Vikingernes vinter - gør jer klar til togt!
Vinteren er stadig over os! De mørke timer er mange og forrådet er ved at slippe op.
Men selvom kulden er hård og maverne tomme, er der håb forude. Inden længe kommer foråret og de lyse, varme dage tilbage, og til sommer skal vikingerne være parate til togt!
Derfor bruger vi vinterferien på at gøre jer klar til at kunne stige ombord i vikingeskibene og sejle med på togt som rigtige søfolk!
Hver dag i vinterferiens uge 7 og 8 kan hele familien besøge Vikingeskibsmuseet og tage med på en særlig rundvisning, hvor I skal gennemgå en række opgaver, der vil klæde jer på til at blive rigtig gæve og gode søfolk.
Der vil også være mulighed for at lave din egen lille pung i læder. En lille og praktisk pung, der kan rumme nogle af de vigtigste ting til dine fremtidige togter ombord på vikingeskibene.
Aktiviteter i vinterferien
Den 8.- 23. februar (uge 7 & 8)
Rundvisninger:
11.00: Familierundvisning - Hvordan bliver man en god sømand?
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (ENG)
14.00: Familierundvisning - Hvordan bliver man en god sømand?
Aktiviteter:
- Lav din egen pung i værkstedet i Børnebygden
- Besøg Marinarkæologernes Værksted i hverdagene
- Besøg Bådeværftet, hvor der bygges både i hverdagene
- Løs Museumsmysteriet med Astrid (via USEEUM app)
- Lyt til Audioguiden, med spor til både voksne og børn (via USEEUM app)
- Stig Ombord udstillingen, hvor børn og voksne kan tage på en handelsrejse
- Besøg Børnebygden og lad børnene lege som vikingerne
Entré:
Familiebillet for 2 voksne og alle børn under 18 år: 230 DKK
Voksne: 125 DKK
Sæsonkort: 180 DKK
Børn 0-17 år: Altid gratis entré
Vikingeskibsmuseet i Roskilde:
Vindeboder 12, 4000 Roskilde, tlf.: 46 300 200
Hvordan bliver man en god sømand?
På Vikingeskibsmuseet kan du i vinterferien tage med på familierundvisning, der har fokus på at lære børnene, hvordan man bliver en god sømand.
Børnene bliver taget igennem en række opgaver, der giver dem færdigheder, som sømændene i vikingetiden skulle beherske – og desuden får de mulighed for at smage på den mad, som sømændene spiste, når de var på havet. Når opgaverne er løst, får børnene en lille ting, de kan tage med sig i deres pung, når sommerens togter kommer.
Familierundvisningen starter kl. 11.00 og 14.00.
Lav din egen læderpung
Sømændene havde læderpunge, der var praktiske for både børn og voksne til at bære forskellige småting. Det kunne være et ildstål, et par mønter eller en beskyttende amulet.
I værkstedet kan du lave din egen læderpung, og dekorere den med en lille perle. Pungen kan du bruge til at bære forskellige ting med dig, når du har lært at blive en rigtig sømand på familierundvisningen.
Det er også muligt at lave en pung uden at være med på familierundvisningen.
Workshoppen starter kl.10.30 og slutter kl.15.30
Rundvisning i Vikingeskibshallen
Vi går tæt på de fem originale vikingeskibe fra Skuldelev, der sejlede på Roskilde Fjord for 1000 år siden.
Skibene varierer i størrelse, udseende og form, og deres forskelligheder afslører hemmeligheder om de mennesker, der sejlede og brugte skibene til krig, handel og deres daglige liv i vikingetiden.
Rundvisningen starter kl. 13.00
Leg i Børnebygden
BørneBygden i Vikingeskibshallens underetage er Vikingeskibsmuseets frirum for børn. Her kan I tage 1000 år tilbage i tiden til vikingernes hverdag.
I BørneBygden på Vikingeskibsmuseet er der plads til at eventyrlige historier kan folde sig ud. Pak en kiste til handelsmanden, put dukkerne af træ i en dyne af gedeskind eller lav et festmåltid over ildstedet til dem, der kommer tilbage fra erobringstogtet.
Opslugt af havet
Du kan desuden komme helt tæt på fortiden og med bag kulissen i Marinarkæologernes Værksted. Her kan du høre om, hvordan museets marinarkæologer arbejder og se nogle af de fund, som er udgravet fra havbunden omkring Danmark. Uden marinarkæologernes arbejde, ville vi mangle viden om vikingernes handelskultur.
Du finder Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen ved siden af Café Knarr.
Digitale fordybelser – Audioguide og MuseumsMysteriet
I kan også lytte til flere spændende historier om vikingernes skibe og sejladser i museets audioguide, der er tilrettelagt, så hele familien kan være med. Lydfortællingerne kan høres i 3 forskellige 'spor', der passer til alder og den tid man har til museumsbesøget.
I kan også prøve kræfter med det digitale spil MuseumsMysteriet, hvor I skal hjælpe med at stoppe en fæl museumstyv ved at løse gåder og finde ud af, hvad tyven pønser på at stjæle fra museet. I kan høre fortællingerne og løse mysteriet via museums-app’en ’Useeum’ på jeres egne smartphones. App'en er gratis at downloade.
Udstillinger for alle
I den interaktive udstilling ’Stig ombord’ kan I gå ombord på et vikingeskib og få oplevelsen af at være på en foranderlig sørejse over åbent hav. Skibene er fuldt udrustede til krigstogt og handelstogt. Kig i skibskisterne og se, hvad vikingerne havde med på deres lange rejser.
I museets underetage vises særudstillingen ’I vikingernes kølvand’ der fortæller historien om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads.
Stil sulten i Café Knarr
Café Knarr benytter de råvarer, der var kendt af vikingerne, så her er hverken kartofler, tomater eller agurker, men fladbrød, kvan, havtorn og perlebyg.
Når sulten melder sig, kan I nyde en pause i hyggelige og varme omgivelser i caféen.
Besøg Museumsbutikken
Når du besøger museet, kan du lægge vejen forbi Museumsbutikken hvor findes et stort udvalg af spil, legetøj, smykker, tekstiler og brugsgenstande i nordisk design og med inspiration fra vikingetiden. Vi lægger vægt på godt håndværk og naturlige materialer.