Efterårsferie er tid til fordybelse: Vikingeskibe, bådebyggerhåndværk og arkæologiske opdagelser

Oplev den maritime kulturarv på Vikingeskibsmuseet.
Udgivet 09/10-2024

I efterårsferien fordyber vi os i den maritime fortid i Vikingeskibshallen, på bådeværftet og i Marinarkæologernes Værksted. Bliv klogere på arbejdet med at bevare, dokumentere, genskabe og forske i vores kulturarv fra havbunden i efterårsferien.

I 1962 kom resterne af fem vikingeskibe op af dyndet på bunden af Roskilde Fjord. Fundet vendte op og ned på vores viden om Nordens maritime kultur og åbnede døren ind til verden i vikingetiden.

Det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion af vikingeskibe og sejlads.

På Vikingeskibsmuseet har du i efterårsferien mulighed for både at se det ekstraordinære fund af de fem vikingeskibe udstillet i Vikingeskibshallen, følge med i bådebygggernes arbejde med at genskabe et af vikingeskibene og se fuldskala rekonstruktionerne sejle årets sidste ture på fjorden med bådelaugsmedlemmer ombord.

Samtidig kan I også blive præsenteret for de nyeste metoder inden for marinarkæologien, idet museet er i fuld gang med at dokumentere to nyfundne skibe, som Vikingeskibsmuseets marinarkæologer hævede fra havbunden ud for Københavns Havn sidste år. 

Efterårsferie for de videbegærlige; 12. - 20. oktober

10.00 - 17.00: 
Bådebyggerne genskaber krigsskib fra vikingetiden

11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Engelsk)
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Dansk)
12.00, 13.00, 15.00: Marinarkæologisk DokuLab, minitalk

De maritime kronjuveler i Vikingeskibshallen

To gange om dagen kan I tage med på rundvisning i den smukke Vikingeskibshal, hvor de fem originale vikingeskibe står udstillet med Roskilde Fjord som levende bagtæppe.

På rundvisningen i Vikingeskibshallen tager guiden jer med på en rejse tilbage i tiden og fortæller nogle af de fascinerende historier, som knytter sig til hvert af de 1000 år gamle skibe. 

Alle fem Skuldelev-skibe fortæller en del af historien om livet på havet og omkring kysterne for 1000 år siden. I kraft af deres forskelligheder repræsenterer vikingeskibene et bredt udsnit af samfundet i vikingetiden.

Har du lyst til at tage skibenes historier ind på egen hånd og i dit eget tempo, kan du lytte til vores audioguide på din egen telefon. Her kan du vælge et lydspor, hvor flere af Vikingeskibsmuseets forskere, arkæologer og skibseksperter fortæller om skibene.

Ekspert-sporet i audioguiden slutter af på Museumsøen ved bådeværftet og havnen, hvor du kan lytte til en af Vikingeskibsmuseets bådebyggere fortælle om museets arbejde med at genskabe vikingeskibe over de seneste 50 år.

» Læs mere om audioguiden, og hvordan du henter den ned på din telefon her... 

Se et krigsskib fra vikingetiden blive genskabt

På Vikingeskibsmuseets bådeværft er efterårsferien den sidste chance i år, for at følge med i byggeriet af en ny rekonstruktion af Skuldelev 5, det lille krigsskib, som I kan opleve i Vikingeskibshallen. 

Når efterårsferien er slut, koncentrerer bådebyggerne nemlig deres kræfter på museets flåde af omkring 25 sejlende vikingeskibe og traditionelle træbåde. De skal på land, tjekkes for skader, repareres og gøres klar til næste års eventyr.

Duften af friske træspåner fylder den kølige efterårsluft, når du besøger værftet, hvor lyden af bådebyggerens økse mod egetræ genlyder rytmisk over værftspladsen. I efterårsferien vil bådebyggerne være i fuld gang med at forme og fæstne skibets bundstokke (de indvendige dele i bunden af skibet).

I Byg Båd-værkstedet kan I lade jer inspirere af bådebyggernes arbejde ved at designe og bygge jeres eget skib. Test derefter om jeres konstruktion flyder og sejler i vandtanken ved siden af værkstedet.

Nye opdagelser fra havets dyb

I Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen er Vikingeskibsmuseets marinarkæologer i fuld gang med at undersøge og dokumentere to skibsvrag fra sejlrenden Svælget ud for København.

De to skibsvrag har fået navnene Svælget 1 og Svælget 2, opkaldt efter det sted, de blev fundet og hævet fra havbunden i 2023.

Tre gange dagligt kan I komme med på en mini-talk, hvor museets medarbejdere vil give en introduktion til de to skibe og marinarkæologernes arbejde. 

Marinarkæologien er et relativt nyt videnskabeligt område, som hele tiden udvikler sig, og arkæologerne afprøver som nogle af de første i verden nye digitale løsninger til at undersøge skibsdelene. 

I Marinarkæologernes Værksted er der også en fast udstilling med film fra marinarkæologernes arbejde med at dykke og undersøge skibsvragene inden de blev hævet fra havbunden ud for København.

Vikingeskibsmuseets marinarkæologer er hele tiden med til at udvikle nye metoder til at undersøge, udgrave, dokumentere og rekonstruere skibe fra havets bund; fra undervandsstøvsugeren til digitale scanningsmetoder og 3D-printede dele af skibsvragene.  

Efterårsferien 2024, 12. - 20. oktober

Programsatte aktiviteter

11.00:
 Fortællinger for børn i teltet på Strandengen
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Engelsk)
11.30: Mød vikingekrigeren i aktion på Strandengen
12.00, 13.00, 15.00: Marinarkæologisk DokuLab - Minitalk
12.00 - 14.00: Workshop - Spind skæbnetråde på Strandengen
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Dansk)
14.00: Mød vikingekrigeren i aktion på Strandengen 
14.30: Tyrs mistede mod - Familierundvisning udendørs 

Aktiviteter hele dagen fra 10.00-17.00

Strandengen
- Bag vikingekiks over bål
- Test jer selv i vikingelege
- Gå ombord i et vikingeskib
- Kæmp med sværd og skjold
- Se nærmere på vikingekrigerens våben
Bådeværftet
- Bådebyggerne genskaber krigsskib fra vikingetiden
- Skab din egen model af et skib i Byg Båd værksted
Vikingeskibshallen
- Leg i BørneBygden i Vikingeskibshallens underetage
- Løs MuseumsMysteriet - et digitalt spil på din egen telefon
- Hør Audioguiden på din egen telefon  

Vikingekrigere, håndværk og efterårsstemning for børn

I efterårsferien er der mange stemningsfulde oplevelser for børn. Vi dyrker nemlig overgangen mellem den lyse sommer og den mørke vinter, mellem liv og død.

Vi samles om bålet til fortællinger om vikingernes guder, bager gravbrød og mødes i teltet for at spinde skæbnetråde. 

Vi genopliver vikingetidens krigskunst og giver liv til både små modelbåde og store vikingeskibe på værftet. 

Der bliver også plads til at fordybe sig i fortiden i Marinarkæologernes Værksted og i Vikingeskibshallen.

» Se, hvad der sker på Vikingeskibsmuseet i efterårsferien her...