Arkiveret

Stærk strøm ved Orkneyøerne

Eynhallow Sound i nordvest er højst sandsynligt strædet, hvor Havhingsten tager afsked med Orkneyøerne og sætter kurs mod Irland. Foto: Vibeke Bischoff
Udgivet: 13/12-2006
Arkiveret: 31/12-2008

Sejladsen nord om Skotland bliver givetvis den vanskeligste del af Havhingstens togt fra Roskilde til Dublin. Skipper og to styrmænd har set på forholdene.

Pentland Firth.

Selv blandt drevne sejlere kan bare navnet få de små hår til at rejse sig. Pentland Firth er strædet mellem Skotland og Orkneyøerne. Strædet er smalt og visse steder kan tidevandsstrømmen være op til 12 knob. Når den stærke strøm løber sammen med Atlanterhavets tunge dønninger, rejser havet sig i en voldsom strømsø med høje, stejle og uberegnelige bølger.

For at være så godt forberedte som muligt inden Havhingstens togt til Dublin, rejste skipper Carsten Hvid og styrmændene Vibeke Bischoff og norske Kjetil Sildnes til Skotland i dagene 20.-23. november. Først og fremmest for at tale med lokale fiskere og sejlere – og for på egen krop at opleve de dramatiske sejlforhold nord for Skotland.

Vild tur i fuld storm

”Vi fløj til Aberdeen og kørte i nattens mulm og mørke langs kysten til havnebyen Thurso i det nordligste Skotland. Det regnede og blæste kraftigt. Næste morgen var færgen til Orkneyøerne aflyst på grund af hårdt vejr,” fortæller Havhingstens skipper, Carsten Hvid.

For ikke at spilde tiden tog holdet videre til fastlandets nordligste punkt Dunnet Head for at få et kik ud over Pentland Firth.

”Det var… tankevækkende. Og bekræftede vores formodning om, at Havhingsten ikke skal igennem Pentland Firth. Strømsøen er simpelt hen for farlig i en åben båd,” siger Carsten Hvid.

”Og så ringer de fra færgen. Den sejler om en time… til den tid passer strømmen i strædet, får vi at vide. Nu blæser det fuld storm. Vi får en vild rutschebanetur i høj sø. Ude midt i strædet står strømsøen som en mur,” fortæller Havhingstens skipper.

Sejler via Kirkwall

Efter to travle dage på Orkneyøerne er konklusionen, at Havhingsten skal sejle ind mellem Orkneyøerne og at skibet sandsynligvis lægger til i Kirkwall, hovedbyen på de vindblæste øer på kanten af Atlanterhavet.

”Befolkningen på Orkneyøerne er kendte for at være meget gæstfrie og vi mødte mange fine folk, som er meget villige til at hjælpe os, når Havhingsten ankommer i juli 2007. Vores hovedkontakt er Jack Drever fra Friends of Orkney Boat Museum,” fortæller Carsten Hvid.

Under besøget blev der også etableret kontakt til turistkontoret VisitOrkney, til Orkney Museums and Heritage, Orkney Sailing Club, som har tilbudt Havhingstens besætning logi i sejlklubben, så længe den er på Orkneyøerne og havnemyndighederne, som har tilbudt gratis havneplads.

”Vi fik også tid til at køre rundt på øerne og se på forholdene. Alt er vel, men vi må passe på strømmen. Den er lumsk og den er stærk,” lyder meldingen fra skipper Carsten Hvid.

Vil du vide mere om Orkneyøerne: <link http: www.visitorkney.com>www.visitorkney.com

 


Oprettet af Henrik Kastoft