”Det bliver for dyrt for dig med al den taxakørsel. Du bliver hentet i lufthavnen”, siger Gert Normann, da redaktionen kontakter direktøren bag Danmarks største kabel- og dykkefirma i Holstebro, JD-Contactor A/S og beder om et interview.
Vi taler her om den erhvervsmand, der har betydet mest for moderne dansk marinarkæologi med erfaringer fra flere hundrede projekter med både ældre og nyere vrag – ofte finansieret fra Holstebro og resultaterne foræret kvit og frit til museerne. Gert Normann er heller ikke helt uden skyld i, at Havhingsten igen i år har følge af det store dykker- og kabelskib Cable One som sikkerhed.
Og når direktøren har 60 ansatte fordelt i hovedkvarteret og 7 skibe i søen, så tænker journalisten, at direktøren nok har en mand til at trille en bil over heden – der er trods alt en halv times kørsel fra Holstebro til Karup.
Men Gert Normann lever helt op til sit tilbagelænede, men ikke mindre effektive image, da han med hænderne på rattet svinger op foran lufthavnsbygningen i sin egen bil.
Så er det ind i bilen og frem med båndoptageren:
”Når jeg involverer mig i et projekt som Havhingsten, er det, fordi det rummer den rigtige blanding af videnskabelighed, marinarkæologi, historie og eventyr, siger manden, der ud over at have været marinarkæologiens mæcen mange gange også på eget initiativ har gjort bemærkelsesværdige fund på havbunden. En af hans største bedrifter er bjergningen af det enorme ror fra det engelske krigsskib St. George, som forliste ved den jyske vestkyst i 1700-tallet.
”Men jeg er ikke samler. Genstande har aldrig interesseret mig så meget. Det er historien bag forlisene, der har været det interessante for mig. Folk, der besøger mig, spørger helt forgæves efter de mange ting, jeg har fundet ude i verden. De ligger på museerne”, siger Gert Normann.
”Jeg har alle de dykkeruddannelser, det var muligt at få i min ungdom. Jeg begyndte med en sportsdykkeruddannelse i 1965. Da var jeg med til at gennemsøge enorme områder på havbunden og var også med til at finde rester af stenalderbopladser på lavt vand. I 1970 og 1971 blev jeg uddannet professionel dykker. Og i 1972 startede jeg firmaet. Lyst og lidt tilfældigheder drev værket”.
”Det er svært at beskrive, men når jeg som den første dykker ned til et vrag, vi har fundet, og ingen andre har været der i måske hundrede af år, er det noget helt, helt særligt for mig. Hele den dramatiske strandingshistorie, der ligger bag vragets tilstedeværelse, fascinerer mig enormt”.
”Mange har grinet lidt af mig og sagt, at der jo ikke er mere vand i Holstebro, end de kan være på en teske, så hvorfor have et dykkefirma dér? Men der er jo lige langt at køre, om vi skal til Sønderborg eller Skagen eller København. Skibene har jeg placeret lidt strategisk rundt i landet, men flest i Århus. Det er god geografi, for vi skal kunne flytte os rundt for at sikre os jobs nok i vores lille land og de omliggende lande”.
”Allerede sidst i 80’erne begyndte vi at arbejde ude i verden. Nu løser vi opgaver over alt i verden. I virkeligheden er det lige meget, hvor vi har vort hovedkvarter”.
Kort efter drejer Gert Normann ind ved en række bygninger i et erhvervskvarter i Holstebro. Her er uanede mængder at maritimt dykker-, kabel- og redningsudstyr pakket, rengjort og parat til at rykke ud i verden i løbet af kort tid. En utrolig orden og renlighed dominerer bygningerne. Overrasket bliver man slet ikke, når man træder ind i direktørens kontor. Selv tastaturet til pc’en har en plads gemt af vejen, så det ikke står og roder midt på skrivebordet.
Efter en rundtur i alle bygninger viser Gert Normann det allerhelligste frem. Et enormt maritimt/arkæologisk arkiv hvor alle bøger med bare perifer tilknytning til søens historie og arkæologi omhyggeligt er ordnet i logiske systemer. Mange af bøgerne forlod trykkerierne for flere hundrede år siden og findes kun i disse rum. Det er et livsværk, Gert Normann har samlet her, og forskerne trækker da også på den enorme viden, som Gert Normanns arkiver indeholder.
Snart efter er den adrætte direktør bag rattet igen og kursen sættes mod Karup Lufthavn. I Vestjylland behandler man sine gæster ordentligt, og et solidt håndtryk sender mig op i flyet til Købehavn – en helt særlig oplevelse rigere.
Gert Normann har udgivet en række bøger om marinarkæologi, og hvis man vil se listen over alle de mange vrag, han har haft ansvaret for at grave ud, <link internal-link internal link in current>så kan man trykke her.