Vikingeskibsmuseet ønsker H.M. Dronningen tillykke med de 80 år.

I 2004 navngav Dronningen langskibet ’Havhingsten fra Glendalough’ – verden længste rekonstruktion af et Vikingeskib - og påtog sig dermed opgaven, som skibets gudmor. Denne relation er siden blevet holdt ved lige gennem talrige officielle og private besøg på skibet.
2020-04-16

Det har utallige gange været en fornøjelse at mærke den store interesse Dronningen har for Vikingeskibsmuseets arbejdsfelt. Blandt mange oplevelser er de største, de gange hvor Dronningen har aflagt besøg i og sejlet med museets vikingeskibsrekonstruktioner.

Første gang, vi fik lov at byde Dronningen velkommen ombord på et vikingeskib, var i 1992 på Seinen i Paris, hvor det lille langskib ’Helge Ask’ deltog i åbningen af udstillingen ’ Les Vikings…’ og i den anledning fik besøg af Dronningen og Prins Henrik. Det blev ikke bare til et besøg, men også til en rotur under Paris’ mange broer - og begyndelsen på mange sejladsoplevelser.

En sidehistorie til besøget i Paris er, at Prins Henrik fik lyst til at prøve at sejle rigtigt i ’Helge Ask’, hvilket han efterfølgende gjorde på en begivenhedsrig sejlads på Roskilde Fjord.

Indvielse fra vikingeskib

I 1997 stod Vikingeskibsmuseets nyanlagte museumsø og –havn klar, og Dronningen skulle stå for den officielle åbning. Det nye museumsområde har siden haft altomfattende betydning for museets arbejde og dagligdag, som et sted, hvor museets gæster kan opleve genskabelsen af vikingetidens skibe og det håndværk, der knytter sig til dem og det er netop her alle Vikingeskibsmuseet rekonstruktioner af vikingeskibe siden er bygget.

Vi havde måske drømt om, at havnen kunne blive åbnet fra søsiden, men vi havde måske ikke helt turde håbe på, at Dronningen var med på ideen. Men det var Dronningen, og fra allerforrest i stævnen på ’Helge Ask’ klippede Dronningen den røde snor – det var et flot og imponerende syn, vi aldrig glemmer.

En ægte gudmor

I 2004 navngav Dronningen langskibet ’Havhingsten fra Glendalough’ – verdens længste rekonstruktion af et Vikingeskib - og påtog sig dermed opgaven, som skibets gudmor. Denne relation er siden blevet holdt ved lige gennem talrige officielle og private besøg på skibet.

Se video fra navngivningen af Havhingsten på Vikingeskibsmuseets Facebookside

Et af de mest bevægende øjeblikke, oplevede vi i 2014, hvor Havhingsten fra Glendalough var inviteret til Berlin og ro på floden Spree i anledning af åbningen af udstillingen ”Die Wikinger”. Dronningen og den tyske forbundspræsident Joachim Gauck aflagde et besøg om bord på Havhingsten og her demonstrere Dronningen sin store viden om vikingetidens skibe og i særdeleshed om Havhingsten. Dronningens fortællinger om skibet og dets sejladser bjergtog ikke bare forbundspræsidenten, men også alle os andre, der lyttede med i stor beundring (og overraskelse) over Dronningens indgående og detaljerede viden om hendes skib. Her gik det op for alle, at Dronningen er en sand - og stolt - gudmor for Havhingsten.

De bedste oplevelser er ikke altid planlagte

Nogle oplevelser starter ved tilfældige sammentræf, og tilfældigheder lå også bag en af de mest usandsynlige oplevelser sammen med Dronningen. I 2007 sejlede Havhingsten ud på sin rejse mod Dublin og nåede ganske hurtigt til det sydlige Norge. Ankomsten hertil faldt sammen med genåbningen af den 930 meter lange Spangereid-kanal, der forbinder Høllebugten med Skagerrak.
Norges Dronning Sonja skulle forestå åbningen af kanalen og da det faldt sammen med Dronning Sonjas 70-års fødselsdag deltog også Dronningen, Prins Henrik og Dronning Anne-Marie i festlighederne. Efterfølgende skulle de kongelige efter planen sejles ud til kongeskibet Dannebrog af ventende chalupper. Men da det kongelige følge ankom til havnen, styrede Prins Henrik resolut selskabet mod Havhingsten, og skipper Carsten var hurtig til at byde majestæten og de kongelige højheder ombord på skibet.

Det havde regnet hele dagen, men nu brød solen frem, lammeskind blev lagt over kogekisterne, så der blev rart for gæsterne at sidde og så spurgte sipper Carsten, om Havhingsten måtte have den store ære at sejle Dronningen, Prinsen og Dronning Anne-Marie tilbage til kongeskibet. Uden tøven blev der sagt ’ja, tak’ og den 65-mand (m/k) store besætning kom ombord, lagde årerne ud og roede den halve sømil ud til det ventende kongeskib. Det var en oplevelse, som ingen, der var med nogensinde glemmer.

En kæmpe tak og tillykke

Vi vil gerne benytte dagen i dag til at takke Dronningen for at engagere sig så dybt i Vikingeskibsmuseets arbejde og for at give os muligheden for at dele så mange oplevelser med majestæten.

Hjertelig tillykke med de 80 år.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen