Med en besætning fra tre kontinenter og flere end ti lande er Havhingsten fra Glendalough i forvejen et højst internationalt projekt.
Men interessen for skibet og dets historiske rejse fra Roskilde til Dublin vækker global interesse.
Når Australian Wooden Boat Festival 9.-12. februar 2007 vender byen Hobart på Tasmanien på den anden ende, vil danske Mads Brockhuus fortælle om livet som gast om bord på Havhingsten.
Testsejlads blev til venskab
Under sommerens testsejlads i Skagerrak mødtes de to gaster Mads Brockhuus og australske Andy Gamlin i midtskibet på Havhingsten. Nu har Andy Gamlin, som til daglig er direktør for Australian Wooden Boat Festival, inviteret sin danske ven fra Havhingsten til at holde foredrag om Havhingsten og Dublin-togtet.
”Festivalen er et møde. Vi samles for at dele vores passion for træskibe, for at lære hinanden at kende og – selvfølgelig – for at blive klogere. Træskibe har spillet en hovedrolle i menneskers dagligdag i århundreder… ja, årtusinder for den sags skyld. Især inden for transport, handel, fiskeri og fritid,” fortæller Andy Gamlin.
Festivalen foregår hver andet år og trak i 2005 hele 40.000 tilskuere til. Dengang var nordboerne og deres kunnen udi søfart også repræsenteret; med to vikingeskibe fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Vikingerne flyttede grænser
Andy Gamlin nærer en dyb beundring for vikingerne og deres sømandsskab:
”Vikingerne satte mange milepæle i udviklingen indenfor søfart. De udforskede grænserne for lette konstruktioner med stor sødygtighed, de forstod til fulde brugen af lokale materialer og enkle værktøjer, de forfinede håndværkstraditioner og følte en stærk tilknytning til havet,” siger Andy Gamlin og fortsætter:
”Vikingerne satte helt nye standarder for fart, sikkerhed, lasteevne, manøvredygtighed og betjening af skibe. Mange af disse faktorer er stadig i spil den dag i dag, når designere anstrenger sig for at opnå det ønskede resultat af de skibe, de tegner”.
Modigt museum
”Jeg har inviteret Mads Brockhuus til at fortælle om Havhingsten. Jeg synes, det er modigt af Vikingeskibsmuseet at give sig i kast med et togt til Dublin. Det er en enormt vanskelig opgave, museet har sat sig selv på. Og det er på alle måder et tankevækkende projekt i en tid, hvor det meste her i verden handler om at gøre sig selv det mere behageligt – det lette skal være lettere”.
Andy Gamlin mener, at de fleste tilskuere på festivalen nok kender lidt til historien om vikingerne fra barndommens historietimer i skolen.
”Som repræsentant for besætningen om bord på Havhingsten kan Mads hjælpe med til at fylde nogle huller med viden”.
» <link http: www.australianwoodenboatfestival.com.au _blank external-link-new-window>Link til Australian Wooden Boat Festival...