Havhingstens togt set af en, der selv sejler med vikingeskib

2007-07-04

Min interesse for Havhingsten fra Glendaloughs sejlads er, at jeg selv er med i vikingeskibslauget SIF EGE. Her har jeg været med siden 1981 hvor vi startede på en rekonstruktion af vrag 3 fra Skuldelev. Det at sejle med et rekonstrueret vikingeskib er en utrolig oplevelse, at sidde i et skib, der har sejlet i det samme farvand for 950 år siden. 

Det spændende med Havhingstens sejlads er efter min mening den opfattelse man har haft af tid og afstand. For eksempel må det have været nødvendigt med levende dyr med om bord for at få frisk mad, når der skulle sejles til England. Forestil dig et blodbad ombord på skibet ved en slagtning, og hvilken panik der vil blive ombord.

At sejle med et vikingeskib er at åbne en side i den uendelige historie, hver gang du vender en side, kommer du til en tom side, som du selv skal være med til at udfylde. Det fine ved Havhingstens sejlads er den kompromisløse holdning, der er til sejladsen.

Når vi sejler sommertogt med SIF EGE, så synes vi, at pladsen er trang, selv om vi har over to kvadratmeter til rådighed pr. person. Om bord på Havhingsten har de under det halve, hvor skulle de have plads til dyrene? Og så er der den tid ombord, hvor sejlet er oppe og du er levende ballast: Selvom du har frivagt, skal du alligevel være en aktiv medsejler og være frisk, når du selv skal på vagt. De 65 mand ombord skal være fantastisk socialtolerante.

Selve sejladsen og valg af rute er jo historisk; den rejser en masse spørgsmål. Sejlede vikingerne på samme måde, som vi gør i dag? Belastede man grejet på samme måde, som vi gør på moderne lystbåde, eller sejlede vikingerne, når vejret var til det? Minimerede de sliddet på skibet og kom måske næsten lige så godt frem?

Sejladsen til Irland er ikke for tøsedrenge. Bare det, at skulle nord om Skotland, er noget af en bedrift. Alle de erfaringer, der kommer ud af denne eksperimentalsejlads, vil komme alle os til gode som har den firkantede idé at sejle med råsejl. Jo mere vi ved, des større respekt får jeg og andre for vikingernes erfaringer og deres teknologi, de havde for 950 år siden. Hvor ville det være nemt hvis man bare kunne slå op på www.vikingesejlads.dk og få al den glemte viden printet ud, så skulle man kun oversætte runer og ikke ligge midt ude i Nordsøen og fryse.

Hvordan så det ud i havnen, når langskibene lagde til i vikingetiden? Forestil dig ti langskibe med besætninger på 60 til 100 mand der er blæst inde. Tænk hvilket opland, der skulle til for at brødføde dem, hvis de blev der i flere dage. 

Det er et spændende projekt at følge med i på hjemmesiden og i tv. Jeg ønsker alle, der er på projektet, god vind!

Hans Peter Jelshøj Nielsen Holm


Oprettet af Hans Peter Jelshøj Nielsen Holm, medlem af vikingeskibslauget Sif Ege