Vinden har lagt sig, og vandet har trukket sig langt nok tilbage til, at oprydningsarbejdet efter stormen Pia kan gå i gang.
"Der er kun en ting at sige nu, og det er tusind tak til alle de medarbejdere og frivillige, der utrætteligt har hjulpet til med at sikre Vikingeskibsmuseet. Beredskabsplanen har fungeret som den skal, og vi har heldigvis ikke haft nogle skader af betydning. Vi har en masse trætte medarbejdere og frivillige, der har arbejdet hårdt siden de første meldinger om forhøjet vandstand kom onsdag. Der kommer stadig til at blive ryddet op det meste af dagen i dag, men vi sender beredskabet hjem i dag på velfortjent juleferie," fortæller beredskabschef Maiken Maigaard.
Allerede fredag aften begyndte Vikingeskibsmuseets beredskab med hjælp fra frivillige fra museets bådelaug at tømme vand af de lange røde gummislanger, der ligger langs Vikingeskibshallens sider.
Hvornår er museet åbent?
Vikingeskibshallen (Udstillingerne og Museumsbutikken)
Åbner lørdag den 23. december kl. 10
Rundvisninger og publikumsaktiviteter åbner søndag d. 24. december
Museumsøen (Café, Bådeværft og Marinarkæologernes Værksted)
Åbner søndag den 24. december kl. 10
Marinarkæologernes Værksted åbner først igen efter nytår
Åbningstider i julen:
24. december - 1. januar: kl. 10 - 16
Oprydning i Vikingeskibshallen
I dag prioriteres oprydningsindsatsen omkring Vikingeskibshallen, som allerede klokken 10 åbnede for gæster igen.
"Gæster, der besøger museet de næste par dage, kommer til at gå ved siden af beredskabets arbejde med at pakke watertubes og andet udstyr sammen. Det er vigtigt, at man lytter til personalets anvisninger og undgår at træde på især de røde gummislanger, når man bevæger sig rundt på området udendørs. Vi vil ikke risikere, at der bliver revet hul på vores watertubes, da det lige nu er vores vigtigste barriere mod også fremtidige storme og vandstandsstigninger," fortsætter beredskabschef Maiken Maigaard.
I hallen vil museumsfaglig afdeling i løbet af dagen fjerne afdækningen fra skibene og uden for hallen vil watertubes blive foldet sammen og kørt væk.
Et nyt Museum er på vej
Det er langt fra første gang Vikingeskibsmuseets beredskab er kommet i brug på grund af storm og høj vandstand.
I 2013 gjorde stormen Bodil det klart, at Vikingeskibshallen ikke længere kunne opfylde sit formål med at beskytte og formidle de fem originale skibe fra den sene vikingetid.
Siden da er Vikingeskibsmuseet i alt blevet sikret mod storm 5 gange, når man tæller stormen Pia med. I 2022 lød startskuddet til en arkitektkonkurrence om et nyt Vikingeskibsmuseum.
”Vi glæder os meget til endelig at kunne vise vinderprojektet for et nyt museum, en transformation af hallen og bearbejdningen af landskabet omkring museet. Vinderprojektet vil også offentliggøre deres planer for en ny klimasikring af museet. Det gode er, at ligegyldigt hvilken af de tre finalister, der vinder arkitektkonkurrencen, så er der ambitiøse planerne for klima og kystsikring,” fortæller projektchef for det nye museum Kristoffer Kejser Birkebæk.
Den 11. januar 2024 kan dommerkomiteen løfte sløret for, hvilket projekt der vinder, så byggeriet kan gå igang i 2025.
Frivillige og ansatte løftede i flok
Indtil de originale vikingeskibe står mere sikkert for fremtiden, og en ny kystsikring er på plads, så er beredskabets indsats vigtig.
Her samarbejder museets ansatte med frivillige fra de meget aktive bådelaug, der til daglig sejler og vedligholder både og skibe fra museets samling.
"Vi er jo så privilegerede på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, at vi har en stor gruppe frivillige der ved ekstremt meget om vind og vejr. Vores frivillige i de mange bådelaug kender til vejrets store kræfter, og forstår nemt at indgå i et beredskab, hvor der skal tænkes og handles stærkt og samtidig skal udføres et meget præcist arbejde. Det er ikke alle museer, der har en så stor ressource til rådighed, når stormene banker på. Det er vi virkelig taknemmelige for," fortæller Jacob Andreassen, der har koordineret den frivillige indsats under stormen.
Sådan klarede museet sig gennem stormen Pia
INGEN SKADER:
Vikingeskibshallen
De originale Skuldelevskibe fra den sene vikingetid
Udstillingen "stig om bord"
Museumsbutikken
Bådeværftet på Museumsøen
Skuldelev 5 byggeriet
Udstillinger og værktøj i bådeværftet
Rekonstruerede og traditionelle træskibe
Marinarkæolgisk Værksted på Museumsøen
Skibstømmeret fra de to skibsfund ud for Amagers Kyst
Marinarkæologernes udstyr
Udstillingen om de to skibsfund
Cafe Knarr på Museumsøen
Inventar
ENKELTE SKADER:
Byg båd værkstedet på Museumsøen
Som den eneste bygning kom der vand ind på gulvet.
Gulvets fliser har ikke taget varig skade.