessant museum, er også værd at foretage,” fortæller Henning Pedersen.

Vikinge-grafitti

Og for den som færdes på de vindblæste øer på kanten af Atlanterhavet, fornægter de tætte bånd til Skandinavien sig ikke. Ikke mindst i sprog og i stednavne

”Et besøg i St. Magnus Cathedral i hovedbyen Kirkwall viser, at vikingetankegangen – selv efter overgangen til kristendom – ikke ganske blev lagt på hylden. I kirken fremgår det, at på de pilgrimsrejser, som nogle af Orkneys stormænd drog ud på, havde de ikke helt lagt de gamle vaner med plyndringstogter bag sig. Så man kan sige, at katedralen markerer enden på vikingetiden,” fortæller Henning Pedersen.

”De vigtigste levn fra vikingetiden findes også i Kirkwall, øernes hovedby, nemlig i form af ruinerne af de norske jarlers borge. Et andet sted på hovedøen findes eksempler på rune-graffiti – forstået på den måde, at vikingerne, da de plyndrede en oldtidsgrav, Mae Howe, efterlod en anselig mængde runeindskrifter. Det må være de tre vigtigste vidnesbyrd om vikingernes færden på øerne”.


Oprettet af Henrik Kastoft