Oplev byggeriet af traditionelle fjordbåde på Vikingeskibsmuseet

Vikingeskibsmuseets gæster kan opleve bådebyggernes arbejde med de sidste fire både til nationalparken i værftshallen på museumsøen.
Vikingeskibsmuseets gæster kan opleve bådebyggernes arbejde med de sidste fire både til nationalparken i værftshallen på museumsøen.
2023-11-02

Nationalpark Skjoldungernes Land har bestilt fem traditionelle træbåde fra Vikingeskibsmuseets bådeværft. Den første båd ligger allerede klar i Jyllinge Fiskerihavn. De øvrige fire både bygger Vikingeskibsmuseets bådebyggere i løbet af vinteren.

Fra maj måned næste år vil nationalparkens gæster få mulighed for at sejle ud på fjorden og opleve områdets unikke natur og kultur i de traditionelle både. Bådene er typiske for de småbåde, der har været brugt til jagt og fiskeri på Roskilde Fjord.

Bådene bliver bygget i værftshallen, og med en billet til museet i hånden, har man adgang til værftet alle hverdage hele vinteren.

Traditionelle både får hjemmehavn i nationalparken

De fire både, som snart skal have hjemmehavn i nationalparken ved Kattinge Værk, er repræsentanter for den brede vifte af traditionelle, mindre fjordbåde, der i nyere tid er blevet brugt her i området til fiskeri og jagt. Bådene bruges stadig den dag i dag, om end der er langt færre i brug i dag, end for 100 år siden.

Bådene bliver bygget i den lokale bådebyggertradition, og på den måde er bådene ikke nøjagtige kopier af et bestemt fartøj eller rekonstruktioner af skibsfund. De er en fortsættelse af en lang tradition inden for bådebyggeriet i fjordområdet, og bådene er med til at sikre kontinuitet i den særegne håndværkstradition. 

FAKTA om fjordbådene til nationalparken

Vikingeskibsmuseet ligger i hjertet af Nationalpark Skjoldungernes Land, som har bestilt 5 lokale, traditionelle både. Bådene er ligesom deres "forfædre" vikingeskibene, klinkbyggede, som det er skik i hele Norden.

Fiskerbåden er en ca. 16 fod (5 meter) lang jolle, som er bygget med egetræsbord på egetræsspanter. Båden får to par årer og en enkelt mast, der bærer et sprydstagssejl og et forsejl.

Jagtpramme har oprindeligt været brugt til strandjagt på fjorden. Vi bygger to jagtpramme til nationalparken. En ligger ved Jyllinge Fiskerihavn, mens den anden kommer til at ligge ved Kattinge Værk.

Jollepramme er oprindelig bygget til fiskeri på fjorden. I Nationalparken kan gæsterne låne jolleprammene, sejle ud og opleve den unikke natur og kystkultur. Vi bygger to jollepramme til nationalparken

At holde en tradition i live

I december 2021 blev traditionen med at bygge, sejle og bruge de nordiske, klinkbyggede både optaget på UNESCOs liste over menneskehedens immaterielle kulturarv. Brugen af bådene og byggeteknikkerne blev dermed anerkendt som levende kulturarv, der skal sikres og bevares for kommende generationer.

Der er kun én måde, man kan værne om en levende tradition, og det er ved at føre den videre. De traditionelle fjordbåde, vi bygger over vinteren skal netop være med til at puste frisk energi i vores levende kulturarv, så den kan blive bevaret for kommende generationer.

Der er en stor værdi i at holde klinkbådstraditionerne i live, da de stadig er relevante for mange mennesker i dag. Den opgave, som vi har fået her af nationalparken, bidrager i meget høj grad til dette arbejde”, fortæller Søren Nielsen, der er bådebygger og tidligere leder af Vikingeskibsmuseets bådeværft.

Ikke hverdagskost at bygge fem fjordbåde 

Det er ikke hver dag, at bådeværftet får mulighed for at bygge hele fem både på en gang. Samtidig er det en spændende opgave at bygge både, der har rødder i det samme område, men har forskellige funktioner og anvendelsesmuligheder.

Byggerierne bidrager i meget høj grad til erkendelser, der vil rodfæste sig i bådebyggernes hænder og blive til erfaringer, de kan bringe videre til det næste byggeprojekt.

Man bliver en dygtig bådebygger ved at bygge mange både, og denne opgave er med til at give vores bådebyggere mere erfaringer med lokale bådtraditioner. De fem både til Nationalpark Skjoldungernes Land er derfor et vigtig bidrag til opretholdelsen af vores levende kulturarv”, understreger Søren Nielsen.

Bådene skal bruges

Bådebyggernes større erfaringer med egnens traditionelle både er en ting. Det er mindst lige så vigtigt, at bådene bliver brugt, hvis traditionerne skal føres videre. Formålet med de fire af de fem både er, at nationalparkens gæster skal kunne bruge bådene helt gratis. På den måde giver de adgang til det store område af nationalparken, der udgør fjordens bugter og vige med det rige dyreliv og store naturoplevelser. 

De klinkbyggede både skaber både en forbindelse til vores fælles fortid og en nutidig ramme, hvor vi kan opleve naturen på en miljøvenlig og bæredygtig måde. Med disse både kan alle og enhver bidrage til udviklingen af traditionen og samtidig værne om den for fremtiden”, afslutter Søren Nielsen.

FAKTA om Bådeværftet i vintersæsonen (1. november - 1. maj):

Værfthallen er åben for publikum på alle hverdage.
Den udendørs værftsplads kan besøges alle dage.

Mød bådebyggerne. Alle hverdage 10-16:
I værftshallen bygges traditionelle fjordbåde til Nationalpark Skjoldungernes Land.
På værftspladsen bliver de rekonstruerede vikingeskibe tjekket igennem for skader og repareret. 
Rekonstruktionen af Skuldelev 5 - et vikingeskib fra ca. 1040 - bliver genoptaget til sommer.

Udstillinger på Bådeværftet. Alle hverdage 10-16:
I værftshallen vises udstillingen om UNESCO nomineringen af de nordiske klinkbygningstraditioner.
I værftshallen udstilles bådebyggernes kopier af vikingetidens værktøj.

På værftspladsen vises udstillinger om bådebygning i Vikingetiden. Alle dage 10-16:
Gæster kan opleve udstillingen om bådebygning i vikingetiden og byggeriet af Skuldelev 5. Alle dage i museets åbningstid: kl. 10-16.

Rundvisninger i vinterhalvåret
I vinterhalvåret er der rundvisninger i Vikingeskibshallen.
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Engelsk, 50 min.)
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Dansk, 50 min.)
Rundvisninger på bådeværftet vender tilbage til foråret.


Oprettet af Kathrine Meyer Jørgensen