Sejlads i de traditionelle træbåde giver mulighed for at skabe ro, sammenhold og en følelse af at mestre en ældgammel kunst, der forbinder os med vores forfædres maritime traditioner, naturens kræfter og vores levende kulturarv.
Det giver oplevelser, der styrker både fællesskabet og den individuelle selvtillid.
Men hvordan får vi flere unge ned i bådene?
Det er det gennemgående spørgsmål, der bliver besvaret på heldagsseminaret “Sejlads, håndværk og nye vinde”, som er arrangeret af Kystvejlederuddannelsen på Vikingeskibsmuseet i samarbejde med Sejladssamrådet og Friluftsvejlederuddannelsen på Københavns Universitet.
Heldagsseminar: Sejlads, håndværk og nye vinde
Fredag den. 17. januar kl. 8.30-16.00
Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde
» Se det fulde program for dagen her…
350 kroner inklusiv frokostsandwich, kaffe og rundstykke
175 kroner for studerende
(Seminaret er momsfritaget)
Tilmeldingsfrist: Mandag den 13. januar 2025
» Tilmeld dig her…
Formiddag med fokus på unge
Formiddagen kommer til at have fokus på de initiativer, der har formået at få unge ud i de klinkbyggede træbåde, som vil blive fulgt op af sekretariatsleder ved Lejre Højskole Mette Højby Germansen, der vil lede de to workshops: "Hvordan får vi flere i bådene?"
Første halvdel af seminaret kan du møde de unge mennesker Ulf og Mathilde, der på bare et år har samlet en dedikeret gruppe især unge mennesker omkring et bådelaug, der sejler vikingeskibet Imme Bifrost i Aarhus.
Bådebygger Ture Møller fortæller om, hvordan han de seneste år har arbejdet målrettet med at engagere unge i at bygge og sejle de traditionelle klinkbyggede både hos Kystliv Holbæk, senest med en ny maritim HF-uddannelse på Stenhus Gymnasium.
Mette Brask formand for foreningen til sprydstagens forevigelse i Snekkersten, fortæller om foreningens samarbejde med den lokale sejlerskole i Snekkersten. Her arbejder hun med at skabe et åbent sejlerfællesskab omkring de traditionelle både.
Merete Laurent og Carsten Hvid, der begge er faglærere på FGU's linje “Ung Fjord” på Vikingeskibsmuseet, fortæller om deres pædagogiske arbejde med unge i et maritimt og professionelt miljø på en ’rigtig’ arbejdsplads.
To arrangører af ’Øhavet Rundt’ i det sydfynske øhav Rebekka og Kristine Haahr deler deres indsigter i, hvorfor unge og familier dukker op til det smukke kapsejlads år efter år.
Eftermiddag med fokus på håndværk og formidling
Efter frokosten vil teamleder for publikumsformidlingen på Vikingeskibsmuseet fortælle om formidling af vikingeskibe. Derefter vil to tidligere deltagere på kystvejlederuddannelsen stå for praktiske workshops, hvor vi vil arbejde i træ.
Kystvejleder Ulf Damkjer vil stå for workshoppen “Snitning - et liv i spåner” med fokus på at bruge kniv som værktøj med børn og unge, mens kystvejleder Silas Ravn afholder økseværkstedet “Hvordan laves en trænagle?”, hvor han viser hvordan man fremstiller trænagler med økse.
Eftermiddagen afsluttes med et foredrag ved nordmanden Dag Larsen, der har sejlet i en smakkejolle fra de dybe dale i det indre Telemark i Norge til Gøteborg i Sverige. Fortællingen giver et indblik i, hvordan en sejltur kan blive til et eventyr, når man er på langtur i en lille båd.
Kystvejlederuddannelsen 2025
Den klinkbyggede åbne båd - tradition, brug og vedligehold:
Fredag den 4. til søndag den 6. april
Bådførerkursus:
Torsdag den 24. til søndag den 27. april
Instruktørkursus 1:
Torsdag den 29. maj til søndag den 1. juni
Instruktørkursus 2:
Torsdag den 12. til søndag den 15. juni
Vejleder 1 - Praktikforløb
Sejlads hos Vikingeskibsmuseet eller anden godkendt institution
Fem sammenhængende dage i løbet af sommeren
Vejleder i sejlads og kystfriluftsliv 2:
Torsdag den 21. til søndag den 24. august
Vejleder i sejlads og kystfriluftsliv 3:
Fredag den 19. til søndag den 21. september
Efter endt kursusforløb har den nyuddannede vejleder fuld kompetence til at undervise i sejlads- og kystfriluftsliv på højskoler, efterskoler, museer og pædagogiske institutioner.
Kontakt undervisningsleder Jakob Haahr
Mail: jha(at)vikingeskibsmuseet.dk,
Tlf.: 20 13 25 78
Læs mere om Kystvejlederuddannelsen her…