I vikingetiden var efteråret en tid, hvor man rykkede tættere sammen i takt med, at skibene kom hjem fra togter og handelsrejser.
Gensynsglæden har helt sikkert været stor, når de, som havde overlevet de strabadserende ture, vendte hjem efter flere måneder på havet. For nogle fyldte også skuffelsen og sorgen over, at ikke alle kom med hjem.
På Vikingeskibsmuseet inviterer vi jer til at opleve vikingernes efterår hver dag i uge 42.
Efterårsferieprogram 2024
12. - 20. oktober:
11.00: Fortællinger for børn i teltet på Strandengen
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Engelsk)
11.30: Mød vikingekrigeren i aktion på Strandengen
12.00, 13.00, 15.00: Marinarkæologisk DokuLab, minitalk
12.00 - 14.00: Workshop - Spind skæbnetråde på Strandengen
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Dansk)
14.00: Mød vikingekrigeren i aktion på Strandengen
14.30: Tyrs mistede mod - Familierundvisning udendørs
Stemningsfulde historier om liv og efterliv
Over et knitrende bål kan I bage den slags brød, som mennesker i vikingetiden bagte og lagde med i graven til deres kære. Opskriften på de kiks, vi bager, er inspireret af arkæologiske fund af brød fra gravpladser i nærheden af den svenske vikingehandelsby Birka.
Omringet af lammeskind, lys og tæpper i teltet på Strandengen bliver I hurtigt revet med, når vi sætter grundstemningen for dagens aktiviteter med fascinerende fortællinger om de nordiske guders skibe og de tre mystiske gudinder, kaldet nornerne, som styrer alles skæbner med de tråde, de spinder.
Hver dag i efterårsferien afholder vi en to timers workshop, hvor I kan lære det traditionelle håndværk med at rede uld og spinde tråde, som vikingerne gjorde det.
Akkurat ligesom nornernes skæbnetråde, så kan de uldtråde, I spinder, være kortere eller længere og have få eller mange små knudrede samlinger af buler på vejen.
Krigeren kommer hjem fra togt
Krigskunst i vikingetiden var et håndværk. Som med alt andet må man træne og øve sig for at blive en dygtig kriger. Kun de bedste krigere kunne håbe på at vende hjem om efteråret til familien efter togterne på havet.
Hver eneste dag i efterårsferien får vi besøg af vikingekrigeren Tom Jersø. To gange om dagen demonstrerer han sine våben for museumsgæsterne og fortæller om, hvordan det var at være kriger i vikingetiden.
Med inspiration fra vikingekrigerens opvisning kan I kæmpe med Vikingeskibsmuseets sværd og skjolde af træ og øve jer på vikingernes kampkunst med og mod hinanden.
På egen hånd kan I også fortsætte de fiktive erobringstogter og nærkampe ombord på verdens største genskabte krigsskib fra vikingetiden, Havhingsten fra Glendalough.
Aktiviteter hele dagen fra 10.00- 17.00
Strandengen:
- Bag 'vikingekiks' over bål
- Test jer selv i vikingelege
- Gå ombord i et vikingeskib
- Kæmp med sværd og skjold
- Se nærmere på vikingekrigerens våben
Bådeværft:
- Bådebyggerne genskaber et krigsskib fra vikingetiden
- Skab din egen model af et skib i Byg Båd-værkstedet
Vikingeskibshallen:
- Leg i BørneBygden i Vikingeskibshallens underetage
- Løs MuseumsMysteriet - et digitalt spil på din egen telefon
- Hør Audioguiden på din egen telefon
Oplevelser for videbegærlige voksne
De maritime kronjuveler i Vikingeskibshallen
To gange om dagen kan I tage med på rundvisning i den smukke Vikingeskibshal, hvor de fem originale vikingeskibe står udstillet med Roskilde Fjord som levende bagtæppe.
På rundvisningen i Vikingeskibshallen tager guiden jer med på en rejse tilbage i tiden og fortæller nogle af de fascinerende historier, som knytter sig til hvert af de 1000 år gamle skibe.
Alle fem Skuldelev-skibe fortæller en del af historien om livet på havet og omkring kysterne for 1000 år siden. I kraft af deres forskelligheder repræsenterer vikingeskibene et bredt udsnit af samfundet i vikingetiden.
Se et krigsskib fra vikingetiden blive genskabt
På Vikingeskibsmuseets bådeværft er efterårsferien den sidste chance i år, for at følge med i byggeriet af en ny rekonstruktion af Skuldelev 5, det lille krigsskib, som I kan opleve i Vikingeskibshallen.
Når efterårsferien er slut, koncentrerer bådebyggerne nemlig deres kræfter på museets flåde af omkring 25 sejlende vikingeskibe og traditionelle træbåde. De skal på land, tjekkes for skader, repareres og gøres klar til næste års eventyr.
Duften af frisk trætjære fylder den kølige efterårsluft, når du besøger værftet og lyden af bådebyggerens økse mod egetræ genlyder rytmisk over værftspladsen, mens bådebyggerne i efterårsferien former de første af skibets bundstokke (de indvendige dele i bunden af skibet).
I Byg Båd-værkstedet kan I lade jer inspirere af bådebyggernes arbejde ved at designe og bygge jeres eget skib. Test derefter om jeres konstruktion flyder og sejler i vandtanken ved siden af værkstedet.
Nye opdagelser fra havets dyb
I Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen er Vikingeskibsmuseets marinarkæologer i fuld gang med at undersøge og dokumentere to skibsvrag fra sejlrenden Svælget ud for København.
De to skibsvrag har fået navnene Svælget 1 og Svælget 2, opkaldt efter det sted, de blev fundet og hævet fra havbunden i 2023.
To gange dagligt kan I komme med på en mini-talk, hvor museets medarbejdere vil give en introduktion til de to skibe og marinarkæologernes arbejde.
Marinarkæologien er et relativt nyt videnskabeligt område, som hele tiden udvikler sig, og arkæologerne afprøver som nogle af de første i verden nye digitale løsninger til at undersøge skibsdelene.
I Marinarkæologernes Værksted er der også en fast udstilling med film fra marinarkæologernes arbejde med at dykke og undersøge skibsvragene inden de blev hævet fra havbunden ud for København.
Vikingeskibsmuseets marinarkæologer er hele tiden med til at udvikle nye metoder til at undersøge, udgrave, dokumentere og rekonstruere skibe fra havets bund. Fra undervandsstøvsugeren til digitale scanningsmetoder og 3D-printede dele af skibsvragene.
» Der er flere aktiviteter og rundvisninger på Vikingeskibsmuseet i efterårsferien...