Havhingstens sejl skyllet

Foto: Susanne Malmstrøm
Stille og roligt løftes sejlet ned i havnen. Foto: Susanne Malmstrøm
2007-04-15

For to uger siden blev Havhingsten sejl farvet i røde og gule striber. Søndag var det tid at skylle de 112 kvadratmeter hør.

Hvordan vasker man et sejl på størrelse med en parcelvilla? Når der ikke findes en vaskemaskine i den størrelse er løsningen den enkle, at skylle sejlet i havnebassinet ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

For to uger siden blev sejlet farvet i røde og gule lodrette striber. Farvningen skete med okkerfarve og saltvand. Saltet fungerer som bindemiddel og får farven til at hæfte på hørstoffet.

Søndag efter søsætningen af Havhingsten var det så tid at skylle overskudsfarven ud af sejlet. Okker er en jordfarve, som ikke skader vandmiljøet, og derfor havde bådbygger Vibeke Bischoff - som har lært sig teknikken hos kolleger i Venedig i Italien - besluttet, at sejlet søndag skulle skylles i havnebassinet ved Vikingeskibsmuseet.

Den Blå Elefant og håndkraft

I praksis skete det ved at rigge sejlet til råen og hejse det op i kranen på museets traktor, en ældre Ford kaldet 'Den Blå Elefant'.

Derefter blev sejlet sænket ned i fjordvandet. To hold besætningsmedlemmer trak derpå sejlet frem og tilbage i bassinet.

Selv efter en del tovtrækkeri smittede farven stadig af på det drivvåde sejl, men gasterne - især dem i midtskibet lige under sejlet - håber, at det kun vil være et spørgsmål om tid, før sejlet kan holde på sin farve.

Da jordfarver støver en del, vil noget af overskudsfarven sandsynligvis blæse ud af sejlet, når det hæves og sænkes og pakkes sammen.


Oprettet af Henrik Kastoft