Det enestående fund af de fem vikingeskibe fra Roskilde Fjord i starten af 1960'erne har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark.
Fundet vendte op og ned på vores viden om Nordens maritime kultur og har været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion af vikingeskibe og sejlads.
Men marinarkæologerne på Vikingeskibsmuseet arbejder i dag med meget mere end skibe fra vikingetiden.
I efterårsferien kan I hver dag komme med på minitalks i Marinarkæologernes Værksted og blive klogere på arbejdet med at bevare den kulturarv, der ligger gemt under havet og nogle gange får lov at se dagens lys på land.
Vikingeskibsmuseets arkæologiske ansvar under vand
De fleste kulturhistoriske museer i Danmark har et arkæologisk ansvar for udgravninger i deres umiddelbare nærområde.
I Roskilde er det derfor ROMU’s arkæologer, der står for udgravninger på land, når der skal bygges nye boliger, graves ud til parkeringspladser eller når vikingeskibene skal have en ny udstillingsbygning.
Vikingeskibsmuseet i Roskilde har ikke et arkæologisk ansvar på land. I stedet har vi det arkæologiske ansvar for at sikre kulturarven på havbunden i de østlige danske farvande omkring Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm.
Når der skal bygges havvindmølleparker, broer, energiøer eller lægges gaskabler på havbunden er det derfor Vikingeskibsmuseets marinarkæologer, der dykker ned og undersøger havbunden. Ofte flytter de ud på skibe i flere uger ad gangen og undersøger havbunden ved at filme, tage detaljerede undervandsfotografier og fysiske prøver af de steder, som ligger i vejen for anlægsarbejdet.
To skibsvrag undersøges på Vikingeskibsmuseet
Sidste år var det nødvendigt at hæve to historiske skibsvrag fra sejlrenden ud for Københavns Havn på grund af arbejdet med at etablere den kunstige halvø Lynetteholmen.
Skibsdelene fra de to vrag er marinarkæologerne nu i fuld gang med at undersøge, dokumentere og scanne digitalt, så de kan blive bevaret for eftertiden.
Det arbejde kan vores gæster følge med i hver dag i efterårsferien.
Marinarkæologerne arbejder sig nemlig omhyggeligt gennem store vandkar med skibsdele fra de to vrag, som de undersøger for værktøjsspor, byggetekniske spor og materialer inden de bliver scannet digitalt.
Skibene har fået navnene Svælget 1 og Svælget 2, opkaldt efter det sted de blev fundet, sejlrenden ved navn Svælget.
» Du kan læse meget mere om de to skibsvrag her...
Holder øje med kulturskatte under vand
Det er sjældent, at vores kulturarv fra havets bund ser dagens lys, som det er tilfældet med de to skibsvrag, som lige nu bliver undersøgt på Vikingeskibsmuseet.
Marinarkæologernes arbejde er i høj grad også at holde øje med kendte velbevarede kulturskatte, som ligger trygt bevaret på havbunden.
Havbunden har nemlig ofte rigtig gode bevaringsforhold, så derfor bliver de fleste marinarkæologiske kulturskatte gemt på bunden af havet.
De seneste uger har marinarkæologerne eksempelvis undersøgt en stenalderboplads ud for Skælskør grundigt, da flere genstande fra bopladsen desværre er begyndt at skylle på land.
Stenalderbopladsen viste sig at være truet af erosion og de genstande, der har ligget gemt under beskyttende lag på havbunden i 7.000 år, risikerer nu at forsvinde.
Oplevelser i efterårsferien
I efterårsferien vil Vikingeskibsmuseets medarbejdere introducere museets gæster for det utrolige arbejde med at bevare vores kulturarv under havets overflade. Et arbejde, som marinarkæologerne udfører hver eneste dag.
Tag med på en af de tre daglige minitalks i Marinarkæologernes Værksted klokken 12.00, 13.00 eller 15.00.
Her fortæller vi, hvad arbejdet som marinarkæolog går ud på, og giver et indblik i de opgaver, som marinarkæologerne på Vikingeskibsmuseet er i gang med på museet og i farvandet omkring Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm.