Rekonstruktioner hitter verden over

2016-05-25

Med sine rekonstruktioner af arkæologiske skibsfund har Vikingeskibsmuseet fundet en populær formel for formidling af fortiden. Skibene efterspørges til udstillinger verden over.

Vikingeskibsmuseets omfattende arbejde med rekonstruktion af arkæologiske skibsfund er enestående i verden, og formidlingsmæssigt går metoden rent ind. Museer verden over har fået øje på Vikingeskibsmuseets rekonstruktioner som en levende måde at formidle vikingetiden på, og det betyder, at der er kommet efterspørgsel på at låne skibene.

Inden for det seneste år har Vikingeskibsmuseet udlånt skibe og andre maritime genstande til udstillinger i Belgien, Østrig og Kina, og lige nu er tre skibe i i hhv. New York, Alicante, og på Færøerne, mens en udstilling i Rosenheim i Tyskland nyder godt af maritime genstande som sejl, ror og årer fra museets bådeværft. 

Fortællingen om vikingetiden

Hvordan livet var i vikingetiden, er et spørgsmål om fortolkning af arkæologiske fund, og fortolkningen og opfattelsen er hele tiden til diskussion. På Vikingeskibsmuseet ser chef for maritimt håndværk, rekonstruktion og publikumsformidling Søren Nielsen udlån af museets rekonstruktioner som en god mulighed for at være med til at forme forståelsen af vikingetiden.  

- Hver gang, vi har et skib eller andre genstande ude i verden, er vi med til at hjælpe historien lidt på vej. Ved at være med på de store udstillinger ude i verden med vores tolkning af vikingeskibene, er vi med til at præge fortællingen om vikingetiden, siger Søren Nielsen.

Rekonstruktionerne virker, fordi de giver publikum mulighed for at leve sig ind i, hvordan livet har været for mennesker i vikingetiden, fortæller han:

- Rekonstruktionerne giver de besøgende en fornemmelse af, hvordan de arkæologiske genstande kan tolkes. Selv et lille skib fortæller rigtig meget om vikingetidens maritime håndværk, siger Søren Nielsen.

Rekonstruktioner gør os klogere

Succesen ude i verden kan komme til at betyde mere arbejde til museets bådebyggere, for det er vigtigt, at der altid er et stort udvalg af forskellige skibe at kigge på og sejle med i Vikingeskibsmuseets havn.

Det ser bådebyggerne ved museets bådeværft som en god ting.  

- Det er kun godt, at der er efterspørgsel, for så er der behov for at bygge flere skibe, og vi bliver lidt klogere, hver gang vi bygger en ny rekonstruktion, siger bådebygger ved museets bådeværft Martin Rodevad Dael. 


Oprettet af Nina Bro