Ankeret har været i museets varetægt i en god måned og på arkæologisk værksted er ankeret blevet opmålt digitalt i 3D.
Ankeret blev fundet af kabellægger-fartøjet Nostag10 den 20. april i år ved Rødsand. Her opfører energiselskabet E.ON 90 havvindmøller i den såkaldte Rødsand 2.
Snart skal ankeret videre til Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede, hvor det skal konserveres.
Åbent hus
Inden ankeret forlader Vikingeskibsmuseet, kan publikum se ankeret på Arkæologisk Værksted lørdag den 12. og søndag den 13. juni mellem kl. 12.00 og 16.00. Lederen af Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker, fortæller om ankerfundet og om Vikingeskibsmuseets arbejde med kulturarven på havbunden.
I vindmølleparken er der tidligere fundet 3 store ankre og i det hele taget ligger der mange ankre langs Lollands sydkyst.
”Femern Bælt har været skueplads for adskillige store søslag gennem tiden, hvor mange skibe er gået ned og området ved Rødsand har været et foretrukket ankersted, når der skulle søges ly for storme fra de nordlige kanter", fortæller Jørgen Dencker. "Området er i forvejen kendt for at rumme mange mistede ankre, men det særlige ved dette anker er, at det er helt fantastisk velbevaret".
Ankeret er af smedejern og er 3,10 meter langt og 1,80 meter bredt. Det anslås at veje ca. 500 kilo. Træstokken og anker-ringen er væk, men resten er utrolig godt bevaret. Ankeret vurderes til at være fra 1600- eller 1700-tallet. Ud fra formen, mener museets eksperter, at ankeret er af fransk oprindelse.
Havnens dage i Roskilde
Den franske anker spiller godt sammen med en anden aktivitet i Roskildes havnemiljø. I samme weekend er nemlig fokus på verdenshavene, når Roskilde Havn afholder Havnens dage. Fra fredag til søndag vil der blandt andet være marked på kajen med alt hvad maven begærer, fortællinger, musik og aktiviteter for børn.
Fakta
Ankeret kan ses i Arkæologisk Værksted på museumsøen, lørdag den 12. og søndag den 13. juni. Begge dage fra klokken 12.00 til 16.00. Der kræves almindelig entré til museet.