[Redigeret fredag den 22. december 2023 kl. 03.00]
Onsdag var der allerede stor travlhed med at stormsikre Vikingeskibsmuseets museumsø, og torsdag blev også Vikingeskibshallen sikret mod stormen Pia. DMI har varslet en forventet vandstand på op mod 190 centimeter over dagligt vande fredag aften, samt hård vind med kraftige vindstød.
Hvis prognosen holder, vil det være den næsthøjeste vandstand, der er målt ved Vikingeskibsmuseet siden man begyndte at registrere vandstand i 1992.
Hvornår er museet lukket? (med forbehold for ændringer):
Lukning af Museumsøen (Café, Bådeværft og Marinarkæologernes Værksted):
Lukket onsdag den 20. december til og med Lørdag den 23. december
Lukning af udstillingerne og Museumsbutikken i Vikingeskibshallen:
Fredag den 22. december - åbner lørdag morgen d. 23. december kl. 10
Åbningstider i julen:
24. december - 1. januar: kl. 10 - 16
(Museumsøen er lukket 20. - 23. december. Udstillinger og Museumsbutikken i Vikingeskibshallen er lukkede fredag den 22. december).
Museumsøen lukker for museumsgæster onsdag til lørdag
Ifølge prognoserne, stiger vandet i løbet af fredag så adgangsvejene til Museumsøen vil komme til at ligge under vand. For at forhindre, at museets værksteder, café og bådeværft oversvømmes, så udlægger museets ansatte watertubes rundt om bygningerne på museumsøen.
Allerede onsdag kl. 15 lukkede Vikingeskibsmuseets beredskab for adgangen til museumsøen, for at fylde watertubes og sikre museumsøen, inden den kraftige vind rammer landet i løbet af torsdag.
"Lige nu følger vi vores beredskabsplan og vi føler os godt forberedt til både vandstigning og storm. Vi vægter vores gæsters sikkerhed meget højt, og derfor vælger vi at lukke adgangen til Museumsøen allerede i dag kl. 15. Udstillingerne og Museumsbutikken i Vikingeskibshallen lukker fredag morgen," fortæller Vikingeskibsmuseets beredskabschef Maiken Maigaard.
Vikingeskibshallen lukker fredag
Vikingeskibshallen lukker fredag morgen, da museets beredskab får brug for arbejdsro, når vandet står højest og vinden er stærkest.
Ved varslinger af vandstand over 170 cm, som er tilfældet fredag, bliver de originale vikingeskibe overdækket med plastik. Det er et særligt krævende arbejde, der skal udføres meget forsigtigt, så de skrøbelige skibsdele ikke tager skade.
"Allerede idag onsdag eftermiddag samler jeg et lille hold og begynder at finde plastik frem. Det er de to skibe Skuldelev 3 og Skuldelev 5 tættest på vinduesfacaderne samt den originale stævn på væggen, som er udsatte i den her situation. Vi kan lige så godt begynde at sikre skibene nu. Jo før jo bedre," fortæller operativ leder for samlinger og udstillinger Anne C. Sørensen.
Arbejdet med at svøbe skibene ind i plastik er en teknik, der er udviklet i samarbejde med konservatorer fra Nationalmuseet.
”Plastikken skal sikre vikingeskibene mod at blive ramt af vandstænk i det tilfælde, at en af ruderne sprækker, når bølgerne rammer glasfacaden,” fortæller Anne C. Sørensen.
Vikingeskibshallens store vinduer ud mod fjorden er allerede sikret med en palisadevæg af træplader, der holdes på plads af et solidt netværk af tømmer i hele vinduets nederste del. Denne ’stormvæg’ står permanent i Vikingeskibshallen gennem hele vinteren.
Museets beredskabschef forventer, at vandet har trukket sig tilbage fra museumsområdet i løbet af lillejuleaftensdag, den 23. december, så vikingeskibene igen kan befries for det beskyttende plast, og museet kan blive klar til gæster resten af julen.
