Smag visdommens drik – mjød!

Snoremark mjød

Fredag den 19. november kan du bliver klogere på - og måske også af - den spændende, nordiske drik, mjød. Vikingeskibsmuseets Café Knarr, der ligger på Museumsøen i Roskilde, afholder gratis mjødsmagning i samarbejde med Snoremark, der har specialiseret sig i eksklusive mjødtyper.

Mjød – navnet emmer af noget mytisk fra vikingernes tid. Trods det, at mjød er blevet en meget populær drik – særligt i England og USA – er mjød stadig omgærdet af mystik herhjemme – og måske også stadig en del fordomme.
Mange tror, at mjød er et andet navn for øl. Andre tror, at det er en lidt primitiv drik. Men begge dele er helt forkert.

Mjød er en vinøs drik med en alkoholprocent på 8 - 12 %, hvilket nærmest gør mjød til en hedvin – en honningvin.
Mjød findes i mange forskellige udgaver fra den søde dessertvin til de sofistikerede, tørre typer, der kan minde om en lækker sherry.

Mjød var en eksklusiv drik i vikingetiden

Mjød fremstilles af honning og vand, der gæres og krydres med urter.   
I vikingetiden har mjød ganske sikkert kun været drukket til særlige lejligheder.
Det må have været et kæmpe arbejde – eller utroligt dyrt - at skaffe de store mængder honning, der skulle til, og mjød forbindes derfor med store fester og religiøse ritualer.

Mjød går langt tilbage i historien

I Danmark har vi spor af mjød tilbage fra bronzealderen – altså for mere end 3.000 år siden.
Men mjød er ikke kun en Nordisk drik. Vi ved, at man så langt tilbage, som for 6.000 år siden bryggede mjød i Asien, og også romerne nød honningvin, hvorfra man faktisk kender en hel del opskrifter.

Vi har ikke opskrifter fra vikingetiden, men gennem analyser af forhistoriske fund, har Snoremark gennem de senere år været med til at genskabe forskellige mjødtyper fra Danmarks oldtid.

Visdommens drik

I følge den nordiske mytologi er mjød visdommens drik og den, der drikker mjød, får både visdom og gode digterevner.
I mytologien er mjød knyttet til guden Odin, der også er gud for visdom og digterkunst.

I myten om ’skjaldemjøden’ hører vi, hvordan det lykkedes Odin at stjæle mjøden fra jætterne. Gunlöd, der var datter af jætten Suttungen, vogtede over mjøden, indtil Odin - med list - stjal den fra hende og fløj væk i en ørns skikkelse.

Smag på Nordens gyldne vin

19. november er det muligt at blive klogere på – og ifølge mytologien også klogere af – mjød. Karin Sloth, der er grundlægger af mjødbryggeriet ’Snoremark’ kommer og fortæller om den spændende drik.
Deltagerne skal selvfølgelig ikke bare lytte, for der skal også smages på de meget forskellige varianter af mjød, lige fra den mousserende, tørre kvanmjød, de halvtørre, historiske mjød og de halvsøde æblemjød.

Hvad skal der smages på?

  • Mousserende kvanmjød – kvan var en meget vigtig plante i vikingetiden.
  • Bronzemjød og Egtvedmjød – historiske mjød, baseret på arkæologiske fund fra bronze- og jernalderen
  • Æblemjød - både en med hyben og en med humle
  • Havulven - denne særlige mjød har trukket på spåner fra rekonstruktionen af Skuldelev 3-vikingeskibet og sælges helt eksklusivt kun på Vikingeskibsmuseet og Nationalmuseet.
  • Snoremark vermouth / Metheglin – en urtemjød lavet på klassiske nordiske urter som havtorn, kvan, sødskærm plus naturligvis malurt, som er høstet i Kællingehaven.
  • Alkoholfri, lun æblegløgg.

Skønne drikke og spændende fortællinger

Karin Sloth fortæller i løbet af aftenen spændende beretninger om, hvordan hun sammen med forskerne har løst gåderne om de forhistoriske offergaver og blandt andet genskabt Egtvedpigens drik.

Der bliver også plads til historiske beretninger om mjødens betydning og rolle i de nordiske samfund.
Karin medbringer også nogle af de urter, der indgår i Snoremarks mjød, så man kan dufte og smage på råvarerne.

Fakta om mjødsmagning i Café Knarr den 19. november 2021:

Lær om den mytiske mjød og bliv - måske - lidt klogere:

Hvornår: Fredag den 19. november kl. 17-19 i Café Knarr på Museumsøen i Roskilde. 
Pris: Det er gratis at deltage i arrangementerne. Pladser bookes efter først-til-mølle princippet. 

Tilkøb af mad til arrangementerne: For at gøre oplevelsen ekstra hyggelig, er det muligt at tilkøbe en dejlig efterårsmenu, der er tilberedt efter principperne i Ny Nordisk Vikingemad, der er baseret på vikingetidens råvarer, sammensat på nye, kreative måder. 
Pris for 2-retters efterårsmenu: 179,- kr 
Forret: Græskarsuppe m/ frisk kål og ristede solsikkekerner samt surdejsbrød med smør. 
Hovedret: Planke med Peberpølse med ramsløgsmayo, skinke med ærtehummus, hellefisk med sennepscreme, vesterhavsost med bærkompot, surdejsbrød og rugbrød med smør. 

Hvor: Café Knarr, Vindeboder 20, 4000 Roskilde 
Bestilling og betaling: Betaling på dagen. Bestil ved at sende mail til mda(at)vikingeskibsmuseet.dk 


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen