Hvor skarp er bladet på den økse, som bådebyggerne på Vikingeskibsmuseets værft bruger til at lave bord (skibsplanker) til den nye rekonstruktion af krigsskibet fra vikingetiden, Skuldelev 5?
Det kan du få lov at mærke under en rundvisning på bådeværftet, hvor rundviseren tager udgangspunkt i bådebyggernes arbejde med at rekonstruere de fem Skuldelevskibe, som er udstillet i Vikingeskibshallen.
Rundvisningen foregår på bådeværftet og i Museumshavnen. Rundviseren tager gæsterne med rundt på værftet og kommer igennem hele processen med at bygge et skib – fra skibsfundene af de fem Skuldelevskibe, til trætyper, værktøj, selve byggeprocessen og til sidst det færdigbyggede skib.
Tag med på rundvisning på bådeværftet
Hver dag frem til efterårsferien den 11. oktober har vi daglige udendørs rundvisninger på bådeværftet.
Rundvisningen er på engelsk og foregår kl. 12.00 og igen kl. 14.30.
Eksperimenter giver os nye indsigter om vikingernes skibe
På bådeværftet bygger vi rekonstruktioner af de originale vikingeskibe, der er udstillet i Vikingeskibshallen.
Det er den eksperimentelle arkæologi, der her er i fokus. Det er en tværfaglig videnskabelig tilgang, hvor arkæologer, bådebyggere, skibseksperter og traditionelle håndværkere kigger på det oprindelige fund, andre samtidige fund, arbejder med skibsrekonstruktørens præcise tegninger og rekonstruerer skibet ud fra de erfaringer museet har opbygget gennem årene.
Når skibet er bygget, bliver det brugt og sejlet. Sejlads i vikingeskibene gør os klogere på, om skibet mon er bygget rigtigt, og giver os mulighed for at teste forskellige teorier om skibenes muligheder for blandt andet at sejle med last over store distancer for 1000 år siden.
Hvis det viser sig, at skibet ikke sejler, som man troede, hvis sejlet er for stort, skibet er for smalt, eller noget andet ikke stemmer, så er man blevet klogere og ved det til næste gang, et skib skal bygges.
Det er, hvad eksperimentel arkæologi går ud på, og for hvert skib vi bygger og sejler på Vikingeskibsmuseet, får vi ny viden og flere indsigter i vikingetidens maritime verden.
Gennem hele processen
Rundviseren kommer også ind på vikingernes brug af værktøj og viser forskellige slags økser, som man mener, er blevet brugt af vikingerne.
På baggrund af arkæologiske fund, har nogle af de smede vi samarbejder med hjulpet med at rekonstruere økser og andre slags værktøj, som bliver brugt på bådeværftet.
Når vikingeskibsmuseets bådebyggere bygger på rekonstruktionen af det lille krigsskib Skuldelev 5, så bruger de som hovedregel kun rekonstruktioner af værktøj, som vi ved vikingerne havde til rådighed og brugte til at bygge deres skibe med.
Det er ikke kun værktøjet, der har været afgørende for at kunne bygge skibe, som kunne sejle langt. Det har også været vigtigt at bygge af noget godt træ. Derfor handler rundvisningen også om brugen af træsorter, og hvordan man går fra at have en hel træstamme til at have planker på 3-5 cm, som kan bruges som sider på skibet.
Bådebyggerne arbejder i øjeblikket på Skuldelev 5, og hvis I er heldige, og de er i gang med noget på skibet, når I kommer forbi, vil de meget gerne fortælle om deres arbejde med skibet, og hvor langt de er kommet netop nu.
Ombord i et rekonstrueret vikingeskib
Til slut på turen får I lov til at stige ombord på et af de rekonstruerede vikingeskibe, som ligger i museumshavnen.
Her får I en fornemmelse af, hvordan det er at være ombord på et stort træskib, og rundviserne fortæller om skibenes opbygning og om de togter, som skibet har været på.
Det var afgørende for vikingerne, at de havde deres skibe, for ellers ville de ikke have kunnet komme til andre dele af verden.
Derfor giver rundvisningen på værftet et godt indblik i vikingernes forståelse for naturens ressourcer og det store håndværksmæssige arbejde, der ligger bag vikingernes fantastiske skibe, der muliggjorde store forandringer i Skandinavien for 1000 år siden.