Lær at sejle traditionelle træbåde - Tag dit duelighedsbevis på Vikingeskibsmuseet

Limfjordsjægten Gitte sejler på Roskilde Fjord. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Tag dit duelighedsbevis på Vikingeskibsmuseet i traditionelle træbåde. I løbet af kurset bliver du i stand til selvstændigt at planlægge og udføre sejlture.
Udgivet: 11/04-2025

Et intensivt kursus i duelighed på Vikingeskibsmuseet giver dig en enestående kombination af grundlæggende viden om traditionelle træbåde, teoretisk kunnen og praktisk indføring i sejladsen ombord.

Med et duelighedsbevis fra Vikingeskibsmuseet får du et ’kørekort’ til søs, som giver dig mulighed for at sejle traditionelle træbåde og almindelige fritidsfartøjer op til 15 meter. 

Undervisningen foregår i et levende og dynamisk havnemiljø på Vikingeskibsmuseet, hvor historie, arkæologi og tradition mødes. Kurset afsluttes med duelighedseksamen med censor. 

”Vores kursus giver nye sejlere en rigtig god mulighed for både at tilegne sig de almindelige sejlkundskaber og samtidig få en næsten direkte forbindelse til fortidens søfolk, der sejlede i lignende både. Derfor kan også erfarne sejlere få meget ud af at lære at sejle de traditionelle træbåde på dette kursus,” fortæller leder af Kystvejlederuddannelsen på Vikingeskibsmuseet Jakob Haarh.
 

Duelighedsbevis på Vikingeskibsmuseet 2025

Praktisk duelighedsbevis- (bådførerkursus uden den teoretiske del)
5 dage fra onsdag d. 28. maj til søndag d. 1. juni 

Pris for kursus: 6.500
Inklusiv overnatning i telt ved Vikingeskibsmuseets strand
Mad laves i fællesskab og er ikke inklusiv

Tilmeldingsfrist: fredag den 16. maj 
Læs mere og tilmeld dig her…

Duelighedsbevis - (både praktisk og teoretisk)
7 dage fra lørdag d. 28 juni til fredag d. 4 juli   

Pris for kursus: 9.695 kroner
Inklusiv overnatning i telt ved Vikingeskibsmuseets strand
Eksklusiv mad, som laves i fællesskab
Censor til teoretisk og praktisk prøve: 1200 kroner
Kursisten anskaffer selv ‘Duelighedsbogen’ & ‘Kort 1 – INT 1’

Kom helt tæt på vind, vand og vejr 

På kurset bliver der sejlet hver eneste dag i en lille slank, hurtig og let ’limfjordsjægt’ samt en velsejlende ’frederikssundsjolle’. 

De åbne træbåde giver deltagere på kurset mulighed for at komme helt tæt på Roskilde Fjord og gå ind på land ved selv de mest lavvandede kyster for at lave frokost sammen over bål.

”Rent teknisk er det nogle virkelig gode både, at lære at sejle i, fordi man er så få ombord. Man lærer virkelig at sejle i de her åbne træbåde, fordi man får så stærk en følelse for, hvor vejr og vind kommer fra, samt hvordan man vender og drejer,” fortæller Jacob Haahr.

De traditionelle træbåde rigges på kurset op for to sejl; en lille ’fog’ forrest og det større ’sprydsejl’. 

Deltagerne bliver fortrolige med at manøvrere bådene under forskellige forhold og anvende almindelig sømandsskab; blandt andet sætte sejl, ro, binde knob og stik, ankre, lave mand-over-bord-øvelser og foretage havnemanøvrer.

Et spektakulært havnemiljø at lære i

Fra Museumshavnen sejler genskabte vikingeskibe og traditionelle træbåde fra hele Norden ud på Roskilde Fjord mange gange dagligt i sommerperioden. 

Museets bådebyggere genskaber et krigsskib fra den sene Vikingetid og traditionelle maritime håndværkere arbejder med at smede, slå reb og sy sejl.

”Det er et spektakulært havnemiljø, der er rammen for undervisningen. Det gør, at man udover at lære at sejle de traditionelle træbåde, får en stor respekt for maritimt håndværk, kultur og tradition i løbet af ugen,” fortæller Jacob Haarh.

Deltagere på kurset får mulighed for at overnatte i telt på stranden ved Vikingeskibsmuseet og vågne op med udsigten over Roskilde Fjord. Vil man have mere komfort er der rig mulighed for overnatning i Roskilde blandt andet på vandrehjemmet Roskilde Danhostel på Roskilde Havn. 

Sejl vikingeskibsmuseets både resten af sommeren 

Får du smag for det forfriskende friluftsliv ombord på traditionelle træbåde, så behøver du ikke gå ud og investere i din egen træbåd lige med det første.

På Vikingeskibsmuseet kan du fortsætte eventyrene til søs i et engageret fællesskab. I museets bådelaug kan du sejle både vikingeskibe og mindre traditionelle træbåde. 

Udover oplevelserne på fjorden deltager alle laugsmedlemmer i vedligeholdelse og klargøring af skibe og både. Det er en fantastisk måde at fordybe sig i den traditionelle maritime kultur og håndværk.

Bliv medlem af et bådelaug her…