Bådelaugene fik museets skibe på land for vinteren

Havhingsten fra Glendalough trækkes på land
2022-11-11

Det kræver mange mennesker og godt samarbejde, når museets skibe skal på land for vinteren. Det har museets dygtige bådelaugsmedlemmer heldigvis i store mængder.

Igen i år stillede mange ivrige hænder op, da bådelaugene traditionen tro trak de mange skibe på land. Med godt humør, godt samarbejde og præcise kommandoveje blev museets flåde af rekonstruerede vikingeskibe og andre nordiske træbåde trukket sikkert på land for vinteren.

Det er der kommet en spændende film ud af, hvor vi går helt tæt på, når kommandoerne afgives, og skipperne på rekonstruktionerne fortæller om arbejdet.

» Filmen kan ses på vores filmkanal. Se og lyt med, når skipperne på de enkelte skibe fortæller, og de mange bådelaugsmedlemmer trækker i tovene...

Tæt på detaljerne

Alle skibe står nu på land foran museet, rundt om inderhavnen og på værftspladsen til flot skue for forbipasserende. Når fartøjerne står på land, kan man komme helt tæt på det imponerende håndværk, der ligger bag hvert enkelt skib. Man kan se hele det klinkbyggede skrog, som er delvist dækket af vand, når de ligger i havnen om sommeren, og det giver en helt anden oplevelse af skibene.

Bådebyggerne reparerer skibene

Skibene ligger ikke kun til pynt på græsset. Om vinteren bruger bådebyggerne tid på at vedligeholde og udføre eventuelle reparationer, både ude ved skibene, men også inde på bådeværftet.
Der er stadig masser af arbejde og spændende projekter, som bådebyggerne kan fortælle om og vise frem til museets gæster.

Nogle af de større reparationer i år på vikingeskibene er blandt andet agterstævnen på Havhingsten fra Glendalough - rekonstruktionen af det 30 meter lange krigsskib, Skuldelev 2. Havhingsten står på græsset ned til inderhavnen, og der kan man følge med i arbejdet, som allerede er gået i gang.

Det store handelsskib Ottar, som er museets rekonstruktion af det havgående fragtskib, Skuldelev 1, er i år kommet på land på værftspladsen. Mere end 20 års sejlads har sat sine spor på det store skib, og der skal derfor foretages udskiftning af flere af plankerne i bunden.

» Læs mere om alle museets rekonstruktioner af de fem vikingeskibe udgravet ved Skuldelev.

Besøg bådeværftet i vinterperioden
Bådeværftet holder åbent for Vikingeskibsmuseets gæster alle hverdage fra kl. 10 - 16.

Indenfor i værftshallen kan besøgende blandt andet se udstillingen om 'De nordiske, klinkbyggede både'.
Her er der tale om en helt særlig bådebygningstradition, der er udbredt i hele Norden, og som kan spores tilbage til de tidligste plankebyggede både fra omkring 300 f.kr. og helt op til moderne tid.

» Læs mere om Vikingeskibsmuseets bådeværft her ...

Om Vikingeskibsmuseets bådelaug

Vikingeskibsmuseet har en stor samling af rekonstruerede vikingeskibe og traditionelle nordiske både af træ. Der er tale om unikke både, som hver har deres særlige historie og egenskaber.

De rekonstruerede vikingeskibe er alle 'laugsbåde', der vedligeholdes og sejles af frivillige medlemmer af museets bådelaug. Der er både store laug med helt op til 200 medlemmer og ganske små bådelaug, hvor en lille gruppe mennesker finder et fællesskab omkring de mindre både.

» Læs mere om bådelaugene her og se, hvordan du melder dig ind...