Både lørdag og søndag er der aktivitet til lands og til vands, men fredag aften ankommer de første af de omkring 20 træbåde til Roskilde. Kulminationen er om lørdagen, hvor bådene bliver præsenteret under sejl på fjorden foran museet. Herefter er der kapsejlads mellem de deltagende både, udenfor museet. Bådene kan derudover ses i museumshavnen.
1000 års bådtraditioner
Vikingeskibsmuseet sætter netop i år fokus på 1000 års nordisk bådebygningshåndværk gennem rekonstruktion af et handelsskib fra vikingetiden og byggeriet af en nyere tids traditionel, færøsk båd, bygget af en færøsk bådebygger efter de færøske byggeskikke.
Men museerne kan ikke løfte opgaven med at bevare de maritime traditioner og håndværk alene. Derfor er de deltagende træbåde og deres besætninger med til - sammen med de andre maritime håndværk som rebslagning, sejlmageri og bådebygning - at til bevare den del af vores kulturarv og holde den levende. Danmark er, sammen med de andre nordiske lande, i gang med at ansøge, om at få de nordiske klinkbådstraditioner optaget på UNESCOs liste for bevaringsværdig, immateriel kulturarv
Håndværk og Vikinger Festival
Træffet afvikles under en festlig maritim ramme. Vikingeskibsmuseet afholder den årlige maritime weekend; Håndværk og Vikinger Festivalen. Arrangementet byder på aktiviteter for hele familien med mulighed for at bygge sit eget vikingeskib af sjove, anderledes materialer, gå ombord i et vikingeskib eller se spændende udstillinger om vikingernes verden på vandet.
Vil du deltage med din båd?
Ejer du en brugsbåd, eller forhenværende brugsbåd bygget af træ, gerne klinkbygget, er du meget velkommen til at deltage i træffet.
Fakta
Træf Fjordens Træbåde er en navnet på det årlige træf der bliver afviklet rundt i Isefjorden og Roskilde fjord og arrangeres i samarbejde mellem fjordens forskellige bådeforeninger, frivillige bådelaug og lokale museer. I år afholdes træffet på Vikingeskibsmuseet 18.-20. august
Der deltager normalt mellem 40 og 60 træbåde og -joller og mellem 130 og 180 deltagende sejlere. Træffet er en hyggelig ramme omkring den sejlende kulturarv og en stor flok entusiaster, som alle har en fælles interesse omkring sejlads og bevaring af traditionelle træbåde.