Snart vil elever i Danmark, Skotland og Irland stifte bekendtskab med verdens største rekonstruktion af et vikingeskib, mens de sidder på skolebænken.
Vikingeskibsmuseet har nemlig fået 445.100 kroner af Undervisningsministeriets og Kulturministeriets Emuseums pulje. Pengene skal bruges til at gøre Havhingstens hjemmeside klar til undervisningsbrug.
”Havhingstens hjemmeside kan bruges i undervisningen i grundskolen og gymnasieskolen. I så forskellige emner som historie, matematik, natur og teknik og i geografi. En særlig styrke er, at hjemmesiden vil blive velegnet til tværfaglige undervisningsforløb,” fortæller Martin Brandt Djupdræt, museumsinspektør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Bruger data fra skibet
”Der skal være gode indgange til de mange historiske steder, skibet passerer på sin vej fra Roskilde til Dublin. Og så vil eleverne få adgang til de mange data, som Havhingsten selv indsamler undervejs på sit 1.700 kilometer lange togt,” siger Martin Brandt Djupdræt.
”Data kan for eksempel være, hvordan skibet er lastet og hvor hurtigt det sejler ved forskellige vindstyrker og vindretninger. Til det hele skal der laves lærervejledninger og opgaver til eleverne”
Internationalt skoleprojekt
Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet kommer til at få en central rolle i udviklingen af hjemmesiden til undervisningsbrug.
" Som pædagogiske samarbejdspartnere har vi også Trællerupskolen, Avedøre Gymnasium og Knowledge Lab på Syddansk Universitet. Som faglige samarbejdspartnere har vi Roskilde Museum, National Museum of Ireland i Dublin og Hunterian Museum i Glasgow ," siger Martin Brandt Djupdræt.
Tidligere har også Kulturarvsstyrelsen støttet www.havhingsten.dk med en bevilling på 250.000 kroner, der skal bruges til at det bliver muligt at følge sejladsen i realtid.