Arkiveret

'Cable One' følger Havhingsten på vej

Foto: J.D. Contractors
Cable One følger Havhingsten fra Hundested til Orkney. Foto: J.D. Contractors
Udgivet: 25/06-2007
Arkiveret: 31/12-2008

På strækningen fra Hundested til Orkneyøerne får Havhingsten følgeskab af specialfartøjet 'Cable One' fra JD-Contractor i Holstebro.

Besætningen om bord på 'Cable One' har prøvet lidt af hvert til søs, men i 14 dage i juli står de overfor en opgave, de aldrig tidligere har udført.

Skibets speciale er komplicerede dykkeropgaver og udlægning af kabler på havbunden. En af skibets mere specielle opgaver de senere år, var da 'Cable One' og skibets besætning forhindrede en oliekatastrofe i Østersøen.

Det 225 meter lange kinesiske olietankskib 'Fu Shan Hai' sank i Østersøen og myndighederne frygtede, at 1.600 ton olie i skibets tanke ville lække og forårsage en større olieforurening. 'Cable One' fik til opgave at forsegle olietankene og senere pumpe olie og diesel fra vraget af 'Fu Shan Hai'. For ikke at vraget skulle være til fare for skibsfarten, fik 'Cable One' også til opgave at fjerne masterne på det kinesiske tankskib.

For en sikkerheds skyld

Men i begyndelsen af juli er det ikke et forlist kinesisk tankskib, men et 30 meter langt vikingeskib på forsøgssejlads, som 'Cable One', skal bistå som følgeskib på den lange vej fra Hundested til Orkneyøerne.

"Vi har valgt 'Cable One', fordi besætningen om bord har et indgående kendskab til Nordsøen, som bliver den første store udfordring for Havhingsten" fortæller Carsten Hvid, som er skipper på Havhingsten.

Vikingeskibsmuseet har indgået en kontrakt med ejerne af 'Cable One' - JD-Contractor - for foreløbig 14 dage i håbet om, at Havhingsten til den tid har anløbet en havn på Orkneyøerne, hvor det er planen, at et skotsk følgeskib skal tage over og følge Havhingsten gennem de besværlige farvande nord og vest for Skotland og resten af vejen til Dublin.

Det er bestyrelsen på Vikingeskibsmuseet, som har krævet, at der konstant er et følgeskib i nærheden af Havhingsten. Følgeskibet kan træde til, hvis der skulle ske en ulykke om bord på Havhingsten eller skibet forliser.

Forsøgssejlads er ikke ufarlig

"Vi har gjort alt, hvad der står i vores magt for at minimere risici ved Havhingstens historiske forsøgsrejse. I tre år har besætningen gennemført en lang række testsejladser for at lære skibet at kende og mestre at sejle det. I de seneste 900 år har ingen mennesker sejlet et vikinge-krigsskib som Havhingsten. Så dybest set har træningen handlet om at opnå en sejlerfaring, som gik tabt for længe siden. Men uanset at vi har gjort alt, hvad vi kan for at højne sikkerheden, er det ikke ufarligt at sejle et åbent skib gennem nogle af de mest udfordrende farvande i Europa. Det var risikabelt i vikingetiden - og det er risikabelt i dag. Derfor har vi valgt at have følgeskibe med, som kan træde til, hvis det værste skulle ske" forklarer Carsten Hvid.

Nord om Skagen

Tidligere var det planen, at Havhingsten - hvis vindforholdene tillod det - skulle sejle gennem Limfjorden og i Thyborøn vente på vind til at krydse Nordsøen.

Men med samarbejdet med 'Cable One' er de planer forladt. For 'Cable One' stikker for dybt til at kunne sejle gennem de mest lavvandede dele af Limfjorden. Nu er det mest sandsynligt, at Havhingsten sætter kurs mod Skagen på sin vej mod Irland.

Afhængig af vindforholdene regner Vikingeskibsmuseet med, at det vil tage Havhingsten 2-5 døgn at krydse Nordsøen, men under de mest optimale forhold - en frisk til hård vind fra sydøst og forholdsvis lille sø - vil Havhingsten anduve Orkneyøerne på endnu kortere tid og kunne presse 'Cable One' i et kapløb over Nordsøen. 'Cable One' kan nemlig skyde en fart på op til 14 knob - lige i underkanten af Havhingstens formodede topfart.

Fakta

'Cable One' i tal
Længde: 35,3 m
Bredde: 9,5 m
Dybgang: 3,8 m
Fart: 12-14 knob


Oprettet af Henrik Kastoft