Få vind i håret, fjordvand på kinderne og det bløde sand fra Roskilde Fjord mellem tæerne. Måske ser du endda en havørn dykke ned efter en fisk.
Den første uge af august kan du nu tage på sommerferieeventyr i Vikingeskibsmuseets traditionelle åbne træbåde på Roskilde Fjord.
I samarbejde med Roskilde Festival Højskole inviterer vi til sommerkurset ”Træskibssejlads” fra søndag den 4. august til lørdag den 10. august.
Nybegyndere kan også være med
I løbet af ugen overnatter højskoledeltagerne på Roskilde Festival Højskole, og fra mandag til fredag er deltagere på vandet hver eneste dag.
”Man kan sagtens komme på kurset uden at have været i en sejlbåd nogensinde før. I løbet af ugen sørger jeg og de øvrige undervisere for, at der bliver skabt fortrolighed med det maritime friluftsliv. De skal nemlig lære at sejle Vikingeskibsmuseets smukke traditionelle nordiske træbåde,” fortæller forstander på Roskilde Festival Højskole, Hans Christian, der også selv kommer til at undervise på sommerkurset.
Har deltagerne mod på det, kan de tage en bådførerprøve i slutningen af ugen. Det svarer til det praktiske duelighedsbevis, som de fleste kender fra den lokale sejlklub.
Sommerkurset "Træskibssejlads"
4.-10. august: Sejl i Vikingeskibsmuseets træbåde sammen med Roskilde Festival Højskole
Sommeropholdet er inklusiv kost og logi på Roskilde Festival Højskole
Ungdomspris (18-30 år): 6.000 kroner
Voksen på delt værelse: 7.500 kroner
Voksen på eneværelse: 8.950 kroner
Sommerferieeventyr med mindre CO2 aftryk
Det nye sommerkursus er blevet udviklet, fordi Roskilde Festival Højskole har skrevet bæredygtighed ind som et centralt tema for alt, hvad højskolen beskæftiger sig med.
”Man behøver ikke brænde 20 tons CO2 af på at tage til Sydspanien i sin sommerferie for at sidde og svede ved en pool. Vi vil lave kurser, hvor man kan vælge en bæredygtig ferieform, men samtidig bliver udfordret og introduceret til den fantastiske natur og kulturhistorie, vi har i Danmark," fortæller højskoleforstander Hans Christian.
Det er sommerkurset her et rigtig godt eksempel på.
Hver dag vil kursets deltagere sejle ud i et stykke kulturarv, nemlig Vikingeskibsmuseets traditionelle træbåde.
Turene vil gå for årer og sejl ud i Nationalpark Skjoldungernes Land, hvor der er et unikt fjordlandskab og fugleliv. Her kan man blandt andet være heldig at se havørnene svæve over fjorden.
Under åben himmel, væk fra skærmene
Ud over at være en ferieform, der sætter et lavere CO2-aftryk end turene til udlandet, giver en uges ferie i de traditionelle træskibe også et afbræk fra en stadig mere digital verden.
”Det giver en helt særlig ro og forankring i verden, når man sejler i de traditionelle træbåde. Det er en simpel og sanselig oplevelse at bevæge sig frem for årer eller sejl, omgivet af duften af træbåd, tjære og fjordens friske vand,” fortæller Jakob Haahr, som også kommer til at undervise på sommerkurset.
Jakob Haahr er til daglig ansvarlig for Kystvejlederuddannelsen, som foregår på Vikingeskibsmuseet.
UNESCOs verdensarv mellem hænderne
Tager du med på det nye sommerkursus, kommer du til at sejle i de klinkbyggede træbåde.
I december 2021 blev traditionen med at bygge, sejle og bruge de nordiske, klinkbyggede både optaget på UNESCOs liste over verdens immaterielle kulturarv.
”Samarbejdet med Roskilde Festival Højskole giver rigtig god mening for os at gå ind i. Vi håber, at nye målgrupper får kendskab til og opbygger kundskaber med at sejle og vedligeholde de klinkbyggede træbåde. Der er kun én måde, man kan værne om en levende tradition, og det er ved at føre den videre,” fortæller leder af Vikingeskibsmuseets sejladstjeneste, Tom Nicolajsen, der har været ansvarlig for samarbejdet.
En af dagene kommer undervisningen endda til at foregå i en rekonstruktion af et af de fem berømte vikingeskibe, som står udstillet i Vikingeskibshallen.
Fortsæt eventyret efter sommerkurset
Giver sommerkurset dig mod på sejlads i traditionelle træbåde, så kan du efter kurset melde dig ind i et af Vikingeskibsmuseets mange frivillige bådelaug.
Her sejler og vedligeholder grupper af frivillige sejlentusiaster alt fra de helt store sejlende rekonstruktioner af et vikingeskibe til de mindre, traditionelle træbåde fra Norden.
» Læs mere om Vikingeskibsmuseets bådelaug her..