I starten af april kunne man se et spektakulært syn i Aarhus. Spejdernes lille vikingeskib Imme Bifrost blev trukket hen over lunder (træstammer smurt med oksetalg) gennem gaderne og ned til vandet.
Siden da har spejdernes båd haft hjemhavn i Aarhus Træskibshavn, den største havn for træskibe i Danmark. Båden har i år været vidt omkring til både Moesgaard Vikingedage, Stevns Vikingemarked og sejlet med spejdere fra blandt andet Hvidovre og ved Ry.
Men det kræver en del erfaring at stå i spidsen for at sejle Imme Bifrost for årer og råsejl. Derfor er en af bådelaugets forpersoner med på kystvejlederuddannelsen på Vikingeskibsmuseet i år.
Spejdernes vikingeskib Imme Bifrost
Båden blev bygget af Vikingeskibsmuseets bådebyggere i forbindelse med Spejdernes Lejr i 2022.
Imme Bifrost er en rekonstruktion af den lille brugsbåd fra 1100-tallet Gislingebåden.
Bådelauget holder til i Aarhus Træskibshavn og varetager sejladser og vedligehold.
Spejdere kan booke båden til fordelagtige priser.
Det er muligt at blive medlem af lauget og lære at sejle vikingeskib.
» Læs mere om spejdernes nye vikingeskib Imme Bifrost her…
Flere skal kunne sejle på tur
Det nye bådelaug har sejlet det lille vikingeskib ugentligt, men lige nu afhænger meget af Ulf, som er forperson for lauget.
Det er nemlig kun ham, der kan sejle spejderbåden Imme Bifrost godt nok til at tage ansvar for turene på vandet.
Ulf har sejlet det meste af sit liv, og også sejlet med vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough i nogle år. Siden april måned har han været i fuld gang med kystvejlederuddannelsen, så han er klædt på til at lære sine kundskaber fra sig til resten af den lille gruppe.
”Jeg vil gerne have, at projektet med vores nye båd er bæredygtigt. Målet er, at jeg med kystvejlederuddannelsen kan lære fra mig på en god måde til flere i lauget, som så kan have ansvaret for at sejle båden. På den måde kan båden også komme ud og sejle lidt oftere. Det er vigtigt for mig, at vi uddanner nye og bliver dygtigere sammen,” fortæller Ulf Damkjer, der er forperson for Imme Bifrosts bådelaug og til dagligt arbejder som aborist med at beskære og fælde træer.
Kystvejlederuddannelsen på Vikingeskibsmuseet i 2025
En deltidsuddannelse med 27 dages praktisk og teoretisk undervisning.
Uddannelsen løber fra april til september og består af kurserne:
- Den klinkbyggede åbne båd (3 dage)
- Bådførerkursus (4 dage)
- Instruktørkursus 1 (4 dage)
- Instruktør 2 (4 dage)
- Vejleder i sejlads og kystfriluftsliv 1 (5 dages praktikforløb)
- Vejleder i sejlads og kystfriluftsliv 2 (4 dage)
- Vejleder i sejlads og kystfriluftsliv 3 (3 dage)
Det er muligt at deltage på hele uddannelsen eller enkelte kurser
» Læs mere her om de præcise datoer og priser…
Søsat på Spejdernes Lejr
Spejdernes båd Imme Bifrost blev bygget på Vikingeskibsmuseet i Roskilde op til Spejdernes Lejr i 2022, hvor det sidste af båden blev gjort færdigt. I Hedeland ved Roskilde kunne spejderne deltage i forskellige dele af skibsbyggeriet.
Ulf var blandt andet med til nogle af vikingeskibsmuseets aktiviteter, hvor han kløvede stammer og huggede bjælker, mens han så spejdernes båd Imme Bifrost blive færdig, rigget op og søsat i Hedeland.
Ulf har altså været med fra start, og han er glad for at båden får nyt liv i Aarhus, hvor spejdere fra hele landet kan booke den til sejlture.
”Det er jo Spejdernes båd, så det helt store formål med båden er, at så mange spejdere som muligt får mulighed for at sejle i den,” fortæller han.
I år har bådelauget koncentreret sig om at blive gode til at sejle båden, men Imme Bifrost har også sejlet med spejdere.
I starten af juli sejlede Imme Bifrost på Julsø ved Ry i forbindelse med en KFUM sommerlejr og i august er den blandt andet booket til en lederuddannelse for en gruppe grønne pigespejdere.
Bliv kystvejleder på Vikingeskibsmuseet
Hvis du er betaget af vikingeskibe, den nordiske maritime historie, håndværk og sejlads, så er uddannelsen som kystvejleder på Vikingeskibsmuseet oplagt.
Vi har tidligere haft kursister, som arbejder i nationalparker eller underviser på højskoler, kulturinstitutioner, museer eller efterskoler.
På kurset vil du få en introduktion til de klinkbyggede bådes historie, brug og udvikling samt det friluftsliv, der knytter sig til de åbne træbåde.
”Det giver en helt særlig ro og forankring i verden, når man sejler i de traditionelle træbåde. Det er en simpel og sanselig oplevelse at bevæge sig frem for årer eller sejl omgivet af duften af træbåd, tjære og fjordens friske vand,” fortæller Jakob Haahr, der er studieleder og underviser på Vikingeskibsmuseets Kystvejlederuddannelse.
Du kommer i løbet af uddannelsen til at være rigtig meget på vandet og sejle de forskellige både fra Vikingeskibsmuseets samling. Desuden vil der også være ekskursioner og overnatningsture i Danmark.
Kystfriluftslivet omkring træbåde foregår dog ikke kun på vandet, så kurset giver dig også erfaring med praktiske kundskaber inden for reparation og vedligeholdelse af træbåde.
For henvendelser omkring næste års kystvejlederuddannelse; Kontakt Jakob Haahr på mail.