Kend dit land! Vikingeskibsmuseet er del af dannelsesrejse for 4. klasses elever.

Udgivet 26/02-2019

Projektet 'Kend dit land' sender danske 4.klasses-elever ud på bustur for at øge kendskabet til Danmarks natur, kultur og historie. De skal bandt andet besøge Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Skolebørn landet over får mulighed for at drage ud på minidannelsesrejser til blandt andet Vikingeskibsmuseet med projektet 'Kend dit land'. Projektet skal styrke elevernes kendskab til Danmarks mangfoldige natur, kultur og historie.

Der er blevet sammensat 15 ruter, som kommunerne kan vælge imellem. Turene går gennem landet fra vest til øst og fra øst til vest med fire-seks planlagte stop på hver rute. Vikingeskibsmuseet er et af de udvalgte besøgsmål på tur 11, der går fra Sønderjylland til Hovedstadsområdet. Ruten kommer også forbi Nyborg Slot, Den Blå Planet, Thorvaldsens Museum, Børnenes madhus i Kødbyen, Eksperimentarium og Dyrehaven i Klampenborg.

Tusindvis af skolebørn besøger Vikingeskibsmuseet

Mere end 10.000 skoleelever besøger årligt Vikingeskibsmuseet, hvor de både står til søs i efterkommere af vikingeskibe, bruger hænderne i bådebygger- og rebmagerværkstederne, smager på vikingetidens skibskost - og selvfølgelig ser de fem originale vikingeskibe, der udgør hele rygradden i Vikingeskibsmuseets mangfoldige undervisningsprogram. 

Kathrine Noes Sørensen, Leder af Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet, glæder sig over, at Vikingeskibsmuseet er udvalgt som samarbejdspartner i ’Kend dit land’-projektet, og håber nu, at lærere i de udvalgte kommuner også bider på:

"Vi er utrolig glade for at være blevet udvalgt som en af destinationerne i projekt ”Kend dit land”. Til dagligt fortæller vi en unik historie om vikingerne og deres skibe. Det er historien om at mestre håndværk, der gjorde mennesker, der levede i Norden for 1000 år siden i stand til at krydse det åbne hav, og skabe nye  muligheder for samfundet - på godt og ondt. Og det er historier, som vi ser frem til at dele med landets 4-klasser", siger Kathrine Noes Sørensen.

Fra øst til vest, og fra vest til øst

Projektet åbner for, at helt nye grupper af børn kan besøge Vikingeskibsmuseet:

"Det betyder rigtig meget, at dette projekt sætter fokus på at flytte eleverne mellem landsdelene", fortæller Kathrine Noes Sørensen. "Vi har gennem de seneste år oplevet, at skolerne også 'effektiviserer' i forhold til den tid det tager, at komme til museet, således at skolerne fra nærområdet, og områder med let adgang til Roskilde med offentlig transport, udgør en stadig større del af de børn, der får lov at besøge Vikingeskibsmuseet. Men den fortælling, de møder på Vikingeskibsmuseet er ikke alene 'lokal historie', den har relevans for elever fra hele landet, da vi fortæller en vigtig del af Danmarks historie som søfarende nation med alle de mange specialiserede håndværk, der følger med og som har været afgørende for udviklingen".

”Jeg tror på, at ’Kend dit land’ kan gøre mange elever nysgerrige, og at børn, der har haft anderledes museumsoplevelser i de unge år, også bliver nysgerrige efter at lære mere, og selv komme med tolkninger af historiske begivenheder og sammenhænge", afslutter Kathrine Noes Sørensen.

Fakta om ’Kend dit land’:

Kend dit land er et tværministerielt projekt initieret af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, undervisningsminister Merete Riisager, børne- og socialminister Mai Mercado og kultur- og kirkeminister Mette Bock. 
Med Kend dit land får danske skoleelever i 4. klasse mulighed for på busture rundt i landet at stifte bekendtskab med Danmarks mangfoldige natur, kultur og historie.

Der er til projektet blevet udviklet 15 ture på kryds og tværs af landet, som hver rummer en lang række besøgssteder, der kan vælges imellem i forhold til at sammensætte en Kend dit land-tur, der passer til et specifikt undervisningsfokus.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen