Arkiveret

Havhingsten går i hi i Dublin

At løfte Havhingsten er en udfordring. Det lange skib er meget let men også meget skrøbeligt udenfor dets rette element.
Udgivet: 31/10-2006
Arkiveret: 31/12-2008

Der venter irerne et kosteligt syn, når Havhingsten skal på land for at overvintre. Den sidste del af rejsen sker sandsynligvis gennem Dublins gader… eller måske ligefrem over hustagene.

Efter sit syv uger lange togt lægger Havhingsten i august 2007 til kaj i Dublins havn. Men dermed er rejsen ikke helt slut. Og det sidste korte stræk kan blive særdeles spektakulært.

”Vi ved endnu ikke, hvordan Havhingsten skal overvintre i Dublin. Nationalmuseet i Dublin har et ønske om, at Havhingsten skal stå udenfor Collins Barracs – en gammel, fascinerende militærkaserne. Collins Barracks er netop nu ved at blive indrettet som en del af Nationalmuseet med plads til store udstillinger,” fortæller leder af bådeværftet på Vikingeskibsmuseet, Søren Nielsen.

Blokvogn eller helikopter

Ifølge de foreløbige planer skal Havhingsten opstilles ud for hovedindgangen til Nationalmuseet… hvis den kan komme derop.

”Vi kan kun få Havhingsten op til Nationalmuseet ved først at sejle skibet op ad floden Liffey, tage den på land, køre under lave broer, henover en bred befærdet vej, ind over en græsplæne og forbi en togstation. Vi har endnu ikke afgjort, om det er realistisk. Fantasifulde folk har sågar foreslået, at Havhingsten bliver løftet med en helikopter,” siger Søren Nielsen.

Sammen med leder af projektsekretariatet, Preben Rather Sørensen rejser han i slutningen af november til Dublin. Her skal de blandt andre mødes med folk fra Nationalmuseet og en vognmand for at afgøre, om planen er mulig at gennemføre.

”Hvis ikke det er muligt, kan der blive tale om at placere Havhingsten et andet sted midt i Dublin. Planen er, ved siden af skibet at bygge en udstilling, der fortæller om vores tur fra Roskilde til Dublin og hjem igen,” fortæller Søren Nielsen.


Oprettet af Henrik Kastoft