Arkiveret

Fremtiden for Vikingeskibsmuseet i Roskilde sættes til debat i Folketingets Kulturudvalg

Udgivet: 25/09-2013
Arkiveret: 30/11-2013

Vikingeskibsmuseet har onsdag d. 25. september 2013 foretræde for Folketingets Kulturudvalg. Her vil Roskilde Kommunes borgmester Joy Mogensen, som er vikingeskibsmuseets bestyrelsesformand, og museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen i fællesskab fortælle om museets fremtidsplaner.

Det overordnede formål med besøget i Kulturudvalget er at give medlemmerne et indblik i projektets omfang og behovet for, at der på længere sigt realiseres en statslig medfinansiering. Der er både tale om et presserende behov for restaurering og et behov for at bringe det statsanerkendte museum op til moderne standarder.

En plan for fremtiden

Vikingeskibsmuseet i Roskilde arbejder med en samlet plan, der skal sikre museets fremtid som en moderne, international og økonomisk bæredygtig kulturinstitution.

Planen omfatter bl.a. en restaurering og modernisering af den fredede Vikingeskibshal; en udbygning af museets udstillings- og publikumsfaciliteter; og en vision for museets faglige udvikling som Danmarks museum for skib, søfart og bådebygningskultur i oldtid og middelalder.

Planen udvikles i et samarbejde mellem Vikingeskibsmuseet, Roskilde Kommune og Kulturstyrelsen. Den forventes at være klar i begyndelsen af 2014. 

Vikingeskibshallen

Vikingeskibshallen udgør den brændende platform for arbejdet. Hallen åbnede for publikum i 1969, og blev i 1997 fredet som et modernistisk værk. Men vikingeskibshallens karakteristiske betonkonstruktioner er i forfald; de store glasfacader, taget og de tekniske anlæg skal udskiftes, og der skal etableres tilgængelighed for alle. Målet er at gennemføre en restaurering, der sikrer bygningen en lang levetid, gengiver den dens oprindelige udtryk og overfladekarakter, og bringer den op til moderne standarder. Prisen for denne restaurering forventes at ligge på omkring 75 mio. kroner.

Brug for langt større helhed i oplevelsen

Siden åbningen af museumshavn og –ø i 1997 har museet udviklet et levende miljø omkring den sejlende bådsamling, der tæller mere end 40 fartøjer – bl.a. Havhingsten. Bådene bruges bl.a. til sejlads med gæster og skolebørn, og der er dannet frivillige bådelaug omkring flere af dem. På museumsøen kan publikum følge arbejdet på museets bådeværft, og i sommerhalvåret er der mulighed for at deltage i en række aktiviteter.

Det levende miljø står i stærk kontrast til Vikingeskibshallen, der henligger som et lidt kedeligt, gråt appendiks. Samtidig gør de uoverskuelige adgangsforhold og den manglende afgrænsning det svært for museets gæster at forstå, hvordan museet egentlig hænger sammen.

Det er derfor et mål at skabe helhed i museumsoplevelsen gennem nye adgangsforhold, etablering af en klar og tydelig ankomst og et veldefineret betalingsområde, der samtidig gengiver Vikingeskibshallen en central placering i museumsoplevelsen. Attraktionsværdien i dette område skal bl.a. øges gennem etablering af nye udstillingsfaciliteter, et hus til Havhingsten og et eksperimenterende aktivitetsområde. Et samlet projekt til minimum 200 mio. kroner (inkl. restaurering af hallen), hvor der også arbejdes med at skabe gratis adgang til museumsøen for at styrke det rekreative samspil med Roskilde by, og samarbejdet med de mange foreninger og frivillige, der anvender området.

”Alt i alt er der brug for at nytænke museet og den fantastiske historie, vi arbejder med at udfolde. Vi kan få et museum i verdensklasse, hvis alle parter – det vil sige museet selv, kommunen, staten og private fonde – tør satse. Derfor er der brug for at skabe politisk opmærksomhed omkring hvilke muligheder og udfordringer, vi står med,” siger borgmester Joy Mogensen.

De sidste detaljer og analyser skal nu på plads, så den endelig plan kan præsenteres i starten af 2014. Men der er brug for at sætte vikingeskibsmuseets fremtid til debat i Kulturudvalget allerede nu, mener Joy Mogensen.  

”Jeg håber, vi kan smitte medlemmerne i Kulturudvalget med vores entusiasme omkring dette projekt. Vi kommer ikke udenom at tale finansiering – blandt andet fordi de store fonde kræver en medfinansiering for at gå med – men først og fremmest handler det her om, hvilket ambitionsniveau vi har for kulturformidling i Danmark i det hele taget. Det må efter min mening være af åbenlys national interesse at skabe et topmoderne museum til formidling af vikingernes historie,” fastslår borgmester Joy Mogensen. 


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen