I weekenden den 24.-25. oktober blev der pludselig meget travl på museumsøen. For at mindske risikoen for at tiltrække for store forsamlinger til de altid velbesøgte ophalinger af vikingeskibene, havde Vikingeskibsmuseet og bådeleaugene besluttet at sprede ophalingerne af skibene ud over flere weekender.
Hurtig omstilling fra bådelaug
Men da pressemødet kundgjorde det nye forsamlingsloft på bare 10 personer gældende fra mandag den 26. oktober, fik bådelaugsmedlemmerne hurtigt ændret planer og samlede kræfterne i flere ’lovlige’ arbejdshold og fik dermed halet både Helge Ask, Skjoldungen og Kraka Fyr på land. Skibene ligger nu på deres vinterpladser foran Vikingeskibshallen. Dog kunne ophalingerne ikke foregå alene ved håndkraft, da det ikke er muligt både at være mandskab nok til at trække og stå med tilstrækkelig afstand – så Vikingeskibsmuseets nyrenoverede traktor – ’Den blå elefant’ kom på weekendarbejde.
Havhingsten og Ottar bliver i vandet
For første gang nogensinde kommer hverken det kraftige lastskib, Ottar, eller det smukke langskib, Havhingsten, på land i år. Det er meget omkostningstungt at løfte skibene ud - og i vandet - med kran og der er jo ikke udsigt til, at vi må samles de 100 mand, det -trods hjælp fra ’Den blå elefant’- kræver at hale Havhingsten op på land.
Så det vil være et helt nyt syn, der møder alle, der færdes på havnen denne vinter, hvor to store vikingeskibe vil fylde havne bassinet gennem hele vinteren også.
Skibene på land og de to skibe i havnen bliver overdækkede, så det ikke tager skade af vinterens hårde vejr.
En kæmpemæssig, frivillig indsats
Det er de engagerede medlemmer af Vikingeskibsmuseets bådelaug, der står for ophaling og vintertilrigning af bådene, og netop i år har det krævet en kæmpemæssig indsats at få organiseret arbejdet i små arbejdshold, der passer til de gældende, tilladte forsamlingsstørrelser.
Bådelaugenes indsats for at få det hele til at klappe, er af så enorm betydning for Vikingeskibsmuseet og i et år, som 2020, hvor coronaen har stillet sig på tværs af så mange ting, er det endnu mere tydeligt, hvor stor hjælp bådelaugne er for Vikingeskibsmuseets arbejde.
Om Vikingeskibsmuseets bådelaug
Vikingeskibsmuseet har en stor samling af rekonstruerede vikingeskibe og traditionelle, historiske træbåde.
Der tale om unikke både, som hver har deres særlige historie og egenskaber.
Et udvalg af bådene er 'laugsbåde', der vedligeholdes og sejles af frivillige medlemmer af museets bådelaug.
Der er laug med helt op til 200 medlemmer og ganske små bådelaug omkring de mindre både.
» Læs mere om bådelaugene her og se, hvordan du melder dig ind her ...