Vikingeaktiviteter på Spejdernes Lejr i uge 30

Byggeriet af en Gislingebåd til 'Spejdernes Lejr 2022' begyndte på værftet i foråret og nu står båden næsten klar. I uge 30, skal båden flyttes ud til Spejdernes Lejr i Hedeland, hvor den skal indgå i lejrens aktivitetsprogram.
Byggeriet af en Gislingebåd til 'Spejdernes Lejr 2022' begyndte på værftet i foråret og nu står båden næsten klar. I uge 30, skal båden flyttes ud til Spejdernes Lejr i Hedeland, hvor den skal indgå i lejrens aktivitetsprogram.
2022-07-14

Vikingeskibsmuseet er klar med mange spændende aktiviteter for store og små, når mere end 32.000 spejdere deltager i Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland i uge 30. Der vil være Vikingelejr ved museet i Roskilde og en Bådebyggerlejr ude i Hedeland, hvor Spejdernes Båd færdiggøres og søsættes i slutningen af ugen.

Spejdernes egen Vikingelejr på plænen ved Vikingeskibshallen

Der sker masser af spændende ting i Vikingelejren ved museet for både store og små. Der vil både være tilmeldingsaktiviteter, som spejderne har tilmeldt sig hjemmefra, og drop-in aktiviteter.

Noget af det spejderne kan opleve er en dramatiseret fortælling om Erik den Røde - den første europæer, der bosatte sig på Grønland. Og lidt vildere går det for sig, når spejderne kaster sig ud i rollespilsrundvisningen om Svend Tveskægs erobring af England i 1013. Museets formidlere tager store og små med på krigstogt og udkæmper slaget om England.

Spejderne vil også kunne komme ud og sejle med 'Sulen', en 20-personers Færø-båd, som er en klinkbygget træbåd og en af efterkommerne af vikingeskibene. Alle ombord deltager aktivt med at ro ud af museumshavnen med de 20 årer og sætte det firkantede råsejl ude på fjorden. Der bliver 5 afgange dagligt.

Drop-in aktiviteter

I Vikingelejren kan der også dystes i Vikingelege, som er forskellige historiske lege vikingerne brugte til at træne og holde sig i form henover vinteren. Hvem kunne ikke tænke sig at kaste med Tors hammer og slå jætter ud, eller 'Gå til Island efter sild'?

For de kreative er der slyngning af uldbånd, eller spejderne kan prøve kræfter med bådebygning i miniformat i form af små modelskibe. I løbet af dagen arrangeres der havneræs med de små konstruktioner.

En Gislingebåd til Spejdernes Lejr

Et af sommerens store projekter på Vikingeskibsmuseets bådeværft er byggeriet af en Gislingebåd til Spejdernes Lejr 2022. Byggeriet begyndte på værftet i foråret og nu står båden næsten klar. I uge 30 flyttes båden ud til Spejdernes Lejr i Hedeland. Her skal båden indgå i lejrens aktivitetsprogram, og spejderne skal selv tage fat med værktøjet og hjælpe bådebyggerne med at gøre båden klar til søsætning i søen ved siden af lejren. Spejderne kan også deltage i forskellige værksteder med fokus på maritime håndværk og med kyndig vejledning fra museets bådebyggere og håndværksformidlere.

Gislingebåden er en brugsbåd fra ca. 1125, som blev fundet ved en udgravning i Lammefjorden i 1993. Det er værftets fjerde udgave af Gislingebåden, men denne båd bliver lidt anderledes end de tre tidligere både. Det er fordi, at spejdernes båd ikke er en del af et eksperimentalarkæologisk projekt. Formålet med projektet har ikke været at undersøge et arkæologisk bådfund – det har været at bygge en brugsbåd til spejderne, som kunne imødekomme de krav, der var til hvordan og hvor båden skulle bruges.

Derfor bliver spejdernes båd lidt større end den oprindelig Gislingebåd med en lidt anderledes skrogform, for at sikre en let håndterlig båd til spejderne. Den er også blevet bygget med både rekonstrueret værktøj fra vikingetiden og moderne håndværktøj – noget, som gæsterne kan være lidt overraskede over, når de besøger værftet, men som giver god mening, når de får at vide, at båden ikke er en eksperimentalarkæologisk rekonstruktion.

Fredag d. 22. juli bliver Spejdernes Båd flyttet ud til Spejdernes Lejr i Hedeland.

Hold øje med museets instagram profil, for at få opdateringer fra lejren:

» https://www.instagram.com/vikingshipmuseum/