Fra egestamme til vikingeskibe - kløvning på bådeværftet

Vikingeskibsmuseets bådebyggere kløver en egetræsstamme. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Først åbnes en lille flække i rodenden af egestammen, og så langsomt – med større og større kiler og masser af tunge slag med køller – tvinger bådebyggerne flækken længere og længere ind i stammen indtil den massive stamme splittes i to.
Udgivet: 03/04-2025

Vikingeskibsmuseets bådebyggere kløver en 6 meter lang egestamme ligesom vikingetidens bådebyggere gjorde det for 1.000 år siden, med køller, kiler og muskelkraft. Kløvningen starter mandag den 7. april kl. 11

Glæd jer til at høre de rytmiske, tunge drøn af køller mod kiler, der langsomt arbejder sig ind i den imponerende egetræstamme.

Spændingen kan allerede mærkes blandt hele byggeholdet på Vikingeskibsmuseets bådeværft. Det er nemlig noget særligt, at kløve sådan en stor stamme.

”Saven blev jo ikke brugt i vikingetidens skibsbygning, så hele processen omkring kløvning er helt grundlæggende for vores arbejde med at rekonstruere vikingeskibe i fuldskala. For at opnå det bedste resultat, er det vigtigt, at vi bruger de samme teknikker og de samme typer materialer og værktøj, som de gjorde i vikingetiden. Det betyder, at træerne skal kløves ud; først i halve, så kvarte, så i ottendedele og så videre – ligesom når man deler en lagkage op,” fortæller Martin Dael, som er leder af bådeværftet på Vikingeskibsmuseet. 

Vikingeskibe bygges som for 1000 år siden

Vikingetidens sødygtige og specialiserede skibe er resultatet af dygtige bådebyggeres håndværkteknikker og nøje kendskab til materialernes egenskaber og kvalitet.

Bådeværftet er i fuld sving med at bygge to nye rekonstruktioner af vikingeskibe. 

En rekonstruktion af skibsfundet Skuldelev 5 – et mindre krigsskib bygget i Danmark omkring år 1030 og et mindre norsk vikingeskib - Gokstadbåden fra omkring år 900. 

Ved at rekonstruere vikingernes skibe, får museet indsigt i vikingetidens håndværk og traditioner, samt skibenes oprindelige funktion og sejladsegenskaber.

”Det er ret vigtigt for os, at hele byggeholdet deltager i processen, så vi kan sikre en overlevering af erfaring og kunnen omkring kløvning til den næste generation af bådebyggere her på museet. Det bliver nok den sidste store stamme vi skal kløve i forbindelse med byggeriet af vikingeskibet Skuldelev 5,” fortsætter Martin Dael. 

En lille flække bliver til et stort kløv

Det kræver ret meget arbejde at kløve sådan en stamme. Med en vægt på ca. 3,5 tons, er det en hel del massivt materiale, bådebyggerne skal arbejde sig igennem. 

De starter med at åbne en lille flække i rodenden af egestammen, og så langsomt – med større og større kiler og masser af tunge slag med køller – tvinger de flækken længere og længere ind i stammen indtil den massiv stamme splittes i to.

Når stammen deler sig i to, kan man opleve den mest utrolige lyd hele vejen ned langs stammen, når træets stærke fibre knagende giver efter for bådebyggernes velanrettede slag.  

Derefter, fortsætter bådebyggerne med at kløve ned i mindre dimensioner ved samme metode. Kløvestykkerne bliver så hugget ned i størrelsen og facon med økser, før de færdige planker er klar til tilpasning og montering på de to vikingeskibe.

Fakta om kløvningen:

• Kløvningen starter mandag den 7. april kl. ca. 11 

• Egestammen kommer fra skoven ved Vallø Stift

• Stammen har en anslået vægt på ca. 3,5 tons og en længde på 6 meter

• Af tømmeret skal der fremstilles bordgange - de vandrette rækker af planker - til Gokstadbåden og vikingeskibet Skuldelev 5 

• Rekonstruktionen af Skuldelev 5 er en del af Vikingeskibsmuseets løbende arbejde med eksperimentalarkæologi. Fra 1. maj vil bådebyggerne igen arbejde på Skuldelev 5 udendørs på værftspladsen. Læs mere her…

• Gokstadbåden bygges indendørs i værftshallen i løbet af foråret og sommeren til det amerikanske Solvang Viking Museum i Californien. Læs mere her…

Vikingeskibets Hemmeligheder

Eksperimentalarkæologiske rekonstruktionsprojekter starter altid med et fund – og med Skuldelev 5, er der virkelig tale om et spændende og udfordrende skibsfund. 

Det originale Skuldelev 5 skibsfund står udstillet i Vikingeskibshallen og blev bygget som krigsskib i Danmark i ca. 1030 - en periode af relativt intense magtkampe mellem Danmark, Norge og England. 

Skibet begynder sit liv i de sidste år af Knud den Stores tid og overlever Hardeknud, Magnus den Gode og ca. to årtier af Svend Estridsens regeringstid før skibet, i løbet af 1060’erne, ender sine dage i spærringen i Roskilde fjord.

Vikingeskibsmuseet har rekonstrueret Skuldelev 5 én gang før. Skibet ‘Helge Ask’ blev bygget i 1991 og har sejlet lige siden med et aktivt og engageret bådelaug, som har ydet en betydelig indsats ift. museets undersøgelser af skibets sejlegenskaber og holdbarhed. 

Alligevel, er der mange aspekter af Skuldelev 5’s konstruktion og anvendelse, vi endnu ikke har fået undersøgt fuldt ud.

Ved at bygge skibet igen kan vi blive klogere på disse aspekter komme nærmere nogle svar på de store spørgsmål om krigsskibenes anvendelse og organisering af krigsflåder i den sene vikingetid.

Projektet Vikingeskibets Hemmeligheder er et kombineret forsknings- og formidlingsprojekt, som løber fra 2022-2028.

» Tryk her for at læse mere om projektet med at bygge en ny rekonstruktion af skibsfundet Skuldelev 5 ...

Følg byggeriet af Skuldelev 5 på værftspladsen

Mød bådebyggerne
Bådebyggerne arbejder på rekonstruktionen af Skuldelev 5 skibet dagligt fra 1. maj kl. 10 - 17.

Udstillinger på Bådeværftet
På værftspladsen kan museets gæster opleve udstillingen om byggeriet af Skuldelev 5 i museets åbningstid: kl. 10-17.
På værftspladsen vises også udstillinger om bådebygning i Vikingetiden.
I værftshallen vises udstillingen om UNESCO nomineringen af de nordiske klinkbygningstraditioner.
I værftshallen udstilles bådebyggernes kopier af vikingetidens værktøj.

Rundvisninger 28. juni - 31. august
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen/museumsøen (Engelsk, 50 min.)
12.00: Rundvisning på Bådeværftet (Engelsk, 50 min.)
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen/museumsøen (Engelsk, 50 min.)
14.00: Rundvisning på Bådeværftet (Engelsk, 50 min.)

» Tryk her for at læse mere om de forskellige rundvisninger ...

Byg båd-værksted på Bådeværftet:
Byg og test - er dit skib sødygtigt?
Værkstedet er åbent alle dage 10.00 – 17.00 fra 1. maj.
Du må bygge alle de både, du vil, når der er købt entrébillet.

» Tryk her for at læse mere om Byg båd-værkstedet ...