Tag med Havhingsten på skolebænken

Foto: Werner Karrasch
Vikingeskibsmuseet har en lang tradition for at have skoler på besøg. Skoletjenesten har mange undervisningstilbud, der sætter vikingetiden, vikingerne og deres skibe og togter i relief. Der er både indendørs og udendørs undervisning, og eleverne involveres aktivt. Med det nye projekt, tilføjes en ekstra dimension til traditionen. Foto: Werner Karrasch
2007-03-28

Lige nu arbejdes der på højtryk i Vikingeskibsmuseets skoletjeneste. Når Havhingsten sejler til Dublin søsættes samtidig et imponerende undervisningsprojekt.

”Vi kalder projektet ’Så til søs’ og tanken er at formidle arkæologien, skibet, sejladsen, ruten, besætningen og projektet… som undervisning,” fortæller Louise Kæmpe Henriksen fra Skoletjenesten.

Projektet er kommet i stand med en offentlig bevilling på cirka 450.000 kroner.

”Udgangspunktet er Havhingstens hjemmeside. Vores mål er at få eleverne til at søge rundt på siden. Allerhelst vil vi, at de skal bruge deres nysgerrighed og gå på opdagelse uden at føle, at de befinder sig i en traditionel undervisningssituation. Lærerne skal kunne sende eleverne ind på hjemmesiden, hvor de kan udforske forskellige elementer; billeder, temaer, tekster, spil, figurer, 3D-modeller osv. som de derefter kan trække ud og bruge i undervisningen,” fortæller Louise Henriksen.

”Det er en noget mere moderne og indlevende slags kilde og litteratursøgning, end dengang jeg gik i gymnasiet - det slår til hver en tid at søge i små kartoteker og gamle bøger skrevet i 1960'erne”.

På tværs af mange fag

’SÅ til søs’-projektet manøvrerer indenfor fag som natur og teknik, matematik, geografi, historie og dansk og skal kunne bruges af både folkeskolen og gymnasiet. Derfor har Vikingeskibsmuseet allieret sig med flere folkeskole- og gymnasielærere.

”Vi arbejder ud fra et kort som viser ruten og skibets aktuelle position. På kortet er vi lige nu i gang med at plotte interessante steder ind. Det kan være historiske steder og begivenheder såsom byer, markeringer af skibsfund og bosættelser… og store begivenheder som slaget ved Hastings, der kom til at markere afslutningen på den epoke, vi i dag kender som vikingetiden,” fortæller Louise Henriksen.

Men der vil også være data fra Havhingstens historiske rejse i juli og august 2007:

Fra suppegryden til Knud den Store

”Data fra sejladsen kan for eksempel være data fra hovmestrene, bådebyggerens notater om hvad der sker med skibet under sejlads og skipperens logbog. Der vil også være vejroplysninger og data fra skibets navigationsudstyr med kurs og fart”.

”Alle stederne vi plotter ind vil blive knyttet til en tekst, billeder, en materialekasse til inspiration og forslag til arbejdsopgaver og spørgsmål, som eleverne kan arbejde videre med. Fra teksterne sætter vi også hyperlinks videre ind i andre tekster, så alle har mulighed for at fordybe sig i et specifikt emne – for eksempel Knud den Store,” fortæller Louise Henriksen, som selv sejler med Havhingsten fra Roskilde til Dublin.

Hjemmeside… nu med guf

”Uden at afsløre for meget, kan jeg godt sige, at vi planlægger at fylde hjemmesiden med guf. Vi har bedt en tegner illustrere seks forskellige personer om bord på skibet. Figurerne kan man klikke på og så læse om forskelle og ligheder på de pågældende personer i vikingetid og i nutid. Og vi samarbejder med en skolelærer, som har lavet et elektronisk solkompas, som skulle være til at arbejde med for eleverne. Og så skal der måske være en model af et skib, man kan printe ud og arbejde i 1:10, sådan som museet gør, når en skibsvrag skal rekonstrueres”.

”Og så arbejder en af mine kolleger med et stamtræ over alle de involverede i Slaget ved Hastings, så det bliver muligt at vælge en gren af den store familie ud,” fortæller Louise Henriksen.

 

Det arbejder de med…

Lige nu arbejder tre ansatte på Vikingeskibsmuseet på højtryk for at gøre skoleprojektet klar til 1. juli, når verdens største rekonstruktion af et vikingeskib står ud på det historiske togt fra Roskilde til Dublin.

Mikkel er projektleder og den matematiske nørd af de tre. Han udtænker opgaver og tekniske detaljer til vejrdata, kurs og alle de sejltekniske spor, der skal sendes hjem fra skibet.

Barbara er historiker og skriver fortællinger om byernes historie og fortællinger om andre interessante lokaliteter langs Havhingstens planlagte rute fra Roskilde nord om Skotland og videre til Dublin.

Louise er også historiker og skriver om kampen om England, de store konger og tekster til de forskellige figurer på skibet. Hun arbejder også med gamle lovtekster skrevet på oldnorsk, sagaer og det berømte Bayeuxtapet.


Oprettet af Henrik Kastoft