For et år siden blev skibet Estrid Byrding, en rekonstruktion af det lille handelsskib Skuldelev 3 søsat.
I månederne op til søsætningen var det ikke kun bådebyggere man kunne finde på værftet, også cafemedarbejdere fra Café Knarr listede rundt omkring skibet i forårsmånederne.
Her samlede de nemlig træflis sammen til deres helt nye projekt.
De havde sat sig for, at Café Knarr skulle have sin helt egen øl, brygget med træspåner fra et vikingeskib!
Forfinelse gennem forsøg
Efter adskillelige eksperimenter er Café Knarr nu klar til at lancere øllen til alle gæster, der har smag for vikingeskibe.
Den første øl, som cafemedarbejderne bryggede, det var en hjemmebrygget IPA med citrontimian og træflis fra den nye rekonstruktion af Skuldelev 3. Den blev serveret til medarbejderne til julefrokosten sidste år.
"Vi betragtede det som en stor succes," fortæller Mátyás Bujdos, der arbejder i Café Knarr.
Medarbejderne i cafeen tog derfor kontakt til den professionele brygger Peter Jelsted, der ejer og brygger fra Musicon Mikrobryggeri i Roskilde.
"Vi ønskede at skabe en drik, der passer til den nordiske kulinariske tradition og historie. Da øl er en af de ældste fermenterede drikkevarer, knytter den nye øl sig op af noget historisk, " fortæller Mátyás.
Helt historisk korrekt er drikken dog ikke. Vi ved nemlig ikke om vikingerne brugte træspåner til at krydre deres drikkevarer.
Brown ale med jordagtig smag
Den endelige udgave af Café Knarrs øl er brygget som en brown ale. Træspånerne er blevet brændt i ovnen og lavet til en ekstrakt. Den perfekte dosering af ekstrakten er blevet blandet med Brown Ale'en, så øllen får en mandelagtig smag af træ, der komplementerer den kraftige øls maltede smag rigtig godt.
Samarbejdet med Musicon Mikrobryggeri blev indledt af Morten Danholm Albrechtsen, der er teamleder for Café Knarr.
- "Vi inviterede sidste år brygger Peter Jelsted til ølsmagning i cafeen. Her besluttede vi, at det gav mening at sælge øl fra det lokale bryggeri her i cafeen. Det udviklede sig så til et samarbejde om at skabe vores egen signatur-øl i Café Knarr brygget med træ fra et af museets skibe," forklarer Morten.
Der er blevet brygget mere end seks hundrede liter af øllen, som har en let bitterhed, en flot mørkebrun farve og en høj alkoholprocent på omkring 6,5 %.
Alle er velkomne til at komme forbi Café Knarr den 4. maj kl. 15:00 for at prøve en ægte vikingedrik.
På dagen for lanceringen vil du kunne nyde øllen til en særlig fordelagtig pris. Øllen sælges i Cafeen så længe, vi har den på lager.