Beredskabsniveau 4 aktiveres
Vikingeskibsmuseet sikrer til beredskabsniveau 4, som er det næsthøjeste niveau. Det betyder, at beredskabet lægger watertubes ud hele vejen rundt om Museumsøen og rundt om Vikingeskibshallen. Derudover vil udsatte bygninger blive sikret med sandsække.
Hele Museumsøen, hvor bådeværftet, Cafe Knarr og det nye marinarkæologiske værksted holder til, blev onsdag sikret med watrtubes mod vandmasserne. Torsdag rettes arbejdsindsatsen mod Vikingeskibshallen, hvor kælderskakter og luftkanaler skal blokeres for indtrængende vand.
Museets samling af nordiske træbåde og genskabte vikingeskibe skal også sikres af museets medarbejdere. Deriblandt de to største af museets både; det store langskib Havhingsten og handelsskibet Ottar, som begge står på plænen foran museet. Ifølge prognoserne vil vandet fra fjorden nå helt op til der, hvor skibene står på land for vinteren.
Frivillige bådelaugsmedlemmer hjælper til
Allerede onsdag mødte flere medlemmer af de frivillige bådelaug op for at hjælpe med sikring af Museumsøen med watertubes. De frivillige kommer også til at hjælpe med at løfte tov, skibskister og andet sejlergrej op fra gulvhøjde i skurene på Museumsøen.
”Det er desværre ikke alle vores bygninger, der kan sikres fuldstændigt med watertubes, fordi de ligger helt ud til havnekanten. Det er blandt andet det nye marinarkæologiske værksted. Her er vi allerede igang med at løfte alle værdigenstande op i en højde over 190 centimeter,” fortæller beredskabsansvarlig for Museumsøen Søren Nielsen.
Disse bygninger er uisolerede ’kolde bygninger’, der bruges til opbevaring og her er fokus på at redde inventaret.
Museumsbutik lukker også under stormen
Onsdag og torsdag var meldingen, at Museumsbutikken ville holde åbent for gæster under hele stormperioden, men fredag er udmeldingen fra myndighederne i Roskilde, at hele området omkring Vikingeskibsmuseet skal lukkes for offentligheden.
Det er meget vigtigt, at man respekterer de lukkede områder og ikke prøver at klatre over afspærringer eller piller ved myndighedernes og beredskabets udstyr.
Vikingeskibshallen åbner igen lillejuleaften
Ifølge prognoserne fra DMI begynder vandet at trække sig tilbage allerede fredag aften. Lørdag morgen vil vandstanden stadig være over over normalen og området vil være vådt.
Det er derfor en god ide at komme i gummistøvler, hvis I besøger museet lillejuleaften.
”Hele området omkring museet kommer til at se lidt rodet ud de næste par dage. Der kommer til at ligge store, røde ’vandpølser’ i vejen, når man færdes på museets område helt ind til lørdag. Lillejuleaftensdag på lørdag kommer gæster til at være vidne til den helt store oprydning, så vi forhåbentlig kan holde alle dele af museet åbent juleaftensdag,” fortæller presseansvarlig på Vikingeskibsmuseet, Rikke Johansen.
Ekstra mandskab kaldt ind fra juleferie
En stor del af museets ansatte havde egentlig planlagt at holde juleferie i dagene op til jul, men nu er en række medarbejdere blevet bedt om at udskyde ferieplanerne til vandet igen har trukket sig tilbage.
Museets medarbejdere er indkaldt til at løse opgaverne med sikring af museet, og der er lagt en vagtplan, så museet er døgnbemandet frem til og med lørdag eftermiddag.
Derefter venter et enormt oprydningsarbejde. Hele lillejuleaftensdag kommer til at gå med at pakke watertubes sammen, pakke skibene ud igen, rydde op og åbne for vand og strøm. Igen er det museets ansatte, der klarer opgaverne, så alle - forhåbentlig - kan nå hjem til juleaften.