Ingen gast om bord på Havhingsten er ubekendt med, at der er en risiko ved at sejle et åbent skib fra Roskilde til Dublin. Af samme grund er sikkerhed et tilbagevendende tema i forberedelserne.
Vikingeskibsmuseet har et tæt samarbejde med sikkerhedseksperter i Søværnet. Og efter råd fra eksperterne har museet besluttet, at alle gaster på togtet til Dublin skal have en sikkerhedsdragt.
”Mange tror det, men Nordsøen er ikke nødvendigvis den mest risikable strækning på rejsen til Dublin. Det farligste for os er strøm og stejle bølger tæt ved land. Vi vil opleve begge dele i farvandene nord for Skotland og i Det Irske Hav. Her vil naturens kræfter sætte skib og besætning på en alvorlig prøve”.
Holder kroppen varm
Det er godt sømandskab at håbe på det bedste og forberede sig på det værste. Derfor skal besætningen på Havhingsten også kunne klare sig, hvis det værst tænkelige skulle ske: At skibet går ned.
En vandtæt redningsdragt kan holde en person tør og varm i mange timer selv i iskoldt havvand. Skipper Carsten Hvid og styrmand Poul Nygaard har testet en model, som kan holde personen i live i seks timer i 2-5 grader varmt havvand. Og det skulle være rigeligt, for vandtemperaturerne nord for Skotland er 10-16 grader i juli og august, når Havhingsten sætter kurs mod Dublin.
”Vores største udfordring på Havhingsten er manglen på plads. En redningsdragt fylder det samme som en sovepose og det er meget på et skib med så lidt plads, som vi har. Til gengæld er dragterne fantastisk gode at arbejde i, så de kan også gøre gavn i andet end en nødsituation. For eksempel under sejlads om natten på åbent hav eller hvis vi kommer ud i hårdt vejr,” fortæller Carsten Hvid.
Øvelser i havnen
Vikingeskibsmuseet vil i den kommende tid indhente tilbud fra fabrikanter af sikkerhedsdragter. I løbet af foråret vil udstyret blive testet i museumshavnen i Roskilde.
Til den tid vil besætningen på Havhingsten også øve forskellige evakueringsplaner og nødprocedurer i tæt samarbejde med professionelle sikkerhedseksperter.